Koji je najgori nogometni grijeh?

Foto: Fotomontaža/Index, Guliver Images/Getty Images

PLJUVANJE, laktarenje, udaranje, varanje... BBC je popisao sve moguće nogometne grijehe koji su se dogodili na nogometnim terenima, a kako i zašto dolazi do ovakvih slučajeva nabrojanih dalje u tekstu objasnio je Steve Claridge, bivši nogometaš i BBC-ev stručni komentator. 

Pljuvanje

Pljuvanje je ponovno u modi. Stara tradicija ponižavanja protivnika kojoj nema mjesta u sportu obnovljena je tijekom jučerašnjeg dvoboja između Newcastlea i Manchester Uniteda. Papiss Cisse i Jonny Evans žestoko su se ispljuvali, a njihova razmjena izlučevina sablaznila je nogometnu javnost.

"Nogometaši se rijetko pljuju, jer je to odvratan čin koji šokira. Rijkaardovo pljuvanje Rudija Völlera jedno je od najodvratnijih događaja u povijesti svjetskih prvenstava", piše BBC.

"To je jednostavno ne radi! Ne možeš se spustiti na tu razinu, to je stvar nečije kulture i odgoja", piše Claridge.

BBC zatim podsjeća na neke od najpoznatijih "pljuvačina", koje smo mi malo proširili.

1. Frank Rijkaard vs. Rudi Völler   

Njemački mediji prozvali su Franka Rijkaarda - ljama, a taj je nadimak dobio zato što je tijekom utakmice osmine finala između Njemačke i Nizozemske dva puta pljunuo Rudija Völlera.


2. El-Hadji Diouf

Prvo ga je Liverpool kaznio s 5 tisuća funti, a zatim i sud u Glasgowu, jer je pljunuo navijača Celtica na utakmici Kupa Uefa. Osim toga, Diouf je kažnjen s dvije utakmice suspenzije.

3. Francesco Totti

Tottijeva pljuvačka završila je na licu Danca Christiana Poulsena tijekom utakmice Danske i Italije na Euru 2004. godine. Osim što je dobio crveni karton, UEFA ga je suspendirala na tri utakmice.

4. Patrick Vieira

Francuz je morao platiti 30 tisuća funti kazne te je dobio četiri utakmice zabrane nakon što je pljunuo igrača West Hama Neila Ruddocka u rujnu 1999. godine.

5. Lionel Messi

Čarobni Argentinac pljunuo je veznjaka Malage Dudu koji je bio malo preoštar u jednom duelu.

6. Gerard Pique

Bahati Španjolac osramotio se tijekom proslave naslova prvaka svijeta 2010. godine kada je pijan pljunuo Pedra Cortesa, tadašnjeg direktora Nogometnog saveza Španjolske.



7. Fabien Barthez

Legendarni francuski vratar pljunuo je marokanskog suca Abdellaha El Achirija na prijateljskoj utakmici Marseillea i Wydada koja se odigrala 2005. godine. FIFA nije imala milosti prema Barthezu te mu je opalila suspenziju u trajanju od šest mjeseci.


8. Siniša Mihajlović 

Bivši izbornik Srbije također ima iskustva s pljuvanjem protivnika. Njegova žrtva se zove Adrian Mutu. Rumunj je tada branio boje Chelseaja, a svoju je porciju vrijeđanja dobio tijekom utakmice Lige prvaka protiv Lazija.

Tučnjave



"Tučnjava na terenu rijetka je pojava", kaže Claridge. BBC za primjer uzima najzločestijeg dečka engleskog nogometa Joeyja Bartona koji je suspendiran na 12 utakmica nakon što je koljenom udario Sergija Agüera, a podsjeća i na pravi boksački meč između nogometaša Derbyja i Leedsa iz 1975. godine, kada su se žestoko obračunali Francis Lee i Norman Hunter.

Prošle godine svjedočili smo brutalnoj tučnjavi igrača Deportiva Roce i Cipollettija u trećoj argentinskoj ligi, a utakmica je prekinuta nakon što je sudac podijelio 12 crvenih kartona.



Laktarenje

"Udarac laktom može napraviti ozbiljnu štetu", smatra Claridge, ali postoje igrači koji ne mare previše za protivnika u tom trenutku. BBC tako podsjeća na incident kada je Mauro Tassotti u svom sedmom nastupu za reprezentaciju laktom udario akutalnog trenera Barcelone Luisa Enriquea. Sudac nije vidio što se dogodilo pa ga nije kaznio na utakmici koju je Italija dobila 2:1, ali zato je Tassottijev čin vidjela disciplinska komisija FIFA-e koja ga je kaznila s osam utakmicama suspenzije. Valja napomenuti da nakon te utakmice sa Španjolskom Tassotti više nije nastupao za reprezentaciju.


Bivši branič Manchester Cityja Ben Thatcher također je pomislio da se izvukao nakon što je laktom udario igrača Portsmoutha Pedra Mendesa, koji je nakon tog duela ostao bez zraka pa su morali intervenirati liječnici. Ipak, kažnjen je s osam utakmica suspenzije.



Napad na suca

Paolo Di Canio probio je led u ovoj konkurenciji, piše BBC. Talijan je odgurnuo suca Paula Alcocka tijekom utakmice Sheffielda i Arsenala odigrane 1998. godine. Kontroverzni talijanski nogometaš kažnjen je s 11 utakmica suspenzije.



Varanje

"Muka vam je kad vas netko prevari. Možda vam nije fizički naudio, ali vas je zato psihički slomio. Tebi samo preostaje nada da će onaj koji te prevario dobiti žestoku kaznu", kaže Claridge. Englezima je najteža "prevara" bila ona koju cijeli svijet glorificira.

"Božja ruka Diega Maradone svima je poznata, a nešto slično se dogodilo 2010. godine u četvrtfinalu SP-a kada je Luis Suarez u 120. minuti rukom zaustavio čisti pogodak Gane. Urugvajac je dobio crveni karton, ali sudbina je htjela da Asamoah Gyan promaši jedanaesterac te da Urugvaj u konačnici prođe u polufinale", piše BBC.

 

  Rasizam


Suarez je popularan i u ovoj kategoriji. U prosincu 2011. dobio je osam mjeseci suspenzije zbog vrijeđanja braniča Manchester Uniteda Patricea Evre na rasnoj osnovi.

UEFA je od tada pooštrila kazne pa je svaki idući igrač kojem su optužbe za rasizam potvrđene dobio minimalno 10 utakmica suspenzije.

Simuliranje

BBC kao krunski primjer simuliranja izdvaja slučaj sa SP-a 2002. godine kada je Rivaldo pao na travu kao pokošen nakon što ga je Hakan Unsal napucao loptom u nogu. Rivalda je lopta pogodila u nogu, ali on se primio za lice zbog čega je sudac Unsalu pokazao crveni karton. Ipak, FIFA je zbog simuliranja kaznila Brazilca s 5 tisuća funti.



Udaranje glavom

Najpoznatiji incident sa SP-a 2006. godine bio je onaj kada je Zinedine Zidane glavom udario Marca Materazzija. Prošle sezone, menadžer Newcastlea Alen Pardew dobio je sedam utakmica suspenzije zato što je glavom udario Davida Meylera, a sličnu priču može ispričati Pepe kojem je glava radila na SP-u u Brazilu protiv Njemačke.



Kung-fu

Predstavnik ove kategorije zove se Eric Cantona. Legenda Manchester Uniteda isprobao je kung-fu udarac na navijaču Crystal Palacea, Matthewu Simmonsu.



BBC podsjeća i na primjer iz 2010. godine kada je u finalu SP-a Nigel de Jong složio na pod Xabija Alonsa.

Ugriz

Dovoljno je napisati - Luis Suarez. Urugvajac je u svojoj karijeri ugrizao tri nogometaša; Giorgija Chiellinija, Branislava Ivanovića i Otmana Bakkala.

> Svi Suarezovi grijesi

Lom noge

Najveći grijeh. "Ostali ne mogu stati u istu rečenicu s ovim grijehom", kaže Claridge.

"Meni se kao igraču dva puta dogodilo da je netko tako oštro startao na mene, nadodaje bivši nogometaš.

Valja samo podsjetiti na slučaj iz 2008. godine kada je Martin Taylor neopreznim startom slomio nogu bivšem hrvatskom reprezentativcu Eduardu da Silvi. Dudu je u to vrijeme bio jedan od najboljih napadača Europe, a nakon tog događaja njegova karijera krenula je nizbrdo. Nema navijača koji se barem jednom nije zapitao gdje bi Eduardo završio da se nije dogodilo to što se dogodilo.

 

Pročitajte više