Koliko će ljudskih žrtava donijeti VN Bahreina?

BIVŠI svjetski prvak u Formuli 1 Damon Hill poručio je vodstvu "oktanskog cirkusa" da razmisle još jednom o održavanju Velike nagrade Bahreina ove sezone.

U prosincu je Hill, zajedno sa Jeanom Todtom, posjetio tu arapsku državu i tom prilikom izrazio potporu utrci, ali sada je promijenio mišljenje i upozorava na opasnosti koje ona nosi sa sobom.

"Prije svega moramo procijeniti kolike bi mogle biti ljudske žrtve zbog eventualnog održavanja utrke. Bilo bi jako loše za ugled F1 kad bi se morao uvoditi policijski sat samo da bi se utrka održala", rekao je Hill u razgovoru za Guardian.

Sukobljene strane traže otkazivanje utrke, Ecclestone ne popušta

Prošle sezone VN Bahreina je otkazana nakon nereda tijekom sukoba policije i prosvjeda protiv tamošnjih vlasti u kojima je poginulo preko 40 osoba. Neredi su i dalje svakodnevica u toj maloj otočnoj kraljevini, a obje suprotstavljene strane, kao i civilne međunarodne udruge, pozvali su na otkazivanje utrke.

"Ako pogledate situaciju, bit će vam jasno da utrka stvara više problema nego što ih rješava. Prosvjedi postaju sve organiziraniji i konkretniji, stanje je zabrinjavajuće", dodao je Hill.

Čelni čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone odlučan je u namjeri da se utrka održi, a momčadi su u uvjerenju da će lokalne vlasti donijeti pravu odluku.

Momčadi podijeljene, sponzori strahuju, novinari "bojkotiraju"

BBC iz svojih izvora doznaje kako je nekoliko momčadi sumnjičavo što se tiče utrke u Bahreinu, kao i neki od sponzora, a dio ih očekuje kako će utrka biti otkazana u posljednji tren. Predstavnici Red Bulla, Mercedesa, McLarena i Williamsa te dobavljača Pirellija prošlog tjedna su se sastali na ručku na kojemu su raspravljali o sigurnosti u Bahreinu.

"Kada sam posjetio Bahrein u prosincu sukobljene strane započele su s dijalogom, ali prema izvještajima posljednjih tjedana jasno je da se situacija znatno pogoršala. Posljednji sastanak na kojemu se pokušala dobiti potpora svih sudionika utrke bio je pokušaj da se neredi prikažu kao neobjektivno izvještavanje ili problem s mladima. Promoviranje utrke kao nešto što će ujediniti Bahrein je izdizanje Formule 1 visoko iznad svojih moći", objasnio je Hill dodavši:

"Ne mislite valjda da stotine tisuća ljudi riskira živote u prosvjedima ni zbog čega".

Zbog opasnosti velik dio medija neće slati svoje novinare na utrku, a i narod Bahreina poziva na bojkot tog događaja. Utrka je na rasporedu 22. travnja.

Pročitajte više