Koliko zarađuju nogometašice?

Foto: Guliver Images/Getty Images

SVJETSKO prvenstvo u nogometu za žene koje se održava u Kanadi polako ulazi u svoju završnu fazu. Do sada je sedam reprezentacija osiguralo svoje mjesto u četvrtfinalu, a za ono posljednje borit će se Japanke i Nizozemke.

SP za žene nije razvikano poput svjetske smotre za muškarce, a Hrvatima je ovo natjecanje još više strano s obzirom da je hrvatskim nogometašicama nastup na velikom natjecanju nepoznat pojam. Bilježimo tako sedam pokušaja plasmana na SP kroz povijest, ali bez uspjeha. Kako je i zašto ženski nogomet u Hrvatskoj marginaliziran, pitanje je na koje ćemo odgovoriti naknadno. S druge strane, ako pogledamo situaciju u svijetu, BBC ističe kako je u ženskom nogometu u posljednjih nekoliko godina napravljen ogroman iskorak, što nogometašice osjećaju po stanju na tekućem računu. Ipak, nogometašice su još uvijek daleko od iznosa koji sjedaju na račun muškim kolegama.

Ipak se kreće

Američka nogometašica Alex Morgan godišnje zarađuje oko 3 milijuna dolara, ali većina tog iznosa dolazi od sponzorskih ugovora. Točnije, više od 90 posto godišnje zarade Morgan uprihodi od sponzorski ugovora.

Jedna od najboljih nogometašica na svijetu, brazilska napadačica Marta Vieira, godišnje je u švedskom Tyresu okretala oko 315 tisuća eura, ali nakon što je klub otišao u stečaj, Marta je potpisala za Rosengard u kojem zarađuje osjetno manje.

Zvuči čudno, ali engleske nogometašice imaju tu prednost što se mogu osloniti na Nogometni savez Engleske, koji 2009. godine uveo obvezne ugovore prema kojima danas 27 nogometašica zarađuje godišnje oko 36 tisuća eura. Ostale engleske nogometašice koje nastupaju u domaćem prvenstvu mogu zaraditi do 49 tisuća eura.

"Financijska situacija je bolja otkako smo potpisale ugovore sa Savezom. Ne moramo više razmišljati o drugom poslu, fokusirane smo samo na nogomet", rekao je za BBC Eniola Aluko, engleska reprezentativka i napadačica Chelseaja.

Međutim, nemaju sve nogometašice sreće da dobiju takve ugovore. Postoji ogroman broj engleskih nogometašica, tvrdi Matthew Buck iz Udruženja profesionalnih nogometaša, koje zarađuju oko 70 eura tjedno.

"Prednost je što im većina klubova plaća stipendiju, ali one se jednostavno ne mogu u potpunosti posvetiti nogometu, jer uz nogomet moraju pronaći drugi posao".

Kad Savez stane iza tebe

Međutim, Nogometni savez Engleske krenuo je nova poboljšanja uvjeta u ženskom nogometu. Prošlog tjedna potpisali su sponzorski ugovor s energetskom firmom koja će u četiri godine financirati Kup. Posao je, navodno, težak nekoliko milijuna funti, a ova bi investicija trebala olakšati život 259 ekipa koje će se iduće sezone boriti za naslov.

I sada kada smo rezimirali situaciju u naprednijim zemljama, da zaključimo s jednim zanimljivim slučajem iz našeg dvorišta od prije tri godine, koji najbolje dočarava brigu o ženskom nogometu. Predsjednik HNS-a Davor Šuker, u naletu ušteda, ukinuo je dnevnice hrvatskim reprezentativkama koje su iznosile 36 kuna.

 

Pročitajte više