Konstantni u sramoti: Samo su Apollon i Slovan primili više od Dinama

Foto: Hina 

SAMO su ciparski Apollon (13) i Slovan iz Bratislave (14) ove sezone primili više golova od Dinama u skupinama Europa lige. Momčad Zorana Mamića primila je 11 golova (devet od Salzburga), no statistika ovaj put i nije toliko nemilosrdna, koliko je smiješan dojam Dinama u europskim natjecanjima. Teško je uopće uspoređivati momčad koja je redovni sudionik europskih kupova i konstanto se sramoti.

Dinamo je sinoć na Maksimiru upisao jedan od najtežih europskih poraza i drugi najteži na domaćem terenu. Samo je Lyon bio uvjerljiviji u prosincu 2011. godine kada je Kruno Jurčić potpisao blamažu 7:1 i dobio otkaz. Na Maksimiru su visoke pobjede upisivali Fulham, Milan i Arsenal, po 3:0.

Salzburg je nakon sinoćnje posjete Maksimiru ostao u napadačkom vrhu Europe, s prosjekom od 19,5 udaraca po utakmici, a Dinamo je pomogao sjajnom Sorianu da nadogradi vlastiti skor i dođe do brojke od deset udaraca u okvir u četiri odigrane utakmice. Trenutno nitko unutar turnira nije pucao više.

Treba međutim reći da je Dinamo sedma momčad Europa lige prema broju udaraca u okvir, s prosječnih šest po utakmici. Dinamo je za razliku od očajnog Slovana i Apollona ove sezone nešto i zabio, ukupno osam pogodaka. Slovan ima brutalnu gol razliku od minus 14. Daleko je Dinamo i od crnog rekorda koji drži Rapid s ukupno 50 primljenih pogodaka otkako je formata Europa lige. Dinamo je s ovosezonskih 11 golova došao do ukupnih 35. 

Opće je poznato da su Modri prijašnjih sezona osvojili crne liste Lige prvaka. U šest utakmica u skupini  u sezoni 2001/12. primili su čak 22 pogotka, a godinu dana kasnije njihov rekord je izjednačio danski Nordsjaelland. Ove sezone mogao bi ih nadmašiti Bate Borisov koji prima gotovo pet pogodaka po utakmici. 

Pali u osnovnim elementima igre 

Ove sezone Dinamo je slabijem natjecanju u donjem dijelu ljestvice uspješnosti dodavanja, sa slabih 78,1 posto te u istom rangu kada je riječ o izgubljenom posjedu i krivim predajama (12 prosječno po utakmici). To je detalj kojem je Zoran Mamić sinoć s razlogom posvetio vrijeme u svom izlaganju nakon utakmice, no ipak nije uspio objasniti zašto njegovi igrači toliko griješe u elementarnim situacijama, poput predaje lopte. Iako je Zoran Mamić u odnosu na prvu utakmicu sa Salzburgom zamijenio gotovo kompletnu obranu, s Taravelom i Šimunovićem nije dobio što je želio. Priznao je trener Dinama nakon utakmice da bi zamijenio barem petoricu igrača da može opet slagati momčad. Kao i u prvoj utakmici užoj obrani probleme su zadavali spori i nedorasli igrači u vezi, koji se ni sinoć nisu oslobodili kompleksa i straha. Momčad je dodatno izneredila Mamićeva taktika u kojoj su Taravel i Šimunović visoko postavljeni uporno gubili lopte u zoni gdje je to nedopustivo i skupo se plaća. 

U jednoj statističkoj koloni Dinamo ipak vodi. S 13 kartona najgrublja je momčad Europa lige. 

>>> REAKCIJE I ANALIZE NAKON DEBAKLA DINAMA PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI. 

 

Widget powered by WhatstheScore.com

Pročitajte više