Košarkaški Zeus u drami izbacio CSKA, Olympiacos u finalu Eurolige

Foto: Hina

POVIJEST se ponovila! Grčki Olympiacos ponovno je na nevjerojatan način pobijedio favorizirani CSKA sa 70:68 te se plasirao u finale Eurolige gdje će igrati protiv boljeg iz susreta između Reala i Fenerbahčea.
 
Grčki bog košarke Vassilis Spanoulis ponovno je priredio spektakularni završetak utakmice nakon što je promašio prvih jedanaest šuteva. Spanoulis je postigao 11 poena u zadnjih pet minuta uključujući nevjerojatnu step-back tricu preko Nanda De Coloa deset sekundi prije kraja koja je donijela potpuni preokret pobjedničkoj momčadi iz Pireja! Imali su Rusi pokušaj za pobjedu s pola terena, ali nisu pogodili.
 

 
CSKA je solidno krenuo u utakmicu, a ključan zadatak, zatvaranje Spanoulisa, povjeren je Sonyju Weemsu koji je bio odličan u tom pogledu sve do sredine četvrte četvrtine. Iako su Spanoulisa povremeno čuvali i drugi igrači poput De Coloa te Aarona Jacksona, Weems je bio njegov primarni čuvar.
 
S druge strane, prvo ime CSKA Miloš Teodosić, također nije imao utakmicu za pamćenje tijekom prve tri četvrtine. Teodošić je postigao svoje prve poene tek na isteku treće četvrtine, a Olympiacos ga je često napadao u obrani.
 
Poluvrijeme je završilo minimalnim vodstvom CSKA, a s obzirom da je Spanoulis postigao samo dva poena, Olympiacos je svakako morao biti zadovoljan s tim rezulatom. 
 
Činilo se da je u drugom poluvremenu CSKA krenuo ozbiljnije. Predvođeni odličnim Aaronom Jacksonom (9 poena, 7 ukradenih lopti) i De Coloom (18 poena, 4 skoka, 4 asistencije), CSKA je držao kontrolu rezultata te je pet minuta prije kraja poveo 61:52. Nakon toga, uslijedilo je ono što često slijedi u utakmicama u kojima sudjeluje momčad iz Pireja.
 
Olympiacos se počeo vraćati. Prvo je Sloukas zabio dva slobodna bacanja, a potom je Spanoulis iz polutranzicije malo izbacio Weemsa iz ravnoteže te je zabio svoj prvi šut, tricu za 61:57 tri i pol minute do kraja. Sloukas je potom zabio iz kontre, a Spanoulis je ponovno iskoristio malo mjesta koje je dobio pored Weemsa te je zabio za vodstvo pirejske momčadi. Olympiacos se obranio, 
a Spanoulis je zabio nevjerojatnu dvicu preko Vorontshevicha za vodstvo 66:63. 
 
Uslijedila su bacanja za Hinesa koji je pogodio samo jedno, a potom je na drugoj strani promašio Printezis. Weems je nakon toga na individualnu kvalitetu dobio izjednačenje CSKA-u 31 sekundu do kraja.Nakon toga slijedi ono što su svi koji prate Olympiacos vidjeli mnogo puta.
 
Itoudis se odlučio za De Cola u obrani na Spanoulisu, a Spanoulis je ostao izoliran jedan na jedan te je zabio nevjerojatnu stepback tricu preko Francuza za 69:66 9.9 sekundi prije kraja. Olympiacos je potom odmah faulirao De Cola koji zabija oba slobodna, a potom CSKA faulira Kostasa Sloukasa koji zabija prvo, no promašuje drugo slobodno. Kiriljenko je uhvatio skok, ali CSKA nije uspio doći do dobrog šuta te su grčki igrači slavili i plasirali se u finale Eurolige treći put u četiri godine.
 
Iako nije bio na razini prvih 36 minuta, Spanoulis je nosi epitet igrača utakmice (13 poena, 3 asistencije, 3 ukradene lopte, šut 4/15). Odlični su bili Printezis (14 poena, 8 skokova, 4 asistencije) I Sloukas (10 poena, 2 asista).
 
Kod CSKA osim već spomenutih De Coloa i Jacksona najbolje je odigrao Saša Kaun (11 poena, 4 skoka, 7 iznuđenih prekršaja). Najskuplji i najbolji igrač CSKA Miloš Teodošić završio je utakmicu s osam poena (šut 2/9), pet asistencija i šest izgubljenih lopti.
 
Najskuplja momčad Eurolige tako ponovno nije uspjela pobijediti Olympiacos na Final Fouru. Možda će biti red da iduće sezone Spanoulisu pošalju ponudu koju ne može odbiti…
 

Pročitajte više