Kvitova u finalu: Hoćemo li vidjeti prvu ljevakinju pobjednicu Wimbledona nakon Navratilove?

ČEŠKA tenisačica Petra Kvitova (21) dokazala je da je Wimbledon "njezin" turnir. Izborila je finale (subota) pobjedom nad nepunih godinu dana starijom Bjeloruskinjom Viktorijom Azarenkom 6:1, 3:6, 6:2.

Ljevoruka Čehinja, osma nositeljica i lanjska polufinalistica, u potpunosti je dominirala mečom osim kratkog pada u koncentraciji tijekom drugog seta. Četvrta nositeljica breaknula ju je u drugom gemu i sačuvala potom prednost do kraja seta. Izgubljeni servis-gem u drugom setu bio je jedina Petrina slabost pri servisu tijekom cijelog meča. Azarenki je pak Kvitova po dva servisa oduzimala i u prvome i u trećem setu.

Zabila je pobjednica devet asova, te zabila 40 winnera uz 14 neprisiljenih grešaka. Koliko je podređenu i rezerviranu ulogu imala Bjeloruskinja, govori njezina statistika: jedan as, devet winnera i sedam neprisiljenih pogrešaka.

Meč je bio repriza lanjskog sraza trećeg kola, koji je Kvitova dobila u dvama setovima (7:5, 6:0) serijom 10:0 od Azarenkina vodstva 5:3 u prvom setu.

Bio je ovo peti međusobni meč dviju igračica i treća uzastopna pobjeda Kvitove. Prvi su put igrale treći set.

U finalu će Kvitova, koja je ovim rezultatom ostvarila svoj najbolji rezultat na Grand Slamu (i Azarenki je najbolji rezultat ovaj polufinale!), igrati protiv pobjednice dvoboja između Njemice Sabine Lisicki i Ruskinje Marije Šarapove. Dobije li finale, Čehinja će postati prva ljevakinja s pojedinačnim naslovom u Wimbledonu nakon Martine Navratilove 1990. godine.

Wimbledon, tenisačice, polufinale:

Kvitova (8) – Azarenka (4) 6-1, 3-6, 6-2

Pročitajte više