Lažna ili prava devetka? Tko će obraniti čast Europe na Maracani

Foto: Index Montaža

EUROPSKI klasik na Maracani na rasporedu je u 18 sati, a izgledi za prolazak u finale Njemačke i Francuske uvelike ovise o raspoloženju i izvedbi Karima Benzeme i Thomasa Müllera, igrača koji su najviše pokazali u redovima ove dvije reprezentacije.

> EUROPSKI KLASIK na Maracani: Nijemce pred hotelom čekaju autobus i navijači

> Kroos: Sve osim naslova svjetskog prvaka za nas je neuspjeh

Riječ je o ponešto drugačijim igračima, ali zajedničko im je da su obojica vrlo opasni po gol protivnika, što su pokazali i na ovom SP-u. Benzema je zabio tri pogotka uz veliki udio i u onom autogolu vratara Hondurasa, dok je Müller zabio jedan pogodak više.
 
Benzema puca iz svih pozicija
 
Francuz, član Real Madrida, klasični je napadač i igrač je u kojeg će navijači Galskih pijetlova uvijek polagati najveće nade, mada je uvijek upitno hoće li i u kojoj mjeri na travnjak izaći indisponiran. Na ovom turniru to nije slučaj, Benzema je onaj pravi, surađuje sa suigračima, a puca iz gotovo svake situacije koja mu se otvori. Dovoljno o tome govori i podatak o 25 pokušaja prema golu protivnika u četiri susreta.
 
U sjajnoj je reprezentativnoj golgeterskoj formi, zabio je devet pogodaka u zadnjih devet susreta u dresu nacionalne selekcije, a tip je igrača koji ne samo da može sam ugroziti Neuera, već i hrvanjem s njemačkim stoperima zna otvoriti prostor suigračima za ulazak iz drugog plana, u ovoj sezoni je tu suradnju s momčadi, kako u klubu tako i u reprezentaciji, podignuo na višu razinu.
 
Ukoliko ga Deschamps stavi u sam vrh napada, rasterećenijeg što se tiče defenzivnog dijela, mogao bi stvoriti probleme Nijemcima i u slučaju visoko postavljene obrane. Unatoč svojoj robusnosti, Benzema zna i može pobjeći obrani i na širokom prostoru, tako da je teško odlučiti za optimalan način njegovog čuvanja.
 
 
Müller maksimalno koristi svoje prilike
 
S druge strane, najrazigraniji Nijemac u proteklih dvadesetak dana je Thomas Müller, polivalentni ofenzivac Bayerna koji je i na ovom turniru podebljao dojam o sebi kao napadaču koji se izuzetno dobro snalazi u suparničkom šesnaestercu i koji je Löwu odlično poslužio u sustavu s njim kao lažnom devetkom.
 
Müller je fizički slabiji igrač od Benzeme, ali odličnim postavljanjem i pametnom igrom to često nadoknađuje, a forte mu je, na ovom prvenstvu isto tako, visoka stopa realizacije prilika. Četiri od njegovih 13 pokušaja završili su u mreži protivnika.
 
Zahvalan je i za trenere zbog učinka u fazi obrane, nije mu strana žrtva za momčad, a posebno je zanimljiv njegov učinak na utakmicama SP-a. U dosadašnjih devet nastupa na Mundijalima Müller je postigao devet pogodaka. Uostalom, baš je on bio najbolji strijelac prošlog Svjetskog prvenstva.
 
 
 
 

Pročitajte više