Legendarni AK-47 završio bogatu košarkašku karijeru

Foto: Getty Images/Guliver Image

JEDAN od najboljih ruskih košarkaša u novijoj povijesti Andrej Kirilenko završio je igračku karijeru.


Odluku o odlasku u mirovinu donio je nakon što je posljednjih mjeseci igrao za moskovski CSKA, u koji se vratio nakon otkaza u Philadelphiji za koju nije odigrao niti minute.

"Ovo je kraj moje karijere. Igrao sam dugo i s puno uspjeha, ali došlo je vrijeme da preuzmem novu ulogu u košarci", poručio je 34-godišnji Kirilenko.

Navodno će s parketa odmah uskočiti u odijelo i uključiti se u rad ruskog košarkaškog saveza.

U bogatoj i iznimno uspješnoj karijeri popularno zvani AK-47 (kombinacija inicijala i broja na dresu), karijeru je počeo kao tinejdžer u Spartaku iz St. Petersburga, a 1998. prešao u CSKA Mokvu. Čak deset godina (2001.-2011.) igrao je za NBA momčad Utah Jazza, nakratko se vratio u CSKA, a onda ponovo u NBA igrajući za Minnesotu i Brooklyn Netse. Prošle zime pokupila ga je Philadelphia, ali odbio se priključiti klubu i suspendiran je te se još jednom vratio u Moskvu.

Sa 18 godina i 132 dana 1999. postao je najmlađi košarkaš ikada draftiran u NBA ligu. Osvojio je niz individualnih nagrada u NBA ligi te bio dio All-star momčadi.

S Rusijom je ovojio olimpijsku broncu u Londonu 2012. te europsko zlato 2007. i europsku broncu 2011. godine. Dvaput je proglašen igračem godine u izboru FIBA Europe, 2007. je bio MVP Eurobasketa, a 2012. najbolji igrač Eurolige. 

Pročitajte više