Legendarni Zico zna tko može nauditi Brazilu

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRAZIL je izložen velikom pritisku, navijači u Sao Paulu bit će zahtjevni i samo pobjeda protiv Hrvatske može smiriti živce, piše u komentaru za britanski The Guardian legendarni Zico, "bijeli Pele", jedan od najboljih nogometaša u povijesti.

"Bez obzira koliko bio iskusan, svaki igrač imat će leptiriće u stomaku prije prve utakmice Svjetskog prvenstva", piše Zico za Guardian i prisjeća se svog debija na mundijalu za nacionalnu vrstu. Bilo je to u Argentini 1978. i bio je to sasvim drugi nogometni svijet, tvrdi Zico.

"Imao sam 25 godina i već sam sedam godina igrao profesionalni nogomet. No, uglavnom u brazilskoj ligi. Iako sam prvi put za Brazil nastupio 1976., kada smo stigli u Argentinu nisam u svom životopisu imao niti nastup na Copa America i jasno je da sam bio anksiozan", prisjeća se Zico.

"Ekipa Brazila zna što se od nje očekuje"

U reprezentaciji koju danas vodi Luiz Felipe Scolari, većina igrača nikada nije igrala za Brazil na mundijalu. No, većina njih igra u velikim europskim klubovima, imaju iskustva važnih utakmica u prvenstvu i Ligi prvaka. To će, kaže Zico, biti od pomoći, posebno s obzirom na pritisak kojem je Brazil izložen kao domaćin prvenstva.

"Uvjeren sam da Brazil ima dobre šanse protiv Hrvatske zato što momčad zna što se od njih očekuje. Scolari je također obavio dobar posao štiteći igrače od pritiska javnosti, iako sam malo iznenađen nekim vrlo optimističnim izjavama iz brazilskog kampa, poput tvrdnje tehničkog direktora Carlosa Alberta Perreire da je Brazil blizu naslova svjetskog prvaka zbog odličnih priprema. Parreira je iskusan čovjek - trener koji je osvojio Svjetsko prvenstvo - i sigurno ima dobre razloge da tako nešto izjavi. Ali mislim da je to previše hrabro. Reprezentacija i bez toga ima dovoljno briga", tvrdi Zico.

Pritisak je velik, posebno u Sao Paulu

Iskusni brazilski nogometaš u svojoj kolumni naglašava da domaća reprezentacija protiv Hrvatske ne smije srljati. Tvrdi da je Scolarijeva taktika ionako prilično direktna: "Brazil igra kao što je Mike Tyson boksao u dobrim starim danima: idu na brzi udarac koji će, ako uspije, osigurati psihološki 'boost' i potporu navijača".

A navijači u Sao Paulu su, piše Zico, posebno zahtjevni. Kada je Brazil 1950. u tom gradu igrao 2-2 sa Švicarskom, igrači su teren napustili ispraćeni zvižducima. Slična stvar desila se prošlog tjedna u prijateljskoj utakmici protiv Srbije koja je završila pobjedom Brazila 1-0. No, Zico tvrdi kako "ima osjećaj da će se navijači za vrijeme SP-a ponašati drugačije".

"Hrvatska me u kvalifikacijama nije impresionirala. Nisu niti u jednom trenutku ugrozili direktan plasman Belgije, a nisu ni dominirali protiv Islanda u dodatnim kvalifikacijama. No, to ne mora značiti da ne mogu nauditi Selecau. Hrvatskoj će nedostajati Mario Mandžukić, igrač čija bi veličina i vještina mogli biti veliki problem za brazilsku obranu. No, Hrvatska i dalje može iznenaditi ako Brazil ne istrči na teren s namjerom da igra svoj najbolji nogomet. Igrači poput Luke Modrića i Ivana Rakitića imaju i više nego dovoljno kvalitete za stvaranje šansi", piše Zico.

Ne bi mijenjao prvu postavu

Iskusni Brazilac zabrinut je i formom koju su u mjesecima prije prvenstva pokazali poneki nositelji igre Scolarijevog tima. Ni Oscar ni Paulinho, tvrdi Zico, nisu imali sjajnu sezonu pa se treba nadati da će u dresu reprezentacije popraviti dojam. No, usprkos svemu, Zico tvrdi da ne bi mijenjao prvu jedanaestoricu koju preferira Scolari pa čak ni osporavanog Julia Cesara na golu.

"Najviše me brine prostor kojeg na krilu ostavljaju naši stoperi David Luiz i Thiago Silva kada bekovi odu naprijed. Volio bih vidjeti da pokrivaju prostor iza Marcela i Alvesa, ali umjesto toga ostaju na mjestu zato što mnoge europske ekipe igraju s konzervativnijom obrambenom linijom. To bi moglo ostaviti prostora za ubačaje s krila", ističe Zico.

Također naglašava kako je važno da igrači shvate da samo kao tim mogu stići do velikog rezultata. "Neymar neće sam osvojiti svjetsko prvenstvo, isto kao što je bilo pogrešno očekivati da će Ronaldinho napraviti sve sam 2006. godine. Čim prestanu razmišljati kao ekipa, nastaju problemi. Ali vjerujem u ovu ekipu. Igrači izgledaju spremni za veliku odgovornost koja je pred njima", kaže Zico.

Pročitajte više