Legendarni golgeter za Index: Ako ne odemo na SP, Šuker i društvo moraju otići!

Foto: Getty images

USUSRET dvoboju Islanda i Hrvatske u Reykjaviku, razgovarali smo s legendarnim hrvatskim nogometašem i trenerom Josipom Skoblarom.  Kako vlasnik Zlatne kopačke Europe iz 1971. godine i vječni kandidat za hrvatskog izbornika nikad nije imao dlake na jeziku, nismo ni očekivali izljev pozitivnih emocija, već odmjereni, hladni prikaz hrvatske stvarnosti.

Skoblar je već dugo u "drugom planu", prije smo ga često viđali na Maksimiru. 

Drugi najbolji stranac u povijesti francuskog Le Championnata u ljeto 2010. godine s Zdravkom Mamićem pregovarao je oko preuzimanja klupe zagrebačkog Dinama. Dogovor tada nije postignut, a Josip Skoblar je i dalje ostao član skauting službe kluba sa Velodromea.

Ima li mjesta za Hrvatsku u Brazilu?

"Naravno da ima, iako je u nogometu sve moguće. Island u nogometnim okvirima ne predstavlja nekakav bauk, Hrvatska je zasigurno kvalitetnija. S druge strane najgore je biti favorit. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati, no vjerujem u ove igrače."

Kakvom ocjenjujete atmosferu u Hrvatskoj uoči odlučujućih susreta dodatnih kvalifikacija?

"Ako mislite na šutnju, koja je zavladala u svrhu koncentracije na presudne utakmice, onda je dobra."

Što se promijenilo?

"Ne znam. Posljednjih dana iz reprezentativnog kampa stižu uvjerljive poruke tipa "poginut ćemo za hrvatski dres", "borit ćemo se do posljednje daha". Što to znači, da se pod Štimcem nisu borili?"

Mislite da su igrači namjerno bojkotirali bivšeg izbornika?

"Igrači direktno ili indirektno odlučuju o svemu. Oni su svojim lošim partijama u ovim kvalifikacijama praktički potjerali Štimca".

Mnogi će reći kako je Štimac bio i uzrok negativnoj atmosferi oko reprezentacije, odnosno njegov pakt s Mamićem?

"Gledajte, sigurno da je isti generirao veliko nezadovoljstvo u smislu načina na koji su se birali i na koji se biraju izbornici. Uvijek su u pitanju kriteriji, a oni ne postoje. Pitam ja vas, po kojim su to kriterijima Štimac ili Kovač postali izbornici. To su ad hoc rješenja i rezultat nečijih simpatija".

Teško vam je progutati piramidu vlasti u HNS-u?

"Riba smrdi od glave, nek me netko uvjeri u suprotno. Kako je biran predsjednik Šuker? To je najbitnije od svega. Ljudi koji danas u Rusanovoj vode hrvatski nogomet pali su s neba".

Ne slažete se dakle s izborom Nike Kovača?

"Sad kad je izabran treba ga maksimalno podržati i dati mu dovoljno vremena i prostora da pokaže što i koliko može. Iskreno, ne znam kakav je trener. Znam ga kao igrača i reprezentativca."

Je li Josip Skoblar trebao biti izbornik?

"U prošlosti sam svakako trebao, ali u ovoj situaciji glupo je razmišljati o tome. Treba prihvatiti realnost, a ona govori kako dolaze mlađe generacije koje traže svoje mjesto".

Treba li smijeniti braću Kovač ukoliko ne odemo na SP?


"Ne, treba ih maksimalno zaštititi jer nisu krivi ni za što. Ukoliko se ne plasiramo na SP očekujem velike promjene u Savezu. Zajedno sa Štimcem trebali su otići svi oni koji su ga tamo i doveli"

Pročitajte više