Lisabonski derbi: Benfica ne gubi i ostaje u trci za titulom

INDEX i BetPlace.net svaki dan vam donose analize i prognoze klađenja i sve korake za sigurnu okladu.

Novi nogometni tjedan je pred nama i već na početku imamo veliki portugalski, ali i lisabonski
derbi. Ova utakmica je puno važnija za ’’gostujuću’’ ekipu dok domaćin sa ’’Jose Alvalade’’ može potpuno opušteno i bez velikog rezultatskog pritiska odigrati ovaj derbi. Svakako da će Sporting težiti da iz ovog dvoboja izađe kao pobjednik jer derbi je derbi. Sjećaju se igrači i navijači Sportinga meča iz prvog djela prvenstva kada su nadigrali Benficu na njenom ’’da Luz’’ stadionu, ali ostali bez bodova.

’’Lavovi’’ ulaze u derbi s pozitivnim nabojem jer iza sebe imaju odličan rezultat ostvaren u četvrtfinalu Europske lige gdje su uspjeli ostati neporaženi u Ukrajini. Došli su do polufinala i tako upotpunili uspjeh ekipa sa pirinejskog poluotoka jer osim njih još tri ekipe iz Španjolske su ostale u natjecanju. Protivnik Sportinga za 10 dana bit će Athletic Bilbao. Moglo je sve biti gore za Sporting da je Cleiton Xavier zabio gol iz penala za Metalist. Što se domaćeg prvenstva tiče, Sporting je tu totalno spokojan. Bolje od četvrte pozicije ne mogu, a ni peto mjesto ne donosi neku razliku jer oba vode u Ligu Europe sljedeće sezone. Sporting ima lijepu šansu da ove sezone ipak osvoji jedan od trofeja iz domaćeg prvenstva, a to je domaći Kup. Ovaj trofej je poslije osvajanja prvenstva najvrijedniji u sezoni i svakako će Sporting sve učiniti da dođe do njega, a finalni meč igraju po završetku prvenstva. Protivnik u finalu je Academica.

Dobro su se nosili s vodećim ekipama u domaćem prvenstvu, imali su prilike voditi jednu od glavnih uloga u osvajanju domaćeg prvenstva, ali početkom godine nastupio je period loših igara i rezultata zbog čega je i smijenjen trener Paciencia, a na njegovo mjesto je stigao Sa Pinto. Trener Sa Pinto će tek poslije prijepodnevnog treninga objaviti popis igrača na koje računa u ovom meču, ali zna se sigurno da Rinaudo, Rodriguez, Pereirinha i Onyewu neće igrati, da se u odnosu na meč protiv Metalista u momčad vraćaju vezni igrač Elias i defanzivac Arias. Napadač Wolfswinkel je poslije dužeg vremena zabio gol, bio je strijelac protiv Metalista, ali se čekaju njegovi golovi u prvenstvu pa bi možda ovaj derbi bio prekid njegovog golgeterskog posta. Ne vjerujemo da će Sa Pinto koji nikada kao igrač nije izgubio meč protiv Benfice na svom stadionu nešto mijenjati u sastavu. Po bokovima bi igrali Capel i Izmailov, Matias Fernandez je mozak igre, na sredini ’’radilice’’ Elias i Schaars.

Benfica je odigrala odličan meč protiv Chlesea u Londonu. Bez obzira što su oslabljeni ušli
u taj dvoboj, što im je posljednja linija bila prisilno napravljena, odigrali su izvanrednu utakmicu i niti jednog trenutka nisu bili u podređenom položaju. Na svu njihovu muku nadovezao se i sudac Skomina koji je dijelio kartone šakom i kapom. Šest žutih kartona je bilo u prvom poluvremenu, a od toga četiri na strani Benfice što je prouzrokovalo isključenje Maxi Pereire i dodatno oslabilo Benficu.

Nisu se ni tada ’’orlovi’’ predavali, Witsel je igrao desnog beka, Javi Garcia je morao odigrati cijelu utakmicu na mjestu centralnog defanzivca, Emerson koji je lijevi bek igrao je u paru s njim, a Capdevila koji rijetko dobija šansu kod Jorge Jesusa igrao je na svojoj lijevoj strani. Možda je i neiskustvo u obrambenim zadacima dovelo do penala za Chelsea koji je napravio Javi Garcia. Trener Jesus je poslije meča poslao velike kritike za suđenje i rekao da su portugalski suci odlični s obzirom kako se sudi u europskim natjecanjima.

Za Benficu je ostala borba oko naslova prvaka gdje je Porto poslije pobjede nad Bragom pobjegao 4 boda. Orlovi se moraju boriti do kraja, osim ovog meča nemaju neki teži dvoboj dok Porto ima gostovanje kod Maritima i utakmicu sa Sportingom, tako da šanse da se Benfica domogne prve pozicije još uvijek postoje. Benficu čeka i finale Liga Kupa protiv Gil Vicente-a tako da su u mogućnosti ove sezone osvojiti dva trofeja.

Što se igračkog kadra tiče, kao  Sa Pinto i Jorge Jesus će poslije prijepodnevnog treninga objaviti popis igrača, a zna se da na njemu neće biti Aimar, Saviola se ozlijedio na treningu, ali najveći problem i dalje ostaje centralna defanziva jer su Garay, Luisao i Jardel i dalje ozlijeđeni. Garay je na svom Twitter profilu napisao da je spreman za ovaj meč tako da postoji šansa da će igrati. Svakako će par Javi Garcia-Emerson biti spreman ako ova trojica ne budu u mogućnosti igrati. Benfica će igrati u 4-4-2 formaciji gdje će uz Cardoza u napadu vjerojatno biti Rodrigo, mada se spominje i Yannick Djalo.

BetPlace.net preporučuje:

Derbi nosi svoj pritisak kod obe momčadi. Veća nervoza je sigurno kod igrača Benfice jer poraz u ovom dvoboju ide na ruku Portu koji bi četiri kola prije kraja imao veliku priliku obraniti naslov prvaka. Vjerujemo da Benfica ako ponovi igru iz Londona može ostati neporažena u ovoj utakmici što joj u tom slučaju daje nadu da mogu prestići Porto do kraja prvenstva.

Pročitajte više