Liverpool prošao dalje: Plzen srušio Atletico Madrid, Kalinić strijelac u pobjedi protiv AiK-a

Foto: AFP, Screenshot; UEFA

U POSLJEDNJEM kolu igranja po skupinama (A, B, C, D, E i F) u Europa ligi, doznali smo putnike za drugi krug natjecanja.


Skupina A



Liverpool je preživio gostovanje kod Udinesea u 6. kolu Europa lige. Momčad Brendana Rodgersa povela je u ranoj fazi utakmice preko Hendersona, a do kraja susreta gledali smo nevjerojatne promašaje Suareza, odnosno nevjerojatne obrane vratara Udinesea Padellija. Liverpool je bio koliko toliko bolja momčad, ali svima je srce stalo u sudačkoj nadoknadi kada je Antonio Di Natale u petercu tukao po golu Liverpoola, a lopta se odšetala tik kraj vratnice.


Bilo kako bilo, situacija u skupini A je sljedeća; Liverpool je trećom pobjedom zasjeo na vrh skupine te je u paru s Anžijem prošao dalje. Young Boysi su protiv ruskog kluba odigrali junačku utakmicu, ali unatoč pobjedi 3:1 ostali su "kratki rukava" te su završili natjecanje na trećem mjestu s istim brojem bodova kao i Liverpool, odnosno Anži.

Skupina B



U skupini B situacija je bila poznata već nakon 4. kola. Pitanje je bilo samo tko će u drugi krug natjecanja s prvog mjesta u skupini. Večeras smo doznali dobitnika. Plzen je na domaćem terenu zaokružio fantastičnu europsku sezonu pobjedom nad madridskim Atleticom. Jedini strijelac na utakmici bio je Prochazka u 26. minuti, a Plzen se tom pobjedom probio na prvo mjesto s 13 osvojenih bodova, dok je drugoplasirani Atletico Madrid ostao na 12 bodova. Treće mjesto u skupini B pripalo je Academici koja se od Europe oprostila porazom kod Hapoel Tel Aviva.


Skupina C



Fenerbahče je unatoč teškom porazu od Borussije Moenchengladbach 3:0 zadržao prvo mjesto u skupini C, dok su Nijemci učvrstili drugu poziciju.


Najveći tragičar skupine, iako je bio jedan od glavnih favorita, definitivno je Marseille. Francuzi su u posljednjem kolu stradali AEL-a Limassole. Grci su golovima Sa, Edmera i Junioa slavili 3:0, ali ta pobjeda im nije donijela pomak na ljestvici, već samo dostojanstveni oproštaj od Europe i ponešto eura za klupsku blagajnu.

Skupina D



Situacija oko prolaska u drugi krug natjecanja bila je poznata i u skupini D. Bordeaux je pobjedom protiv Newcastlea 2:0 potvrdio status najjače ekipe u toj skupini, a Svrakama poraz nije teško pao budući da su već u 5. kolu definitivno potvrdile prolazak dalje. Maritimo je u posljednjem kolu došao do prve pobjede u ovosezonskom izdanju Europa lige, a na domaćem su terenu srušili Club Brugge 2:1.

Skupina E



Stuttgart je propisno naživcirao svoje navijače u posljednjem kolu igranja po skupinama. Nijemcima je prolazak opasno visio u zraku, budući da su prije utakmice protiv najslabije i posljednje ekipe u skupini imali 8 bodova, odnosno jedan više od Kopenhagena, koji je ugostio Steauu. Kako im je samo pobjeda bila jedini jamac za prolazak dalje, Nijemci su krenuli u otvoreni lov na tri boda protiv Moldea, ali im se riskantna igra odbila o glavu u 45. minuti kada je Angan zabio za vodstvo gostiju. Ipak, na ruku im je išao rezultat iz Kopenhagen gdje je u tom periodu utakmice bilo 0:0, a veselje u Stuttgartu je nastalo u 73. minuti kada je Rusescu zabio za vodstvo Steaue. Međutim, stvari su mogle poći po zlu nakon 87. minute kada je Kopenhagen izjednačio, što nije pošlo za rukom Stuttgartu protiv Moldea. Mreže su do kraja oba susreta mirovale te je Stuttgart ipak prošao u drugi krug. Steaua je izborila prolazak dalje s prvog mjesta, dok je Kopenhagenu pripalo neslavno treće mjesto.

Skupina F



Ukrajinski Dnipro prošetao se skupinom F. Nikola Kalinić i Ivan Strinić u šestom su kolu napunili mrežu Ivana Turine, vratara AiK-a, te su s visokih 4:0 potvrdili juriš na završnicu natjecanja. Doduše, Strinić se nije upisao među strijelce, ali je to učinio Kalinić koji je pogodio iz penala u 20. minuti susreta.

Turinu su, osim Kalinića, matirali po dva puta Zozulya te jednom Kravčenko, a njegov se klub oprostio od Europe s gol razlikom 5:14 te sa četiri boda na kontu.
Drugo mjesto u skupini F pripalo je Napoliju kojeg je PSV na krilima Matavza rastavio 3:1. Talijani su poveli preko Cavanija, međutim Matavz je izjednačio u 30. minuti da bi preokrenuo rezultat pred kraj prvog dijela. Točku na "i" postavio je golom u 60. minuti, ali ova pobjeda PSV-u nije pomogla te su se Nizozemci od Europe oprostili s trećeg mjesta u skupini.

 

Natjecanje u Europa ligi nastavlja se 14. veljače 2013. godine.

Pročitajte više