Lovren nadmašio Mandžu i Rakitića, samo je jedan Hrvat koštao više

Foto: Index; Getty Images
 

TRANSFER Dejana Lovrena iz Southamptona u Liverpool obilježio je ljetni prijelazni rok, barem što se tiče hrvatskih nogometaša. Iako su prije njega fantastične transfere napravili Ivan Rakitić i Alen Halilović u Barcelonu te Mario Mandžukić u madridski Atletico, Lovren ih je sve nadmašio po visini odštete.

Čak 25 milijuna eura Liverpool će platiti "Svecima" za ponajboljeg braniča Premiershipa prošle sezone i time su "Redsi" srušili rekord najskupljeg obrambenog pojačanja u povijesti kluba.

Što se tiče hrvatskih igrača Luka Modrić i dalje je nedodirljiv sa svojim transferom iz Tottenhama u Real Madrid, procijenjenom na 30 milijuna eura. Lovren je skočio na drugo mjesto sa 25 milijuna, a slijedi ponovo Modrić sa 21 milijunom koliko je Tottenham navodno platio obitelji Mamić i Dinamu za njegov transfer.

Ovo ljeta visoko je skočio i Ivan Rakitić kojeg je Barcelona platila čak 20 milijuna eura iako bi za godinu dana mogao napustiti Sevillu bez odštete. Mario Mandžukić prošlog je tjedna predstavljen u Atletico Madridu koji je Bayernu za njegov ugovor platio 18 milijuna. Iza njih slijede Ćorluka, Kovačić i Eduardo da Silva, a onda ponovo Lovren na 10. mjestu kojeg je Dinamo prodao Lyonu za oko 9 milijuna eura.

Od svih transfera ovih igrača, osim Rakitićevog, profitirao je i Dinamo, odnosno obitelj Mamić koja je sudjelovala kod svakog posla. Klauzulama u ugovorima prilikom prodaje Dinamo je osigurao i postotak od budućih transfera ovih igrača, no koliko je točno novca od tih transfera kapnulo u maksimirsku blagajnu proteklih godina javnost (zasad) ne smije znati.

Također, Lovren se našao i među najskupljim igračima uopće kada govorimo o odšteti za jednog braniča. Trenutno je na 11. mjestu vječne ljestvice.

Prvi je David Luiz koji je ovog ljeta prešao u PSG iz Chelseaja za 50 milijuna eura. Rio Ferdinand je drugi sa 46 milijuna iz Leedsa u United, slijede još dva "Parižana" Thiago Silva i Marquinhos te nekad najskuplji branič svijeta Alessandro Nesta koji je zaključio Top 5. Ispred Lovrena su i Pepe, Ricardo Carvalho, Lescott, Sergio Ramos i Jaap Stam.

Pročitajte više