Löw pita Vahu: O kakvoj osveti vi pričate?

Foto: Hina

NJEMAČKA u osmini finala igra protiv jednog od najvećih iznenađenja Svjetskog prvenstva u Brazilu, Alžira. Joachim Löw priznaje da je njegova momčad favorit u tom ogledu, ali njemački izbornik nije propustio nahvaliti reprezentaciju Vahida Halilhodžića, koju je prije turnira malo tko vidio među 16 najboljih na svijetu.

"Moram upozoriti još jednom; Alžir nije neka slabašna ekipa koju ćemo samo tako pobijediti. Oni će kazniti svaku našu pogrešku! Mi prije svega moramo biti psihički spremni za tu utakmicu. Moramo biti fokusirani i napeti, a ne da se fokusiramo na četvrtfinale koje još uvijek nismo izborili", poručio je Löw, koji je očaran agresivnom igrom Alžira.

"Rijetko koja momčad može igrati poput njih. Žestoko se brane i brzo djeluju u napadu. Odlično su pripremljeni, riječ je o vrlo kvalitetnoj ekipi", upozorio je Löw.

"Kakve veze mi imamo s generacijom iz 1982.?"

Njemački mediji pišu kako su Alžirci nabrijani, jer traže osvetu zbog onoga što se dogodilo 1982. godine. Utakmica koja je urezana u pamćenje svim Alžircima poznata je i kao "sramota u Gijonu". Naime, Alžir je u 1. kolu SP-a 1982. pobijedio Njemačku 2:1, a Elf se stoga trebao vaditi protiv prijateljske Austrije u posljednjem kolu kako bi napredovao u drugi krug turnira. Njemačka je u 10. minuti povela 1:0, a upravo je taj rezultat odgovarao i jednima i drugima za prolazak dalje. I dok su se Nijemci i Austrijanci izbjegavali na terenu, Alžirci su bjesnili zbog očigledne namještaljke koja je njihovu momčad koštala ispadanja iz skupine. Riječ je o najsramotnijoj nogometnoj utakmici u povijesti, ali Löw nema pojma zašto se Alžirci ljute i prijete osvetom.

"Da, pročitao sam da planiraju nekakvu osvetu i ostao sam zbunjen. Pa neki moji igrači nisu ni rođeni tada. Kakve veze današnja generacija njemačke reprezentacije ima s tom utakmicom?", pitao se njemački izbornik.

Utakmica je na rasporedu 30. lipnja u 22 sata.

Pročitajte više