Ludnica u Brasiliji: Seferović u 93. srušio Ekvador!

Foto:Index

DANAŠNJI program na Svjetskom nogometnom prvenstvu otvorili su Švicarska i Ekvador utakmicom u Brasiliji, a napeta bitka završila je šokantnom završnicom u kojoj je Haris Seferović zabio za 2:1 pobjedu Švicarske. 

Pred polupraznim stadionom i na paklenoj vrućini Ekvadorci prvi došli do gola u 22. minuti, a Švicarci napravili preokret u drugom poluvremenu, u skupini u kojoj su još Francuska i Honduras. Bio je to čak peti preokret u prvih devet utakmica SP-a.

Ekvadorci, koji su imali brojniju podršku na tribinama poveli su u 22. minuti iz prekida nakon neobjašnjive pogreške švicarske obrane. Ayowi je izveo skrećeni korner, a na četiri metra od vratara sama su ostala čak trojica Ekvadoraca, pa Enneriju Valenciji nije bilo teško glavom pogoditi mrežu. Švicarci su do poluvremena tražili izjednačenje, no bez opasnijih situacija, dok su se Ekvadorci znalački branili i prijetili iz protunapada.

Ottmar Hitzfeld na poluvremenu je izvadio Stockera i zveo Mehmedija koji mu je odmah uzvratio pogotkom. Mehmedi je bio četvrti igrač na terenu porijeklom s Kosova. Švicarsku momčad čini i niz drugih "stranaca" među kojima je velik broj porijeklom s Balkana, poput Josipa Drmića, Harisa Seferovića, Gokhana Inlera...


Drugi dio pripao je u poptunosti Švicarcima, koji su nadigrali umorne Južnoamerikance i na kraju zasluženo došli do pobjede. Hitzfeldov adut s klupe isplatio se već u 48. minuti kada je upravo Mehmedi izjednačio. Bila je to preslika pogotka Ekvadoraca iz prvog dijela, korner je izveo Rodriguez, a sam je na dva metra ostao Mehmedi kojemu nije bilo teško pogoditi mrežu.

Ekvador je u sudačkoj nadoknadi mogao do pobjede. U brzom protunapadu Antonio Valencia je ubacio do samog Arroya, koji je umjesto udarca izabrao dribling i izgubio loptu i omogućio Švicarskoj njihov protunapad i pobjedu u 93. minuti. Na Rodriguezov ubačaj s lijeve strane natrčao je Haris Seferović, koji je također ušao u igru kao zamjena, i zakucao za veliki preokret i pobjedu Švicaraca.

U skupini E još su i Francuska i Honduras koji svoju utakmicu igraju od 21 sat.

 

Statistika utakmice 1. kola E skupine SP-a u nogometu Švicarska - Ekvador (2-1)

ŠVICARSKA - EKVADOR

Golovi 2 1

Udarci 18 10

U okvir 12 6

Korneri 8 5

Zaleđa 1 4

Prekršaji 9 15

Žuti kartoni 1 1

Crveni kartoni 0 0

Posjed lopte 57 43Sudac je bio Uzbekistanac Irmatov.

Pročitajte više