Ludnica u Parizu: Federer i Đoković nevjerojatnim preokretima do polufinala

ŠVICARAC Roger Federer i Srbin Novak Đoković prvi su polufinalisti Roland Garrosa. Federer je od Argentinca Juana Martina del Potra gubio s 2:0 u setovima, a Đoković je spasio četiri meč lopte protiv domaćeg tenisača Jo Wilfrieda Tsonge. 

Fantastično je prva dva seta odigrao Argentinac iz Tandila. Prvi set je dobio s čak tri breaka, uz jedan izgubljeni servis. U drugom Federer napravio break za 3-2, ali je Del Potro odmah odgovorio na isti način i poravnao na 3-3. Set je otišao u tie-break u kojem je Argentinac slavio sa 7-4.

Del Potro se zbog problema s koljenom više nije kretao tako dobro, a Švicarac je podigao svoju igru na najvišu razinu. Argentinac je u trećem setu imao jednu break-loptu, u četvrtom niti jednu, u petom još dvije, niti jednu od njih nije uspio iskoristiti. Nakon zaostatka 2:0 u setovima, Federer je dobio uvjerljivo tri seta i na kraju je ipak zasluženo izborio pobjedu. Imao je 26 izravnih poena više (59-33), a u neforsiranim pogreškama su bili potpuno jednaki, obojica po 43. Treba istaknuti da je Del Potro osvojio samo 31 poena nakon drugog servisa, a Federer visokih 60%.

Tsonga propustio četiri meč lopta za prvo polufinale Roland Garrosa u karijeri

Novak Đoković dobio je lako prvi set protiv Tsonge sa 6:1, imao je break prednosti u drugom, ali tada je Francuz zaigrao fenomenalno. Osvojio je drugi i treći set, a u četvrtom je kod 5:4 propustio dvije vezane meč lopte, a zatim još dvije dva gema kasnije. I u tie-breaku Tsonga je vodio s 4:2, ali mu je tada stao prvi servis i najbolji tenisač svijeta je dobio 13. igru s 8-6. Peti set je bio jednosmjerna ulica u kojoj je Đoković dva puta oduzeo servis Tsongi i na kraju slavio sa 6:1.

"Niti sam ne znam kako sam izvukao te četiri meč-lopte. Tsonga je veći dio meča bio bolji igrač, ali ja sam nekako ipak uspio izvući pobjedu. Nažalost, tenis je igra u kojoj samo jedan može pobijediti, želim čestitati Tsongi na sjajnoj igri", izjavio je odmah na terenu Đoković, koji je dobio četvrti uzastopni meč protiv Tsonge.

Đoković je izborio svoje četvrto polufinale Roland Garrosa. Dva puta ga je na putu ka finalu zaustavio rafel Nadal (2007. i 2008. godine), dok je prošle sezone bolji bio upravo Roger Federer s kojim će se sastati i u ovogodišnjem polufinalnom dvoboju. Švicarac i Srbin odigrali su 25 međusobnih mečeva, a Federer vodi s 14-11.

Roland Garros, tenisači, četvrtfinale:

Federer (3) – Del Potro (9) 3:6, 6:7(4), 6:2, 6:0, 6:3

Đoković (1) - Tsonga (5) 6:1, 5:7, 5:7, 7:6(6), 6:1 

Pročitajte više