Luis Scola: Divac je pred mojim očima oteo hrvatsku zastavu

Foto: Sreenshot You Tube

JEDAN od najvećih južnoameričkih košarkaša svih vremena, slavni Argentinac Luis Scola ovih je dana gostovao u Beogradu kao član reprezentacije Argentine, koja je odigrala pripremni meč sa Srbijom u sklopu turnira Trofej Beograd, svojevrsnih posljednjih priprema za predstojeće SP u Španjolskoj. Srbija je pobijedila 85:67, no poraz Argentine, hrvatskih protivnika u grupnoj fazi najmanje je zanimao okupljene novinare.
 
Pravu senzaciju izazvao je Scola priznanjem da se jako dobro sjeća vjerojatno najkontroverznijeg trenutka u povijesti jugoslavenske košarke, onog, kada je Vlade Divac nakon pobjede u finalu SP u Argentini 1990 protiv SSSR-a, istrgnuo hrvatsku zastavu iz ruku jednog navijača te ju navodno bacio. Igrač Indiana Pacersa je bio tada jedan od dječaka koji je čistio parket i koji je sjedio uz teren.
 
>Rađa o Divcu i zastavi: Jebalo se nama za politiku, i ja bih napravio isto kao i Vlade
 
''U Hrvatskoj se priča da sam gazio hrvatsku zastavu. To nije bila hrvatska, već ustaška zastava. Pratio sam dečka kako dolazi na parket i rekao mu da ta zastava nema što raditi među igračima. Odgovorio mi je da je jugoslavenska zastava smeće, tad sam istrgnuo njegovu i bacio je'', rekao je Divac više od dva desetljeća poslije, pa premijeri ESPN-ova filma ''Jednom braća'', filmu koji zapravo priča priču u tom slučaju, slučaju koji je uništio prijateljstvo Dražena Petrovića i Vlade Divca, slučaju nakon kojeg više ništa nije bilo isto.
 
''Sjećam se toga, kako se ne bih sjećao. Bio sam jedan od dječaka koji su čistili parket. Provodio sam po cijele dane u dvorani, gledao sve utakmice na tom SP. Bio je to sjajan turnir. Ja i moji prijatelji, vršnjaci smo zaista uživali'', s iskrenim oduševljenjem se okupljenim novinarima u Beogradu obratio Scola te se pohvalio kako i dan danas čuva jednu fotografiju s tog finala.
 
''Imam fotografiju s te utakmice. Čuvam ju u mobitelu. Sad ću vam je pokazati, svidjet će vam se'', pohvalio se Scola.
 

Na fotografiji su od igrača u plavom dresu bili Kukoč, Divac i Paspalj, a od Sovjeta Belostenjin i Volkov. U samom kutu terena sjedio je jedan dječak. Taj dječak je bio Luis Scola. Naravno, nije moglo proći bez pitanja o slučaju ''Divac i zastava''.
 
Dječak u samom kutu, koji sjedi na parketu je Luis Scola
 
''Bio sam na terenu kada se to dogodilo. Vidio sam se u nekim kadrovima filma ''Jednom braća''. Gledao sam to sa samo par metara udaljenosti. Naravno, tada mi nije bilo ništa jasno, niti mi je postalo išta jasnije čak i kada su mi roditelji pokušali objasniti što se zapravo dogodilo. Kasnije, nakon nekih godina, shvatio sam što se dogodilo'', pričao je Scola za Sportski Žurnal.
 
O samoj utakmici i o uvjerljivom porazu od Srbije Scola nije imao puno toga za reći, osim što je naglasio da nije siguran je li Srbija igrala dobro ili su oni igrali očajno.
 
Inače, turnir je osvojila Srbija koja je u finalu bila bolja od Turske 79:64, dok je u susretu za treće mjesto Argentina još jednom teško poražena. Bolji je bio Portoriko 97:87.
 
 

Pročitajte više