Lutz najavio derbi: Naravno da postoji tenzija u susretima Cibone i Cedevite

Foto: R. Gorsic/Cropix

PRED košarkašima Cedevite i Cibone novi je gradski derbi regionalne ABA lige. Ogled 25. kola igra se od 17 sati u Domu sportova.

Domaća Cedevita pobjedom bi došla na korak do plasmana u Eurokup, dok bi 'Vukovi' mogućim slavljem i službeno osigurali ostanak u ligi. Uz sve to, dvoboj nosi i dodatnu tenziju zbog 'neračišćenih računa' iz ovogodišnjeg finala Kupa Krešimira Ćosića gdje je Cibona u samoj završnici 'otela' trofej Cedeviti.

"Naravno, mislim da je utakmica Cibone i Cedevite neka neminovnost u zadnje vrijeme i da postoji tenzija. Ne idemo nikakvim metodama da trebamo nekome nešto dokazivati ili da je sada ovo neka presudna utakmica. Međutim, refleksija pritiska te utakmice mora biti praktički na svakoj idućoj. Čak nam i odgovara da ta utakmica ima neki prizvuk pritiska jer nas samo usmjerava da onome što dolazi, tako pristupamo", rekao je trener 'Vukova' Danijel Lutz, uz napomenu da bi novom pobjedom protiv Cedevite njegova momčad dobila dodatno samopouzdanje uoči prvenstva Hrvatske.

"Neće imati prizvuk neke povijesne utakmice, ali isto tako može puno usmjeriti. Dolazi to prvenstvo Hrvatske, a mi smo zasada s Cedevitom 2:1 ove sezone, ali to su situacije koje se mogu vrlo lako zamijeniti. Netko može uzeti taj neki 'driver seat' u odnosu jedni i drugi i to je ono što mi želimo opstruirati. Ne dati nikako Cedeviti da, bez obzira što nominalno ima kvalitetniji roster, dominira nama na bilo kojoj utakmici", naglasio je Cibonin trener.

Lutza veseli što se u kadar vraća centar Sandro Nicević, koji je košem u posljednjim trenucima Ciboni donio spomenuti Kup. Nicević je, podsjetimo, zbog problema sa srcem bio neko vrijeme na promatranju, a liječnici su mu sad dali 'zeleno svjetlo' za povratak na parket.

"Sandro je dobio zeleno svjetlo od kardiologa da može participirati. Ono što je potrebno za njega je da taj ulazak ne bude nagao. Dakle, postepeno ga doziramo i povećavamo mu opterećenje svaki dan. Ako ponovno ne bude nekih problema, on će biti u konkurenciji za sastav. To je stanje koje za sada nudi neku neizvjesnost oko toga hoće li biti povratka ili neće. Ali što je najvažnije i što ohrabruje je to da je ipak doktor dao zeleno svjetlo da može normalno raditi", otkrio je Lutz.

I u Cedevitinom taboru slično gledaju na današnji gradski ogled, ali ulog je bitno veći. Borba za šesto mjesto i nastup u Eurokupu sljedeće sezone.

"U svakom slučaju utakmica koja nama rezultatski više donosi, nego Ciboni. S drugog aspekta rivalstva, od prošle sezone, a s obzirom na ovogodišnji Kup, naravno da će ta utakmica donijeti određeni naboj. Isto tako očekujem da će to biti dobar poziv za gledatelje i očekujem da će dvorana biti ispunjena", kazao je trener Cedevite Jakša Vulić te poručio kako se nada da će gradskim rivalima uzvratiti za posljednja dva poraza.

Što se momčadi tiče, Vulić otkriva kako ih ozljede ponovno nisu zaobišle. Cedevita je i dalje u problemima. Ozljede ove sezone nikako da zaobiđu Dom sportova.

"Nisam zadovoljan kako smo trenirali. Imali smo dosta problema s ozljedama i u trenažnom procesu nismo bili na nivou na kojem bih ja htio. Međutim, s obzirom da će biti izražen motiv, očekujem da se to neće previše odraziti na samu igru i u ovakvim utakmicama kao što je protiv Cibone ta priprema ne mora biti odlučujuća. Mislim da će ovaj motivacijski faktor odnijeti prevagu", kazao je Vulić.

Dobro poznaje sve prednosti i nedostatke današnjeg protivnika.

"Ono na što ćemo se mi fokusirati i gdje mislimo da nam mogu stvoriti najviše problema, to je njihova tranzicijska igra prema naprijed. To ćemo trebati dobro iskontrolirati, kao i njihov napadački skok. Mislim da će u pozicijskoj igri pet na pet naše šanse biti veće", zaključio je trener Cedevite.

Zagrebački derbi u Domu sportova počinje u 17 sati.

Pročitajte više