Maccabi šokirao Real i postao po šesti put prvak Europe

Foto: Hina

SJAJNI Košarkaši Maccabi su zahvaljujući velikoj srčanosti i nevjerojatnoj podršci sa tribina u milanskom Forumu osvojili šesti naslov prvaka Europe nakon što su pobijedili Real Madrid 98:86 poslije produžetaka.
 
„Ponos Izraela“ se kao veliki outsider popeo na krov Europe. Ponovila se tako priča Olympiacosa otprije dvije godine kad su osvojili svoj prvi od dva uzastopna naslova. Nikola Vujčić i Andrija Žižić okitili su se naslovom prvaka. 
 
Maccabi je poveo 13:7, nakon toga je Real napravio veliku seriju 19:2 kojom je potpuno preokrenuo susret te je imao dvoznamenkastu prednost. Ipak, Maccabi se nije predavao te je do poluvremena spustio prednost Madrižana na 35:33. 
 
Utakmica je u drugom poluvremenu bila poprilično izjednačena, a onda je Real u zadnjoj četvrtini počeo pokazivati nervozu te je krenuo šutirati trice. Dovoljno je reći da su u jednoj trenutku u četvrtoj četvrtini opalili više trica nego dvica. Puno toga može se zahvaliti i vrhunskoj obrani Izraelaca koji su odlično odigrali u pick and rollu. 
 
Imao je Maccabi vodstvo 73:69, ali je na kraju Real utakmicu odveo u produžetak slobodnim bacanjima Bourusisa i Mirotića.
 

U produžetku pak Real nije imao odgovor na Tyresea Ricea (26 koševa, 4 skoka, 10 iznuđenih prekršaja) i energičnog Alexa Tyusa (12 koševa, 11 skokova). Osim njih dvojice odlične predstave za Maccabi pružili su Ricky Hickman (18 koševa) i David Blu (14 koševa, 4 skoka).
 
U redovima Reala najbolji je bio Sergio Rodriguez (21 koš za 22 minute), a navijači kraljevskog kluba svakako će zanimati zašto Pablo Laso ovogodišnjeg MVP-a Eurolige nije koristio u prvih nekoliko minuta produžetka. Osim Sergija, vrlo dobar je bio i Rudy Fernandez (15 koševa, 8 skokova) koji pak nije zabio koša u zadnje 23 minute. 
 
Kad se sve zbroji, Maccabi je potpuno zasluženo dobio, a njihovi navijači priredili su nevjerojatnu atmosferu u milanskom Forumu. 
 
Nikola Vujčić tako je ponovno s Maccabijem osvojio naslov prvaka, ovaj puta kao sportski direktor za kojeg svi unutar izraelskog kluba imaju samo riječi hvale. Andrija Žižić je pak nakon „bijega“ iz Cibone preko Astane došao u Maccabi kao treći centar te je ostvario uspjeh karijere.
 
 Real je posljednji put bio prvak još davne 1995. sa slavnim Sabonisom u svojim redovima, dok je ponos Izraela bio prvak zadnji put 2005.
 

Pročitajte više