Mamić nije plaćao porez na novac koji mu je donosio Modrić?

Foto: Hina, Marca / Index , Getty Images/Guliver Image

KAKO se neslužbeno doznaje, Zdravko Mamić pod istragom je USKOK-a i PNUSKOK-a između ostalog i zbog transakcija koje je sukladno građanskom ugovoru obavljao s Lukom Modrićem, najcjenjenijim hrvatskim nogometašem. HRT javlja da je predmet istrage i ugovor Mamića s Milanom Badeljem koji je iz Dinama otišao u Hamburg.

USKOK je pokrenuo istragu prema prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama sumnjive su provizije koje je Zdravko Mamić ubirao od Luke Modrića. Prema pojedinim navodima istražuje se je li ugovor, ili ugovori, prema kojima je Mamić uzimao postotak od Modrića legalno prijavljeni te je li u svemu oštećen proračun RH.

Prema tvrdnjama Večernjeg lista istražuju se transakcije od Modrića prema Mamiću, konkretno - je li na dohodak na temelju građanskog ugovora gazda Dinama platio porez. 

Slučaj Eduardo i nepravomoćna presuda o "lihvarskim ugovorima" 

Isti pravni odnos, temeljen na građanskim ugovorima, Mamić je gajio s mnogim igračima, ali je zbog famoznog "rikverca" za ulaganje u igrače završio na sudu nakon što je protiv njega kaznenu prijavu podignuo Eduardo da Silva. Bivši reprezentativac koji je u Dinamo iz Brazila došao kao 15-godišnjak na sudu je ugovore s Mamićem nazvao lihvarskima. 

"Zdravku Mamiću sam od 2001. do 2004. isplaćivao proviziju od 20 do 25 posto plaće u Dinamu, oko 4000 eura godišnje. Kada sam 2004. dobio godišnju plaću u Dinamu od 120.000 eura, tada sam mu godišnje do 2007. isplaćivao proviziju na ruke od 24.000 eura".

Tako je 2013. godine na Općinskom građanskom sudu svjedočio Eduardo da Silva. Tužbu je pokrenuo 2011. godine. 

Sutkinja Jasenka Jurić Šojat početkom prošle godine donijela je nepravomoćnu presudu u Da Silvinu korist. Zaključila je da ugovori prema kojima Da Silva mora Mamiću do kraja karijere isplaćivati dio svojih prihoda ne mogu biti važeći.

Modrić je, poput Eduarda, bio član Mamićeve menadžerske agencije dok je ista službeno postojala, a prisne odnose održavaju i nakon gašenja poslovnog subjekta Mamic agency. Marija Mamića, Zdravkovog sina, koji je za agenciju također obnašao menadžerske poslove, često se može vidjeti u Modrićevom društvu. Mario Mamić prema riječima svog oca zamrznuo je licencu zbog sukoba interesa. Mamići su za Index više puta kazali da je njihov odnos s Modrićem prijateljski i intiman. 

Mamić: Nikada u životu nisam uzimao proviziju 

Gazda Dinama s momčadi se nalazi u Moravskim toplicama na pripremama za narednu sezonu. Na izvanrednoj konferenciji za medije kazao je da iza istrage protiv njega i brata stoji politika.

"Ne znam što se spominje, obvezan sam tajnosti istrage pa ne mogu komentirati. Nikad u životu nisam uzimao proviziju, to sam bezbroj puta rekao. Kad bi se te stvari koje mi se možebitno stavljaju na teret, moramo biti precizni da nema još istrage ni optužnice, samo se po hitnoj proceduri provode istražne radnje, ali nikad u životu od nikoga nisam uzeo nijednu lipu niti je netko moj radio bilo kakav posao s Dinamom", odgovorio je Mamić na pitanje o transakcijama s Lukom Modrićem. 

>>> Uskoro opširnije.  

PRATITE  RAZVOJ DOGAĐAJA NA INDEXU:

> USKOK UPAO U DINAMO! Braća Mamić: Navijači budite mirni, nismo okaljali ime kluba 

> Dvadeset godina ludila: Ovo su najveći Mamićevi ispadi 

> Treći udarac u mjesec dana: Nakon svastike i Šukera, Mamići okupirali svjetske naslovnice

> USKOK I U HNS-u! "Ne smijemo ništa komentirati"

> Mamić: Progone me komunisti, kad se pokaže da sam čist mogao bih postati premijer ili predsjednik

> Otkrivamo: Mamićeve firme okreću milijune kuna, ali samo gubitaka

> Jovanović: Čini se da je Dinamo Mamićima služio kao bankomat

 

Pročitajte više