Mamića oduševljava ono što doma nema: Privilegija je igrati pred ovakvim navijačima i pred ovakvom atmosferom

Foto: Hina

MOŽDA je klišej, zapravo sigurno je klišej, ali Dinamo sutra na legendarnom Celtic Parku igra jednu zaista važnu utakmicu. Jednu od najvažnijih otkako klubom iz Maksimirske vedri i oblači obitelj Mmaić. od onih utakmica koje volimo nazivati povijesnima. Zbog čega? Pa zbog toga što će meč s škotskim velikanom pokazati pravo stanje stvari, pokazat će da li je Zoran Mamić stvarno bio u pravu kad je odgovorno rekao: ''Ovaj Dinamo je najbolji Dinamo u posljednjih 10 godina'' ili će možda i ova europska Dinamova priča završiti kao i mnoge prije nje – kao ćorak. 
 
>Joe Šimunić u Glasgowu najavio: Došli smo ovdje po pobjedu

>Škotska policija strahuje od dolaska BBB-a, navijači Celtica im kupuju ulaznice
 
>Zvijezda Celtica s tribina će gledati utakmicu s Dinamom: "Naučit ću pjesme i bodriti suigrače
 
>Mamić prije Glasgowa obećao proljeće u Europi, ove ili iduće sezone
 
>Partizanovci Šćepovići i Dinamo: Priča koja traje 27 godina
 
U slučaju pobjede nad nekadašnjim prvakom Europe, ona maksimirska pobjeda nad Astrom vrijedit će dvostruko: Dinamo će već nakon dva kola steći zavidnu bodovnu prednost nad protivnicima (važno je napomenuti da su u prvom kolu Škoti u Salzburgu protiv Red Bulla odigrali 2:2), a o samopouzdanju kojim će se napuniti modra svlačionica, bespredmetno je i govoriti. 
 
Pobjeda na Celtic Parku vrijedi puno više od obična tri boda
 
U trenutku će se zaboraviti svi problemi koje Dinamo ima i sve bitke koje obitelj Mamić vodi. Od 1969. godine i pobjede nad Marseilleom, Zagreb čeka Dinamovo europsko proljeće. Prođe li trijumfalno modra ekspedicija kroz Glasgow, gotovo pa i možemo zagarantirati da će prve proljetne sunčeve zrake zagrijati Maksimirsku 128, a Dinamo bi nakon puno godina ponovo mogao postati hit.
 
Bod bi također za Dinamo bio dobar, no poraz bi puno toga poremetio. Vratila bi se nesigurnost u vlastite sposobnosti, pojavila bi sumnja u vlastitu moć, neki igrači bi reaktivirali želju za odlaskom iz Zagreba, dakle, vratile bi sve one stare boljke od kojih je Dinamo bolovao godinama u Europi. A budimo realni, Modri su godinama gubili i ispadali od momčadi koje su ipak slabije od njih.
 
Naravno, ni poraz ne bi nužno uništio planove Dinamovaca, no eventualna pobjeda bi značila puno više od obične pobjede.
 
Gostovanje u Glasgowu kod posrnulog velikana idealna je prilika da Dinamo zaradi i puno više nego što su samo tri boda, a toga je svjestan i trener Modrih Zoran Mamić.
 
Dinamo je u srijedu oko podneva stigao u Škotsku, a momčad je navečer odradila trening na legendarnom Celtic Parku. Kao i uvijek, prije treninga trener Modrih Zoran Mamić najavio je utakmicu.
 
"Privilegija je igrati pred navijačima Celtica"
 
''Znamo puno o Celticu, gledali smo sve njihove utakmice i znamo što nas čeka'', rekao je Mamić na početku pa nastavio: 
 
''Celtic je velika momčad koja ima sjajnu atmosferu i stadion, a iako njihovi rezultati nisu toliko dobri koliko bi navijači željeli mi ih maksimalno respektiramo. Privilegija je igrati u takvoj atmosferi te ćemo dati sve od sebe kako bismo prikazali što bolju igru''. 
 
Uz Mamića na presici je bio i novopečeni hrvatski reprezentativac Domagoj Antolić:
 
''Cijela momčad je motivirana i sretna što ćemo sutra istrčati na Celtic Parku; svi znamo kakva nas atmosfera čeka. Pripremali smo se, znamo mane i vrline Celtica, a čak smo se pripremili i na atmosferu jer su nam treneri pokazivali snimke navijača'', rekao je Antolić.

''Misli li netko da ćemo ih mi podcijeniti, taj se vara"
 
Novinari su Mamića pitali  je li Dinamo možda i favorit zbog očajne sezone Kelta,no trener Dinama se nije dao navući na provkaciju:
 
''Svaka utakmica je priča za sebe, tako da mi je teško reći koliko će to imati utjecaja. Ne pada nam napamet podcijeniti ih, moramo biti jako dobri, bolji nego protiv Astre u prvoj utakmici kako bismo ovdje ostvarili pozitivan rezultat'', rekao je Mamić te je na komentar kako vjerojatno neće biti pun stadion zbog nezadovoljstva domaćih navijača igrom Celtica,odgovorio: 
 
''Mislim da će biti dosta ljudi, ali ovdje i 20, 30 ili 40 tisuća napravi sjajnu atmosferu kakvu sam kao igrač doživio rijetko gdje (Mamić je kao igrač Bayer Leverkusena gostovao na Ibroxu protiv Rangersa u Ligi prvaka)''.
 
"Celtic nisu pojedinci, Celtic je momčad"
 
Na pitanje škotskih novinara može li izdvojiti favorita skupine te može li istaknuti prednosti domaće momčadi, Mamić je rekao:
 
''Mislim da je to dosta za prolazak skupine koja je dobra i svatko može svakoga dobiti; nitko ne odskače (ne)kvalitetom, a što se tiče Celtica, zaista imaju puno dobrih igrača: McGregor, Ščepović... Ipak, moramo biti koncentrirani na sve, a ne samo na pojedince. Guidetti? Naravno da je dobro što ne igra jer je u zadnjih nekoliko utakmica bio jako dobar''.
 
OČEKIVANI SASTAVI:
 
 
Celtic: Gordon; Ambrose, O'Connell, Van Dijk, Izaguirre; Brown, Johansen, Wakaso, McGregor; Stokes, Tonev
 
Dinamo: Eduardo; Sigali, Goncalo, Pivaric, Pinto; Machado, Ademi, Antolic, Cop; Soudani, Henriquez
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više