Mamićev promašaj postao je zvijezda u Americi

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠA neiskorištena zvijezda zagrebačkog Dinama i povremeni čileanski reprezentativac Pedro Morales, u Sjevernoameričkoj nogometnoj ligi (MLS), u Vancouver Whitecapsima, proživljava najbolje trenutke svoje nogometne karijere.
 
Morales je u Dinamu igrao punih pet godina, od 2008. do 2013., no u tom periodu nije ostvario ono što se od njega očekivalo i morao je napustiti Maksimir. 60 odigranih utakmica i 24 postignuta gola očito nisu zadovoljili maksimirsku vrhušku i Čileanac je najprije otišao na posudbu u domovinu, a onda i u Primeru, u Malagu. No, ni tamo se nije baš naigrao i prošle sezone je potpisao za kanadski klub.
 
Očito, to mu je bio potez karijere jer je već u rookie sezoni izabran za najboljeg novaka lige s učinkom od deset golova i 12 asistencija u 34 susreta.
 

S njim na čelu, Whitecapsi su ostvarili najbolji plasman u svojoj povijesti – plasirali su se u play-off.
 
Već u svojem debiju Morales je oduševio. U 4:1 demoliranju New York Red Bullsa sudjelovao je s golom i asistencijom i na najbolji mogući način nagovijestio je što se od njega u novoj sredini može očekivati. U međuvremenu Morales je postao i kapetan Capsa, a navijači se pitaju može li njihov ljubimac ponoviti briljantnu debi sezonu.

 
''Svaki dan radim naporno da bih postao još bolji. Očekivanja koje navijači sad imaju nisu mi nikakav uteg, već samo dodatan izazov da još napornije radim budem bolji igrač'', rekao je nedavno Morales za MLSSoccer.com.
 
''Cilj mi je podrediti se momčadi i omogućiti Whitecapsima da ostvare što bolji uspjeh u play-offu. Nužno je ići korak po korak, a užasno je bitno pobijediti u prvoj utakmici. Prva utakmica, druga utakmica, korak po korak u ligi i onda isto tako u play-offu'', rekao je Morales.
 
Morales je bio ključ uspjeha Capsa prošle sezone. Bude li playmaker kanadske momčadi u lanjskoj formi, navijači Vancouvera ne trebaju strepiti. Kad Morales igra dobro, Capsi izgledaju nepobjedivo. Kad Morales zašteka, Capsi gube. 
 
Toga je svjestan i trener Whitecapsa Carl Robinson, koji premda neće priznati da mu momčad ovisi o samo jednom igraču, priznaje da mu je Morales najvažniji igrač, no od njega će u sljedećoj sezoni tražiti puno više.
 
Trener o Moralesu: Fantastičan je igrač, čini suigrače boljima
 
''Može on i puno više, u to nema sumnje. Odmorio se dobro i od njega očekujem iskorak u igri. Lani su svi vidjeli koliko on može, ove sezone očekujem i više. Užasno je talentiran igrač i još je bolji čovjek. Sretni smo što ga imamo u svlačionici'', rekao je Robinson i pojasnio je što točno očekuje od Moralesu u novoj sezoni:
 
''Više golova. Lani nije zabio niti jedan gol iz slobodnog udarca i kladio sam se s njim da će zabiti više golova iz slobodnjaka nego iz čiste igre jer se radi o fantastičnom šuteru, jednom od najboljih u cijeloj ligi'', objasnio je Robinson te je dodao:
 
''Pedro je igrač koji čini svoje suigrače boljima. Vjerujem da može biti i bolji, ne samo zbog njega, nego zbog cijele momčadi''.
 
Morales je nakon briljantne prve sezone u MLS-u postao stalna meta američkih medija kojima je priznao:
 
''San mi je bio igrati u Španjolskoj. Sezona u Malagi bila je predivno iskustvo, jer radi se o najjačoj ligi na svijetu. Međutim, tamo sam imao mnogo problema. Nekad sam igrao, nekad nisam, a to me nije zadovoljavalo'', priznao je Morales koji je za 22 nastupa u dresu Malage zabio samo četiri gola.
 
Manuel Pelegrini je inzistirao na Moralesu, no nakon što je čileanski trener otišao u Manchester City, došli su crni dani za Moralesa. Pellegrinijev nasljednik na klupi Bern Schuster nije imao sluha za Čileanca i Morales je morao promijeniti sredinu.
 
Uslijedio je poziv iz Kanade i sjevernoamerička odiseja Pedra Moralesa mogla je početi. A počela je fantastično.
 
U Vancouveru se osjećam savršeno i nadam se pozivu Čilea
 
''Kad me Robinson nazvao odmah sam znao da je to dobra odluka. Obećao mi je da ću igrati, a što je najvažnije, moja obitelj se savršeno prilagodila u novoj sredini'', rekao Morales kojem je obitelj na prvom mjestu. Upravo mu se rodilo drugo dijete i kako stalno ističe, Vancouver je postao njegov novi dom.
 
''Uživao sam u prošloj sezoni. Igranje u MLS-u bilo je jedno predivno iskoristio iskustvo. Na puno toga sam se morao priviknuti, na novu državu, mentalitet, jezik, čak i na drugačiju vrstu trave na stadionima, no moram priznati da sam u svemu uživao'', rekao je Morales te je nadodao kako se zahvaljujući dobrom igrama za Capse nada novom pozivu za čileansku reprezentaciju za koju je odigrao 11 susreta:
 
''Mislim da imam šanse i nadam se pozivu. Očekuje nas Copa America u lipnju i izborniku je na raspolaganju dvadesetak odličnih igrača. Znam da će biti teško izboriti mjesto u momčadi, no ako ponovim igre od lani, uvjeren sam da će poziv stići.''
 

Pročitajte više