Mamićevu i Šukerovu "vladu" slaže - Karamarko: Više HDZ-ovaca u IO HNS-a, nego u Remetincu!

Foto: HINA

IZVRŠNI ODBOR, najviše izvršno tijelo Hrvatskog nogometnog saveza, među 17 članova ima čak 11 dužnosnika ili istaknutih članova HDZ-a.

HNS = HDZ, pisali smo 2011., ali i danas se u frapantnu sličnost ove dvije organizacije uvjeravamo letimičnom provjerom stranačkih iskaznica većine članova ključnog tijela HNS-a. 

HDZ-ovci se nastoje ubaciti u vlak slavljenja hajdučkog čina protiv HNS-a, ali zaboravljaju da savezom vlada njihova stranka

Ne ističemo stranačku pripadnost i preferenciju većine članova IO-a zato što je aktualna kampanja za predsjedničke izbore, nego jer je u Dalmaciji, koja se kupa u euforiji Hajdukovog srednjeg prsta Mamićevim crnim listama i svevlašću hrvatskim nogometom, sada aktualno šlepanje na ovaj "herojski čin", pa se na taj vlak ukrcao i splitski HDZ, podržavajući Bile i dižući glas protiv "anomalija u HNS-u", nakon što je Hajduk zatražio odstupanje kompletnog Izvršnog odbora saveza.

Malo su se ipak preračunali, jer očigledno ne znaju, ili zaboravljaju, kako je HDZ majka ove, kao i toliko drugih hrvatskih anomalija, jer kako možete pročitati u nastavku teksta, većina iz Vlade Mamićevog saveza čvrsto je vezana uz stranku koja je najdulje vladala Hrvatskom.

HDZ ne može na svog zastupnika Šukera i aktivista Mamića

Ali, još je lako splitski HDZ-ovcima, oni mogu glumiti puntare, dok ovima na državnoj razini preostaje samo da pognu glavu i šute, jer nikako im ne odgovara što se u ovom osljetljivom predizbornom trenutku uz njih vezuju dva od najomraženijih likova u zemlji, protiv čega ne mogu puno prosvjedovati. Razlozi? Šuker je bio njihov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a Mamić je HDZ zadužio na svoj način, o čemu smo pisali još 2007.

Mamićeve proljetne poruke kako "SDP želi uništiti cijeli hrvatski sport zato što ima hrvatski predznak", očigledno dakle ne znače skretanje u zagrljaj spasa ideološki i politički suprotstavljene opcije "crvenima", nego politiku kontinuiteta u HNS-u, čiji su istaknuti članovi odavno skloni HDZ-u. 

Kako HNS sluša naputke FIFA-e i UEFA-e o "nemiješanju politike u nogomet"

FIFA i UEFA stalno, pa tako i u zajedničkom upozorenju HNS-u, ukazuju na to da savezi koji su članovi europske i svjetske nogometne organizacije, ne smiju biti predmet "neumjesnih uplitanja" državnih tijela i samim tim, politike.
 
U HNS-u su ih "poslušali" tako što su u saziv svoje "Vlade", na čelu koje su Šuker i prvi među jednakima Mamić, imenovali većinu članova koji su ne samo članovi ili simpatizeri, nego i istaknuti dužnosnici HDZ-a. Mnogi od njih zahvaljujući tome obnašaju i funkcije u tijelima gradske, lokalne ili regionalne (županijske) uprave, što nam govori koliko je zapravo Hrvatski nogometni savez, ali i hrvatski sport općenito "neovisan o politici".

HDZ-ov IO HNS: Bira i smjenjuje izbornike, odlučuje s kim se igra, brani i dozvoljava gostovanja...
 
Izvršni odbor je, kao što smo u uvodu napisali, iznimno važno tijelo HNS-a: Bira i smjenjuje izbornike, usvaja kalendar utakmica reprezentacija, plan priprema reprezentacije za SP, uključujući raspored prijateljskih utakmica i odabir kampova u Austriji i Brazilu. 
 
Također, odlučuje o prijedlogu završnog računa za proteklu i planu za tekuću godinu, a izvan snage je stavio i na državnoj razini donesenu i provođenu odluku o zabrani navijačkih gostovanja u HNL-u.

Tko je tko u Vladi HDZ-ovog i Mamićevog saveza: Od Đure iz Lukača, do Alojzija iz SZUP-a
 
HDZ-ove uzdanice u Izvršnom odboru HNS-a:
 
Đuro Bukvić, HDZ-ov načelnik općine Lukač i novi/stari predsjednik nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije. "Tako je izglasano na redovnoj izbornoj sjednici Skupštine saveza održanoj u restoranu Graničar u Terezinom Polju. Ante Vučemilović čestitao je na Đuri Bukviću na novom mandatu, te kazao da je Županijski nogometni savez moćan, odličan i mudro vođen.", pisali su lokalni mediji nakon Bukvićevog reizbora, nakon kojeg je automatski postao članom IO HNS-a. 
 
Božo Galić, HDZ-ov Vukovarsko-srijemski župan. Donedavni predsjednik, Županijskog nogometnog saveza vukovarsko-srijemskog koji je na prošloj skupštini tog ŽNS-a predložen za člana budućeg IO HNS-a.
 
Dubravko Galović, tajnik Gradskog odbora HDZ-a u Slavonskom Brodu i Županijskog odbora stranke. Predsjednik Marsonije i nogometnog saveza Brodsko-posavske županije, važne zbog toga što je treća po broju klubova u Hrvatskoj, pa sukladno tome daje i čak tri predstavnika u Skupštinu HNS-a. 
 
Nenad Horvatić, HDZ-ov načelnik općine Ljubeščica.
 
Ante Kulušić, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik odbora HDZ-a županije Šibensko-kninske.
 
Marijan Kustić, predsjednik HDZ-a u Novalji i vijećnik stranke u skupštini Ličko-senjske županije. Predsjednik Ličko-senjskog ŽNS-a.
 
Drago Lucić, član Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije i istaknuti član stranke iz Pleternice. Još jedan "novi/stari" predsjednik Nogometnoga saveza svoje županije, inače sportski direktor NK Slavija.
 
Stjepan Merkaš - Krojf, istaknuti zagorski HDZ-ovac, predsjednik NS Krapinsko-zagorske županije. Nakon politički uvjetovane smjene s čelne pozicije u Hrvatskim vodama, zaposlio se kao savjetnik - koordinator u Hrvatskom nogometnom savezu. 
 
Slavko Prišćan, HDZ-ov načelnik općine Rovišće, predsjednik NS Bjelovarsko-bilogorske županije, također ponovno izabran na tu poziciju.
 
Davor Šuker, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u pretprošlom sazivu, što je zaslužio na lokalnim izborima 2005. Ali, najveći hrvatski brand nije se iskazao na zadaći koju mu je povjerila stranka u vrijeme dok ju je vodio Sanader. Zajedno s još dvoje zastupnika držao je negativni rekord izostanaka sa sjednica Skupštine. Od prvih sedam, markirao je sa čak četiri. Zobnici će reći kako je Šukera pri tome najviše zabolila financijska strana ove neaktivnosti, jer zastupnici građana za svaki nedolazak na sjednicu ostaju bez 800 kuna, pa je rođak i prezimenjak HDZ-ovog ministra financija, ostao kraći za 3200 kuna.
 
Alojzije Šupraha, član HDZ-a i predsjednik NS Splitsko-dalmatinske županije, bivši poznati nogometni sudac. Izabran za kandidata ŽNS-a u IO HNS-a, tako što je u tajnom glasanju potukao (12:3) predsjednika Hajduka Marina Brbića. Šupraha je do pobjede došao upravo zahvaljujući disciplini HDZ-ovog glasačkog tijela, jer lokalni klubovi u županiji pod utjecajem su te stranke. Nakon što je Brbića "potukao", istog protivnika je i "tukao", kada ga je fizički napao u Dugopolju, nakon utakmice juniora Hajduka.
 
Šupraha je nekadašnji djelatnik tajnih službi, jedne od najčvršćih poluga Tuđmanovog HDZ-a, koje su svoje prste imale i u namještanju prvenstva 1998/99, kada Rijeka nije smjela postati prvak, a to isto je morala ostati vrhovnikova Croatija. Odlučujući meč u zadnjem kolu Rijeka - Osijek, kada je pomoćni sudac Krečak poništio regularni gol kojim bi Rijeka pobijedila i postala prvak, sudio je upravo - Šupraha.

 

Pratite nas na Facebooku

 

Pročitajte više