Mamiću koji ne zna, brat kupuje igrače koji se boje

Foto: Hina 

STRAH je pokosio i uništio igrače Mamićevog Dinama u drugoj utakmici skupine EL protiv Salzburga (1:5), koji je kao i toliki prije, samo uzeo ponuđeno u Maksimiru.

Prvak Austrije dobra je momčad, ali uz malo sreće u ždrijebu u skupini LP borila bi se za treće mjesto, dakle nije onakva klasa kakvom se doimala u evo i drugoj utakmici protiv Dinama, dok se Soriano zajebavao i zabijao, a Taravel i Šimunović sudarali.

Reprezentativci, znalci i kukavice

Igrači Dinama također nisu toliko katastrofalni kao što su izgledali večeras, jer u odnosu na prvu utakmicu s istim protivnikom gotovo je potpuno promijenjena obrana, maknut je šetač Machado, ali što vrijedi što je na papiru momčad puna reprezentativaca, znalaca i ofenzivaca, kada se na terenu pokaže sazdana od kukavica, pa se dinamovci boje presinga i duela, a u jednom poluvremenu imaju više pogrešnih dodavanja nego u nekoliko utakmica.

Dođite na Maksimir, stalna je rasprodaja bodova i ugleda

Dok je prije par godina Dinamovo samoposluživanje gostima je nudilo remije ili tijesne pobjede, u zadnje vrijeme, točnije otkako je GNK Obiteljski povezao dvije uzastopne sezone LP, a nastavak je uslijedio i večeras dolaskom Austrijanaca, na Maksimiru traje stalna rasprodaja ugleda nekada europski respektabilnog kluba na najgori način: Lyonovih 1:7, sada je dobilo društvo u Salzburgovih 1:5.

Kako ne podnijeti ostavku nakon devet primljenih komada u dvije utakmice?

Razlozi? Nedostatak hrabrosti, samopouzdanja i vjere u suigrače, ali i trener koji ne zna igračima koje bira, trenira i selekcionira "prenijeti svoje zamisli", učinili su od Dinama protiv Salzburga da izgleda kao Brazil u polufinalu SP protiv Njemačke.

Menadžer Mamić opet nakon povijesne blamaže "nemoćno sliježe ramenima", "ne zna što je igračima", koji se "neshvatljivo boje". Ali, sve da se to treneru s momčadi ne događa uzastopno protiv ekipe s kojom želi biti ravnopravan i da protiv Salzburga nije u dvije utakmice primio devet golova, morao bi dati ostavku. To je najmanje što može napraviti, jer Ivanković, Čačić i Jurčić, nakon sličnih sramoćenja bili su i bit će bivši.

"U ovo vrijeme iduće godine..."

Jasno, paralelno s nedoživljenim blamažama, jednako neprekidno teku bulažnjenja o "nikad jačem Dinamu", "prezimljavanju u Europi", "gaženju plitkih potoka", u koja ne da više ne vjeruje nitko od podanika, nego ni Nedodirljivi i menadžeru nadređeni, koji ih izgovara čisto reda radi.

Ali, ove sezone "netko bi morao odgovarati" za sramoćenja i to što je Dinamo po tko zna koji put posljednjih godina sprdnja cijele nogometne Europe, jer ljetos je momčad ostala na okupu, nije bilo "nemoralnih ponuda", ni "izuvanja iz cipela", a na pojačanja je u posljednjih godinu dana potrošeno desetak milijuna eura.

Europski skorojević: Dinamova potrošnja obrnuto proporcionalna učinku

Mamićev Dinamo tako je financijski debelo premašio regionalne velikane s kojima ga se uspoređuje i ispred kojih ga se postavljalo - Partizana i Maribora, ulazeći trošenjem na pojačanja u krug Red Bulla i Celtica. Ali, kako su pokazali rezultati u dvobojima s europskom višom srednjom klasom, bogatstvo je spiskano na potpuno pogrešne igrače ili su kapitalcima proglašavani Argentinci pristigli s rehabilitacije ili zatvoreničke ćelije.

Najgori Dinamo u posljednjih 10 godina

Puno bolje od pisanja o Dinamovoj promašenoj kadrovskoj politici ili nedostatku pravog trenera, to su razotkrile dvije utakmice sa Salzburgom, koje su odgovorile i koliko je, svim pojačanjima i epitetima usprkos, "Najbolji Dinamo u posljednjih 10 godina" (Zo. Mamić) daleko od ozbiljnog europskog nogometa.

Pročitajte više