Mandžukić ni ne treba ovakvom Bayernu: Bez napadača uništili City u gostima!

Foto: Guliver Image/Getty Images

"NISU igrali s napadačem, ali su se toliko puno kretali da ih nismo mogli pratiti. Činilo se kao da stalno imaju igrača više. Trudili smo se, ali oni su prvaci Europe, pravi šampioni i želim im sve najbolje".

Micah Richards, koji je neočekivano igrao desnog beka Cityja umjesto Pabla Zabalete, ovim je sve rekao o tome koliko je njegova momčad, inače aktualni engleski vice-prvak, planski i bogato pojačana u prošlom prijelaznom roku, te vođena rukom studioznog Manuela Pellegrinija, inferiorna apsolutnim gospodarima njemačkog i europskog nogometa.

Manchester City opet u Ligi prvaka izgleda kao novobogataš koji se ne snalazi i ne pripada u društvo aristokracije s pedigreom

Od početka utakmice, pa do 80. minute, "na terenu je postojala samo jedna momčad", koja je doslovno očitala lekciju domaćinu. Taj domaćin je opet, kao i prošlih sezona u Ligi prvaka, izgledao kao ono što i je - klub koji s milijardom potrošenih emiratskih funti instantno kupuje raskoš, ali ne veličinu i sposobnost da se nosi s istinski Velikim klubovima.

Bayern je bio sjajan i dostojan nositelja europske titule, ali igrači Cityja i njiihov trener, nisu imali nikakvog odgovora na presing Bayerna u obrani i ubojitu brzinu u napadu.

Bayern se igrao sa Cityjem, u kojem ima previše rupa i umjetnika, a premalo ratnika i radnika

Spomenuli smo Pellegrinijevo izostavljanje odličnog Zabalete i postavljanje Richardsa, koji je od nove godine sakupio "desetak" utakmica, a sada je svojom ofenzivnošću, trebao po onoj "napad je najbolja obrana", na odstojanju držati Francka Riberyja. Naravno, ovakav plan ni u teoriji ne zvuči baš najbolje, dok se u praksi okrenuo protiv svog tvorca:


Pellegrinija su "izdala" upravo njegova krila Navas i Nasri, koja ništa ne pridonose obrani, a sredina napučena s Bayernovom šestorkom ionako je bila igralište gostiju, u kojem Toure sam ništa nije mogao zaustaviti, a Fernandinho kreirati.

Ništa od dvoboja Mandžo - Džeko: Prvi nije igrao, a drugi kao da nije

U najavi smo spomenuli kako od početka utakmice nema ništa od dvoboja Džeko - Mandžo, jer je potonji utakmicu prosjedio na klupi. Ali iskreno, tamo kao da je ostao i Džeko. Uopće ga nismo vidjeli do izlaska s terena u 52. minuti.

Zato smo itekako vidjeli Bayernove bekove; Rafinhu i posebno na lijevoj strani fantastičnog Alabu, dok Richards nije ispunio svrhu, a Clichy još manje, iako je neposredno prije meča Pellegrini izjavio kako upravo od njih očekuje veliki ofenzivni doprinos.

Alaba pokazao Clichyju tko je najbolji lijevi bek Lige prvaka

S druge strane, Guardioli se isplatila igra "bez napadača" (Muller, Robben i Ribery bili su najbliži golu), a samim tim i bez Mandžukića, koji nije dočekao priliku s klupe. Koliko je Bayern jak, svjedoči ne samo to što takvom napadaču društvo među rezervama radi Gotze, nego što se na igri Lahma i Schweinsteigera nije vidjelo da su oporavljenici.


Već u 6. minuti Bayern vodi: Velika greška Cityjeve obrane, ali najviše golmana Joea Harta. Ribery je neometano primio loptu i pucao s preko 20 metara. Bio je to itekako obranjiv udarac, ali Hart ga je lošom intervencijom sproveo u mrežu. Golmanu engleske reprezentacije ovo je tko zna koji kiks posljednjih mjeseci.

Guardiola se ljutio što igrači ne dotuku teturavi City, pa su ga poslušali i riješili sve u pet minuta nastavka

Na poluvremenu je bilo samo 1:0 za Bayern, a City je do tada jako dobro prošao što se tiče rezultata, obzirom na mizeriju koju je pokazao u igri. Bayern je posljednjih 15 minuta vidljivo spustio tempo, kao da se prerano zadovoljio vodstvom i dominacijom. Gosti su do tada imali nevjerojatnih 75 posto posjeda lopte.

Guardiola se jasno ljutio što ne dotuku grogiranog protivnika, pa su ga igrači morali poslušati: U 56. minuti Muller je prohujao pored Clichyja, pokupio Danteovo dijagonalno proigravanje i lako savladao Harta nakon što je izbio sam pred njega.

Četiri minute poslije, Bayern vodi 3:0. Kroos uzima loptu Fernandinhu, proigrava Robbena, koji prolazi Nastasića i zabija u bliži, Hartov kut. I ovaj gol nosi supotpis golmana kojeg bi što prije trebalo maknuti sa Cityjevog i engleskog gola.

Pellegrini i dalje ne može ništa Pepu


U sljedećih 20 minuta, Bayern će imati tri velike prilike, a Muller će pogoditi stativu. Tada opuštanje uzima maha, pa poraz domaćih podnošljivim čine zamjene - Silva je na rubu kaznenog prostora poslužio Negreda, koji sjajno pogađa rašlje. Ubrzo zatim Silva trese stativu iz slobodnjaka nakon što je isključen Boateng, ali Bayern je tada već čekao kraj.

Pellegrini pak nije dočekao pobjedu protiv Guardiole ni u englesko-njemačkoj verziji njihovog dvoboja. Prije toga su se često sretali u Španjolskoj od 2008. do 2012., a treneru Villarreala, Reala i Malage, protiv tadašnjeg trenera Barcelone jedini uspjeh ostaje jedan remi iz 2009.

Sastavi:

Man City

Hart - Richards, Kompany, Nastasić, Clichy - Toure, Fernandinho - Navas, Nasri, Aguero - Džeko

Bayern

Neuer - Rafinha, Dante, Boateng, Alaba - Ribery, Lahm, Schweinsteiger - Kroos, Robben, Muller

Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska)

Pročitajte više