Mandžukić zabio, Barcelonin trojac slomio Atletico najboljom izvedbom sezone

Foto: Guliver Image/Getty Images

BARCELONA je s 3:1 svladala Atletico Madrid u susretu 18. kola Primere. Strijelci za domaćine bili su Neymar, Suarez i Messi, a za goste je jedini pogodak zabio Mario Mandžukić.
 
Barcelonin trojac konačno opravdao očekivanja
 
Barca je u susret ušla s imperativom dobre izvedbe i rezultata, poručio je prije susreta Luis Enrique: "Ako me igrači danas ne budu slijedili, odlazim s klupe Barcelone." Sudeći po odigranom u derbiju za drugo mjesto Primere, Enrique neće nigdje.
 
Najveće zasluge za to ima zastrašujući ofenzivni trojac Messi, Neymar, Suarez, koji je danas konačno izgledao jednako uvjerljivo na terenu kao i na papiru. Prvo poluvrijeme možda je i najbolje Barcino u ovoj sezoni, a ukupno gledajući sigurno je ovo najbolja zajednička izvedba spomenutog trojca u sezoni, uzimajući u obzir važnost i težinu susreta.
 
Dominacija Katalonaca u prvom dijelu
 
Osim zatišja u početnim minutama Barca je cijeli prvi dio uvelike dominirala. Sa svih strana prijetila je opasnost, vezni red s Rakitićem bio je tek spona koja bi donijela loptu nekom od ofenzivaca, koji su tada svojim kretnjama, otvaranjima i zamjenama mjesta stvarali veliki nered gostima. Uz činjenicu da je svatko od njih u par navrata prošao najmanje prvog čuvara, nije teško zaključiti odakle Barci toliko prostora u prvom dijelu.
 
Isplatilo se to već u 12. minuti, Messi je na desnoj strani napravio nered, poslao loptu u sredinu, ona se odbila od Suareza i uz lošu reakciju obrane gostiju došla do Neymara. Brazilac je klizećim startom ubacio u mrežu za veliko slavlje Camp Noua.
 
Imao je Neymar još jednu sjajnu priliku u 24. minuti, na asistenciju Suareza, ali je neometan pucao glavom pored gola. U 35., međutim, opet nije bilo spasa za Madriđane. Sad je Messi na centru prevario čuvara, dojam je da je pritom koristio ruku, a u nastavku akcije pronašao je Urugvajca, koji je iz blizine bio siguran za 2:0.
 
Atletico se trgnuo i otvorio u nastavku
 
U nastavku malo drugačija priča, Simeone je morao narediti momčadi da se otvori, a izostanak potrebe za srljanjem kod domaćina preselilo je igru nešto više na polovicu Barce. Nakon 12 minuta igre uslijedio je povratak nade za Rojiblancose, sudac je možda i kompenzirao lošu odluku kod drugog gola pa je pomalo olako dosudio kazneni udarac nakon starta Messija na Jesusa Gameza.
 
Kako bilo, Mandžukić je silovitim udarcem realizirao najstrožu kaznu za svoj sedmi gol u Primeri ove sezone, ukupno 15. u Atleticu. Ušao je potom i Torres, otvorio se španjolski prvak, a Mandžukić i Fernando u par su navrata stvorili probleme Barci. Jednom je Španjolac bio malo prekratak ispred Brava na sjajnu loptu Marija.
 
Propuštene prilike na kraju je kaznio Messi, kako to vrlo često biva. Bitnu ulogu kod tog gola imao je Ivan Rakitić, koji je započeo akciju sjajnom dugom loptom, a zatim je odigrao i posljednje dodavanje prema Messiju. Lopta se od nekog odbila i zastala pred Argentincem, koji je poklon rutinski iskoristio.
 
Solidne izvedbe hrvatskih reprezentativaca
 
Barcelona je, dakle, sasvim zasluženo uzela tri boda večeras i došla na bod od Reala, odvojila se na drugoj poziciji Primere. Gledajući, pak, okršaj hrvatskih reprezentativaca, dojam koji su ostavili je vrlo sličan. U najmanju ruku solidan.
 
U Mandžinu borbenost više nitko ne dvoji, a osim sigurnosti kod jedanaesterca pokazao je nekoliko dobrih poteza u nastavku, kad je imao nešto više prilike doći do lopte. Rakitić je ostavio dojam kao da je malo uspavano krenuo u susret, no možda je to samo rezultat toga što su svi ostali igrači na terenu osim Messija, Suareza i Neymara u prvih 45 minuta izgledali kao da su u nižoj brzini.
 
Ivanu je u nekoliko navrata falilo brzine kod reakcija, ponešto i čvrstine u prvom dijelu, no u nastavku je to poravio, a s par klasnih dodavanja ipak opravdao svoje postavljanje u momčad. Dodavanja kod zadnjeg gola, kad je bio neslužbeni asistent Messiju, samo su to potvrdila.
 

Pročitajte više