Marco Simoncelli: Prva godina bez "Super Sica"

NA STAZI u Sepangu 23. listopada 2011. poginuo je 24-godišnji motociklistički as Marco Simoncelli, najveći talent u najjačoj klasi, koji je bio predodređen za svjetskog prvaka.

U tijeku borbe za četvrto mjesto u utrci s Alvarom Bautistom, izgubio je kontrolu nad motociklom te pao pred Edwardsa i Rossija koji su potom naletjeli na njegovu Hondu. U sudaru mu je odletjela kaciga sa glave. Hitno je prevezen u bolnicu ali je, nažalost, preminuo u 16:56 minuta po lokalnom vremenu.

Simoncelli se pokazao kao najzanimljiviji novi vozač u svojoj drugoj sezoni u momčadi Honda Gresini. Bio je bivši prvak u klasi 125 ccm, a 2006. godine je prešao u klasu 250 ccm (Moto2). Za Gileru osvaja prvenstvo 2008. godine, a 2009. gubi prvenstvo od budućeg momčadskog kolege u Gresiniju, Hiroshija Aoyame, zbog ozljede na početku sezone.

Prošle sezone u najjačoj klasi, MotoGP, držao je šesto mjesto u poretku vozača. A samo prije tjedan dana završio je kao drugi na utrci u Australiji, što mu je najbolji rezultat u karijeri. Većina je ga je smatrala vrlo vjerojatnim konkurentom za naslov prvaka u idućoj sezoni.

Simoncelli je u naletu drugih vozača pretrpio vrlo teške ozljede glave, vrata i torza. Kada je stigla medicinska ekipa bio je u nesvjesti. U vozilu hitne pomoći, zbog zastoja srca, započeto je oživljavanje srca i pluća . Odmah po dolasku u bolnicu intubiran je i izvađeno mu je nešto krvi iz grudnog koša. Oživaljavanje je trajalo 45 minuta, sve dok je postojala nada za sretan završetak. Nažalost, nije mu bilo pomoći.

Međutim, Simoncelli nastavlja živjeti ne samo kroz njegovu zakladu za ljude s poteškoćama u razvoju, nego i na stazi u Misanu na kojoj se vozi Velika nagrada San Marina.

Prije posljednje utrke prošle sezone, koja se vozila u Valenciji, vozači su Sicu u čast odvozili počasni krug. Marcov otac Paolo zamolio ih je da naprave "minutu kaosa" za njegovog sina.

Vozači sve tri kategorije, MotoGP, GP2 i 125 ccm, odvozili su krug na stazi, a na Simoncellijevom motoru predvodio ih je Kevin Schwatz. Prije posljednjeg zavoja zaustavili su se i napravili performans od od dvije minute.

Pročitajte više