Mario Balotelli, najgori napadač Premiershipa ili novi Eric Cantona

Foto: Screenshot, Instagram

ENFANT TERRIBLE talijanskog, ali i europskog nogometa, kontroverzni Mario Balotelli na velika je vrata došao ovo ljeto u Liverpool.
 
Nakon što je urugvajski stroj za golove Luis Suarez u spektakularnom transferu napustio Anfield i prešao na Camp Nou, uprava jednog od najvećih klubova u povijesti pokušala je sjajnog Urugvajca nadomjestiti zločestim Talijanom, no već sad, krajem listopada izgledno je da je taj pokušaj osuđen na propast.
 
Naime, Talijan od početka sezone u Premiershipu još nije postigao gol i sve su veće kritike na njegov račun, a one su dosegle kulminaciju nakon posljednje ligaške utakmice protiv Hulla, koju je Balotelli odigrao za zaborav.
 
Njegov klupski kolega Martin Škrtel stao je u obranu kontroverznog napadača te kaže kako mu svlačionica bezrezervno vjeruje:
 
''Mario je sjajan dečko. Naporno radi na treninzima, zaista se trudi. Mi smo zadovoljni s njime, no eto, još nije uspio zabiti. Mi vjerujemo u njega, dajemo mu apsolutnu podršku i uvjeren sam da će mu krenuti'', rekao je Škrtel za otočke medije nakon remija bez golova protiv Hulla.
 
Najveći promašaj ili novi Cantona
 
Također, i trener Hulla, bivša igračka legenda Crvenih vragova Steve Bruce stao je u obranu Balotellija.
 
''Definitivno u Liverpoolu moraju pronaći način kako iz njega izvući najbolje, a da mu se pri tome ne mijenja njegov karakter. On možda prema vani pokazuje gard kao da ga nije briga za ništa, no to nije tako, uvjeren sam u to'', rekao je Bruce te je Balotellija usporedio s legendom Uniteda Ericom Cantonom:
 

''Eric je bio velik igrač, no bio je pomalo ekscentrik, a svlačionica mu to nije uzela za zlo, štoviše, čim je došao, odmah smo ga prigrlili. Sjećam se jednom kad je na trening došao u japankama i nekim širokom hlačama. To je samo on mogao napraviti. Kao kapetan sam upitao Fergusona što on misli o tome, a Alex mi je samo kratko odgovorio da ako će i ostatak momčadi igrati kao Eric, da mogu i ono na sebe navući što god žele.''

 
Međutim, koliko god Balotellija u neku ruku možda i aboliralo teško snalaženje u engleskom nogometu i prilagodba na otočki način igre (bez obzira što je već imao avanturu u Cityju), činjenice su tu te one opraštaju. Jasno je da se s dvije, tri dobre utakmice sve iz temelja može promijeniti, da će ''vox populi'' nakon par golova stati na Balotellijevu stranu, no zasada učinak bivšeg talijanskog reprezentativca izgleda zaista očajno.
 
Naravno, njegov talent nikada nije dolazio u pitanje, no davno smo se u svijetu vrhunskog sporta uvjerili da je talent samo mali dio onoga što razlikuje nabolje od prosječnih. Reakcija Martina Škrtela je pokazala da će suigrači gotovo uvijek stati u obranu svog kolege, čak i kad mu ne ide, ako vide da isti daje sve od sebe, kako na treninzima, tako i na utakmicama.
 
Bilo je i puno većih napadača od Balotellija čiji je golgeterski post trajao još i duže, tako da su tih nekoliko utakmica bez konkretnog učinka i najmanji problem, međutim, prave teškoće nastaju onog trenutka kad i svlačionica i navijački puk osjeti kako je igrač nemaran, nezainteresiran i sklon ekscesima i neprofesionalnom pristupu dresu čije boje brani. Tada podrška počinje nestajati i tada bi i igraču bilo najbolje da potraži novu sredinu. 
 
Zbog neprilagođenosti i Conte ga izbacio
 
Ekstravagantni izleti i ludosti koje nemaju veze sa sportom, obilježili su karijeru Marija Balotellija. Nema kluba u kojem je igrao, a da njegova tamna strana nije prevagnula nad talentom i to bi ga uglavnom koštalo prebacivanja iz početne jedanaestorice na transfer listu.
 
Njegove budalaštine su godinama prerasle u legendu i zaista ih nije potrebno ovaj put nabrajati, jer je lista poduža, no činjenica je da se s mušicama ''ludog'' Marija nije želio zamarati ni novi izbornik Azzura Antonio Conte, koji mu je ''zaboravio'' poslati poziv za tekući kvalifikacijski ciklus za EURO 2016. Usprkos talentu i nogometnom znanju. Preveliki belaj je taj Balotelli i idealan je primjer one poslovice o truloj jabuci u svlačionici.
 
 
Pet ključnih dokaza da je Mario Balotelli jedan od najvećih promašaja Redsa u posljednjih 20 godina:
 
1.Počinjeni prekršaji
 
Tijekom odigranih devet kola u Premiershipu ove sezone gledali smo izvedbe čak 84 napadača, no samo njih četvorica su napravili više prekršaja od Balotellija. No, sva ta četvorica ''grubijana'' (Wickham, Pelle, Ulloa i Chamakh) su odigrali puno više minuta od Talijana, a ne treba ni spominjati da su primanja sve četvorice zajedno gotovo manja od Balotellijevih.
 
2. Gol – nepoznat pojam
 
Balotelli još nije zabio u Premiershipu. Liverpool je platio čak 20 milijuna eura za napadača za koga je gol enigma. Čak 43 napadača u Premiershipu ima bolji golgeterski učinak od Talijana.
 
3. Katastrofalna realizacija
 
Nemilosrdna statistika je pokazala kako je Balotelli vlasnik još jednog negativnog rekorda od svih napadača koji trenutno igraju u Premierligi. Naime, upropastio je, odnosno, nije realizirao niti jednu od četiri stopostotne prilike koje je imao do sada.

 
4. Nitko nije rekao Balotelliju da je nogomet kolektivna igra
 
Od trenutka kad je došao na Anfield, Mario Balotelli je bio žrtva legende o Luisu Suarezu kojeg je zamijenio. Navijači nisu ni očekivali da će Talijan na pravi način nadoknaditi prazninu nastalu odlaskom Urugvajca, no još su manje očekivali da će mu napadački učinak biti toliko mizeran.
 
Spomenuli smo kako Balotelli jednostavno ne može zabiti gol, no njemu su i asistencije nepoznat pojam. Do sada je stvorio samo pet prilika za svoje suigrače, a samim tim se i u toj statističkoj kategoriju nalazi pri dnu.
 
Aguero, Costa, Van Persie u toj kategoriju debelo nadmašuju Balotellija, a porazno odjekuje i činjenica dasu  i Crouch, Arnautović ili Jutkiewicz bolji asistenti od Talijana.
 
5. Sramotno ponašanje u debaklu protiv Reala na Anfieldu
 
Liverpool je na mitskom Anfieldu protiv Reala već nakon prvih 45 minuta gubio velikih 3:0, a Mariju Balotelliju to nije smetalo da se već tada zamijeni za dres s Realovim Pepeom. Takvo nepoštivanje kluba navijači teško mogu oprostiti i kad sve ovo napisano zbrojimo, nekako smo dojma da su Balotelliju liverpulski dani odbrojani. Osim ako se nešto drastično promijeni.
 

Pročitajte više