Mario Mamić opet posrednik u transferu koji i Dinamu donosi milijune?

Foto: Hina, dubrovacki.hr / Tonći Vlašić

REAL MADRID u munjevitoj akciji kupio je Matea Kovačića. Kako Index doznaje iz pouzdanih izvora, visina odštete Interu iznosi 28 milijuna eura, dok bi na temelju bonusa transfer mogao dosegnuti famoznih 35 milijuna eura. Real i Inter s pregovorima su započeli na kineskoj turneji, gdje su 27. srpnja odigrali prijateljsku utakmicu. Talijani su tražili više od 35 milijuna eura, Perez se odupirao i rušio cijenu, da bi se nakon uobičajenog natezanja, našli na pola puta. Puno bezbolnije tekli su pregovori 21-godišnjaka s Realom oko godišnje plaće. Interese Matea Kovačića, naveo je danas relevantni Guardian, zastupao je Mario Mamić, sin izvršnog predsjednika Dinama, odnosno građanske udruge koja će "profitirati" na još jednom višemilijunskom transferu.

"Mateo Kovačić nije naš igrač tako da stvarno ne možemo komentirati pod kojim uvjetima i s kim je dogovaran njegov transfer u Real", odgovorili su nam danas u Maksimiru na upit o gazdinom sinu i njegovoj ulozi u transferu bivšeg dinamovca.

Međutim, iako Kovačić "nije njihov igrač", Dinamo će od njegovog transfera ipak izdašno okoristiti. Potvrdili su nam da će u ime UEFA-ine naknade za razvoj igrača (solidarity fee) dobiti "nagradu" od 1,5 posto od ukupnog transfera, koliko se isplaćuje klubu iz kojeg je igrač potekao. Temeljem UEFA-inog fonda Dinamu će, dakle, pripasti 420 tisuća eura ili 3 milijuna i 150 tisuća kuna.

No, to je samo službeni i manji dio Dinamove zarade u ovom poslu. Ono što u klubu spada u domenu poslovne tajne, osim poslovanja Mamićeve djece s tuđom, iznos je koji im pripada na osnovu ugovora s Interom prilikom Kovačićeve prodaje u siječnju 2013. godine. Taj je transfer također realiziran preko noći, a Mateo Kovačić u zamjenu za 11 milijuna eura odštete privatnim avionom odletio je za Milano. Četiri milijuna eura bonusa jamčio je Inter Dinamu, ukoliko osvoje Serie A ili uđu u Ligu prvaka. Ništa od navedenog nisu ostvarili, ali vjeruje se da su ugovorom o transferu osigurali postotak od buduće prodaje. Riječ je o tzv. razlici u transferu, odnosno postotku koji pripada bivšem klubu kada se oduzmu odštete. Izvori nam kazuju da taj postotak u ugovoru između Dinama i Intera nije manji od deset posto, a u ovom slučaju računa se u odnosu na 17 milijuna eura razlike u transferima (28-11). 1.7 milijuna eura, odnosno 12 milijuna i 800 tisuća kuna prihod je koji će im donijeti Kovačićev transfer u najmoćniji klub svijeta. Moglo bi ovo biti rekordno ljeto za obiteljski klub Mamićevih, jer u slučaju ulaska u Ligu prvaka očekuju više od 15 milijuna eura zarade na račun tv prava, marketinga i UEFA -inih nagrada, bez da su išta radili, odnosno bez da su prodali ijednog igrača.

Real bi srijedu trebao predstaviti Matea na Santiago Bernabeuu. Na njegovom transferu, prema informacijama Indexa, inzistirao je Rafael Benitez. Bivši trener Intera povukao je kontakte u Milanu, a iako se spominjalo da je njegov menadžer Manuel García Quilon posredovao u prodaji, on je to vrlo brzo demantirao.

Dinamo, pak, ulogu Marija Mamića "ne može komentirati". U tome šute svi osim upornih medija koji ukazuju na sukob interesa, jer sukladno Zakonu o sportu osobe u krvnom srodstvu ne mogu biti na upravnim funkcijama u klubovima i baviti se prodajom igrača. Još lani mnogi eminentni mediji poput Sky Sportsa pisali su da Mario Mamić dogovara prelazak Matea Kovačića iz Intera u Real, a povezivalo ga se i s transferom Luke Modrića iz Tottenhama u Real.

Taj je transfer zbog "rikverca" na temelju građanskog ugovora Modrića i Zdravka Mamića pod istragom USKOK-a.

Dinamo nam je još davnih dana kazao da je Zdravkov sin ukinuo menadžersku licencu te da hrvatske reprezentativce i dinamovce ispraćuje u svijet kao obiteljski prijatelj. Po istoj shemi je Marcelo Brozović otišao u Inter za incijalnih tri milijuna eura, a i njega je na potpis ugovora u Milano dopratio Mario Mamić.

Mamići su godinama, o čemu je Index naširoko pisao, vodili menadžersku agenciju MSA, koja je zastupala veliki broj Dinamovih igrača. Mario Mamić kasnije je posredovao kao predstavnik agencije ASA International, da bi nakon golemog medijskog pritiska, u prvi plan bio isturen Nikky Vuksana, nekadašnji Dinamov savjetnik i licencirani FIFA-in menadžer. Transfermarktu kao zastupnike Matea Kovačića bilježi tvrtku Mondial Sport Management & Consulting Sarl, čiji je glavni predstavnik Francuz rumunjskog porijekla Dumitrascu Constantin. Prije nekoliko godina on je s liste najutjecajnijih menadžera svijeta privremeno istisnuo čak i Jorgea Mendesa, a s Hrvatskom ga povezuje i Rade Lasić, nekadašnji član NO-a Hajduka, menadžer i skaut iz čijih je ruku u medije slučajno dospjela transfer lista splitskog kluba. Lasić je kasnije kazao da je to bio njegov osobni nacrt, koji je pokazao kolegi, a potom se zaprepastio kada je isto vidio na naslovnicama portala i novina.

>>> OPŠIRNIJE: Tko je sve igrao za Mamića?

Pročitajte više