Medvjedi u društvu velikih: Što ih čeka u KHL-u?

Foto: Guliver Image/Getty Images

VLADIMIR PUTIN ima jedan zadatak - u svemu pokušati nadmašiti Sjedinjenje Američke Države. Kao veliki obožavatelj hokeja Putin je odlučio pomoći stvaranju najjače europske lige i pandanu NHL-a. Tako je 2008. godine nastao KHL (Kontinental'naya khokkeynaya liga).

Zagrebački Medveščak bit će od sljedeće sezone sedma neruska momčad u ligi i borit će se za Gagarinov Kup, trofej koji nosi ime po prvom čovjeku koji je otputovao u svemir. "Gagarina" osvaja momčad koja pobijedi u doigravanju u kojem će sudjelovati 16 od 28 klubova.

Pored Gagarinovog Kupa postoji i nagrada Kontinentalni Kup, za najbolju momčad u regularnom dijelu sezone. U pet odigranih sezona Kazan i Dinamo Moskva su po dva puta osvajali Gagarinov Kup, a UFA je dva puta bila najbolja nakon regularnog dijela. Ako se slučajno dogodi da ruska momčad ne osvoji ligu, za što su šanse samo teoretske, onda će prvakom Rusije biti proglašena najbolje plasirana ruska momčad.

All-Star utakmice je događaj za pamćenje. Održava se uglavnom u siječnju i igraju je jedna konferencija protiv druge. Navijači biraju prvu liniju, a ostale hokejaše biraju novinari.


Veličanstven potez na All-Star utakmici

Aleksander Radulov je legenda lige. Bivši hokejaš Nashvillea u KHL-u je skupio 322 poena, najviše od svih u povijesti lige. Prošlog ljeta, trostruki MVP lige, je potpisao četverogodišnji ugovor s CSKA Moskvom po kojem će zarađivati više od devet milijuna dolara po sezoni.

Najcrniji dan u povijesti hokeja

KHL liga pamti i najcrniji dan u povijesti hokeja - avionsku nesreću u kojoj je 2011. godine poginula cijela momčad Lokomotiva iz Jaroslava. Ostali klubovi iz lige pokazali su solidarnost i htjeli su Jaroslavu prepustiti svoje igrače, ali klub je napustio ligu. Vratio se prošle sezone i u svoju čast dobio Lokomotiv Kup, utakmicu između prošlosezonskih finalista doigravanja.

Ruski igrači čine 67% lige, a čelnici Medveščaka su već najavili da će dovesti hokejaše iz Sjeverne Amerike. Prošle sezone od 820 hokejaša samo njih 50 je bilo iz Sjeverne Amerike i Medveščak će biti pravo osvježenje za ovu ligu. Iz zagrebačkog kluba su najavili i mogućnost da domaće utakmice igraju na ledu kanadskih dimenzija, kako bi duh NHL-a donijeli u Europu. Šteta što Medveščak u ligu ulazi s godinom zakašnjenja budući da su prošle sezone mnoge NHL zvijezde nastupale u KHL-u zbog lock-outa u NHL-u.

Marihuanom tjeraju Amerikance

Pojedini američki hokejaši su se žalili da im klubovi namještaju skandale kako bi ih otpustili i izbjegli plaćanje visokih ugovora. Tako tvrde da su jednom igraču podmetnuli marihuanu, drugom sex s prostitutkom, a trećem dali da potpiše ugovor na ruskom jeziku prema kojem se odriče dvije mjesečne plaće.

KHL do Tokija: U pet godina, utakmice je gledalo više od 20 milijuna ljudi!

U pet godina, utakmice u ligi je gledalo više od 20 milijuna ljudi. Prošla sezona je zaključena s rekordnom posjetom - 6106 gledatelja po utakmici. Atmosfera na utakmicama se uopće ne razlikuje od onih u NHL-u. Tijekom stanki u igri se puštaju najveći hitovi, iznad leda je veliki ekran na kojem se prikazuju parovi i nagovaraju na ljubljenje, a i Sektor B će dobiti svoje konkurente u vidu jakih ruskih navijačkih skupina.

KHL se proširio i na Hrvatsku, ali čelnici druge lige svijeta ne namjeravaju na tome stati. Cilj je da do 2016. godine KHL igra 60 klubova, od Berlina do Tokija, koji bi bili podijeljeni u dvije konferencije od po 30 momčadi.

KHL, dobrodošao...

Personalize funny videos at Bombay TV by Graphéine - Agence publicitaire

Pročitajte više