Mesut Özil na par sati postao heroj Palestine

Foto: Getty Images/Guliver Image

NJEMAČKI reprezentativac Mesut Özil, koji je s "Elfom" ovog tjedna proslavio naslov svjetskog prvaka u Brazilu, obećao je svoj dio premija za veliki uspjeh pokloniti onima kojima je novac potrebniji. Medijima i društvenim mrežama brzinom munje se proširila vijest kako će Özil donirati čak 400 tisuća eura potrebitima u pojasu Gaze, ali njegov je glasnogovornik demantirao navode.

Baš dok je Njemačka igrala finale s Argentinom i podizala trofej pobjednika, na drugom kraju svijeta Izrael je silovitim raketnim napadom sravnio sa zemljom još nekoliko ulica u Gazi, u napadima je poginulo više od 200 osoba, a stotine su ozlijeđene.

Svaki njemački reprezentativac za uspjehe na SP-u u Brazilu dobio je više od 400 tisuća eura, a Özil, inače musliman turskog porijekla, navodno je novac obećao pokloniti humanitarnim organizacijama u Gazi što je izazvalo veliku pozornost javnosti. Kad je već bilo prekasno zaustaviti lančanu reakciju, njegov zastupnik demantirao je vijest dodavši kako je Özil već donirao dio premija humanitarnim projektima u Brazilu, ali nije isključio mogućnost da njemački nogometaš donira još ponešto u bliskoj budućnosti.

Za razliku od nogometaša Alžira, Irana i nekih drugih momčadi, Özil tijekom SP-a nije postio zbog Ramazana što je izazvalo kontroverze u muslimanskoj zajednici, čiju je naklonost kupio još ranije navodno odbivši pružiti ruku FIFA-inom dužnosniku koji je izrazio podršku Izraelu.

Osim Özila, stanovnicima Gaze novčano su pomogli i reprezentativci Alžira, koji su s Vahidom Halilhodžićem ispali u osmini finala SP-a. Zajedno su navodno skupili čak 5,5 milijuna eura za pomoć ugroženima.

Podsjetimo, ranije su se tijekom SP-a grčki reprezentativci odrekli svojih premija u korist razvoja nogometa i nogometne infrastrukture u svojoj zemlji.

Hrvatski reprezentativci zajedno sa Davorom Šukerom i HNS-om obećali su dio svojih premija sa SP-a donirati ugroženim područjima u Slavoniji nakon razornih proljetnih poplava.

Pročitajte više