Mike Tyson - sto dolara za njegovu neosporenu istinu

KADA je 1986. nokautirao Trevora Berbicka u drugoj rundi, 20-godišnji Mike Tyson je postao najmlađi boksački prvak u teškoj kategoriji. Dvadeset i pet godina kasnije Tyson se ponovo bori, prošao je krug bankrota i depresije.... Kako je propao jedan od najvećih boksača ikad? Neke detalje otkrio je u ekskluzivnom razgovoru za NY Times.

Propali brak, silovanje i zatvor


Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća počeli su Tysonovi problemi. U brak je ušao već u 22. godini, s glumicom Robin Givens. Pokazat će se, loš potez. Nakon osam mjeseci Givens je zatražila razvod, Tysona je u jednoj televizijskoj emisiji nazvala "manično depresivnim", a život s njim opisala kao torturu, pakao kakav ni u najcrnjim mislima nije mogla zamisliti.

Problemi na ljubavnom planu, uskoro su se preselili i u ring, Mike nije trenirao redovito, vrijeme je provodio uz drogu i alkohol, umjesto s trenerima. Prva borba nakon razvoda završila je debaklom. Zapuštenog Tysona je nokautirao Buster Douglas i tako je Čelični Mike izgubio naslove po WBC, WBA i IBF verziji.

U srpnju 1991. Tyson je osumnjičen za silovanje 18-godišnje missice Desiree Washington. Sedam mjeseci kasnije osuđen je za silovanje i kažnjen na 10 godina zatvora. U zatvoru se preobratio na islam, promijenio ime u Malik Abdul Aziz, a izašao je nakon tri godine.

Porazi od Holyfielda, Lewisa i kraj karijere

Za njegov povratnički meč vladao je nezapamćen interes američke javnosti. Već u trećoj borbi protiv Franka Brune je vratio WBC naslov, a pola godine kasnije i WBA. Čekao ga je Evander Holyfield. Iako mu nisu nimalo vjerovali da to može, Holyfield je u 11. rundi nokautirao Tysona. Revanš je bio zakazan za sedam mjeseci u MGM Areni u Las Vegasu. Tyson u ringu nije mogao pronaći rješenje za Holyfielda, pa se odlučio na potez po kojem će ga zauvijek pamtiti, odgrizao je protivniku komadić uha. Borba je prekinuta, Holyfield proglašen pobjednikom, a Tysonu oduzeta boksačka licenca na godinu dana.


To je vjerojatno i bio kraj njegove boksačke karijere. Sve kasnije borbe, priznaje to i sam Tyson, bile su “prostitucija”. Skupo je prodavao svoje slavno ime i ono što je preostalo od njegova boksačkog umijeća. Ipak, imao je Tyson još jednu priliku za naslov svjetskog prvaka, ali ju je lako prokockao. U lipnju 2002. godine borio se protiv Britanca Lenoxa Lewisa, u borbu je ušao nepripremljen i Lewis ga je nokautirao. Kasnije je Tyson priznao da je novac jedini razlog zašto je pristao na borbu protiv Lewisa.

Karijeru je okončao 2005. s dva poraza od boksačkih anonimusa. Iako je u karijeri zaradio oko 300 milijuna dolara, bankrot je proglasio 2003. godine u trenutku kad je njegov dug dosegnuo 38 milijuna dolara.

"Nisam baš pazio koliko trošim. Bio sam prilično ležeran i nemaran s novcem", priznao je i Tyson, a kao glavnog krivca za bankrot optužio je beskrupuloznog i gramzivog boksačkog promotora Don Kinga. Tražio je 100 milijuna dolara za koje je smatrao da su mu ukradeni tijekom karijere. King je nagodbom bivšem štićeniku isplatio oko 20 milijuna dolara.

"Svatko se bojao Dona, uključujući bivše prvake Larryja Holmesa i Muhammada Alija. Pitao sam ga: Što? Oni te se boje? Udario sam ga. Sad kada ga gledam vidim jednog jadnog patetičnog starca", priča Tyson o svom bivšem promotoru.


Prodavanje imena u "Plesu sa zvijezdama" i "Hangoveru"

U pokušaju da vrati dugove Tyson je pristajao na sve. Sudjelovao je 2010. godine u talijanskoj inačici showa "Ples sa zvijezdama". Godinu kasnije boksač je zaplesao i u argentinskoj verziji sa svojom trećom ženom Lakihom Spicer.

"Istina je da sam bankrotirao, ali unatoč tome imam sjajan život i divnu ženu kojoj je stalo do mene. Zahvalan sam joj na tome, iako u biti ne zaslužujem ni ovakvu ženu ni djecu", priznao je tada bivši boksački prvak koji je zbog financijskih problema pristao i na ulogu u filmu "Hangover". Film je dobio tri Zlatna globusa, a Tyson je rekao "da se osjeća kao da je ponovo prvak svijeta u teškoj kategoriji.''

"Mislio sam da film neće dobro proći, ali tada sam došao iz restorana i djeca su tražila moj autogram. To je bilo stvarno dobro razdoblje mog života. Prije su se moji navijači bojali fotografirati me s tri bloka udaljenosti, a kamoli da dođu blizu i traže autogram'', bio je iskren Tyson.

U Cannesu je 2008. godine redatelj James Toback predstavio film "Tyson" u kojem osobno intervjuira bivšeg boksačkog prvaka.

Tysonov život danas

Tyson je danas skandalozni život zamijenio uravnoteženim, skromnim i mirnim obiteljskim načinom života. Živi 20 minuta vožnje od Las Vegasa sa suprugom Lakihom, 3-godišnjom kćerkom Milanu i 14-mjesečni sinčićem Marokom.

Sredinom ovog mjeseca na pozornici u Las Vegasu će upriličiti svoj autobiografski monolog "Mike Tyson: neosporena istina - uživo na pozornici".

"Nadam se da će se ljudi zabaviti, i otići sretni. Nadam se da će naučiti neke stvari. Moja priča nije lijepa, u njoj je mnogo ružnih stvari", rekao je Tyson o predstojećim predstavama.

Tyson će posjetiteljima iznijeti slike iz svog života, govorit će, o majci koja ga nije voljela, o ocu kojeg nikad nije upoznao, pa kako je od mladog delinkventa postao svjetski prvak i kako je pao na dno, završio u zatvoru zbog silovanja te bankrotirao. Tysonov monolog istine trajat će 80-ak minuta. Pojavit će se na istoj pozornici na kojoj nastupa iluzionist David Copperfield. Tyson mora dočarati svoju iluziju, čak i uvjeriti javnost da plati 100 dolara za ulaznicu...

Pročitajte više