Mladost će tući Szeged i zakoračiti na Final Four Lige prvaka

PRVA utakmica 1/4 finala Lige prvaka u kojoj Mladost dočekuje mađarski Szeged. S obzirom da su mogući protivnici Mladosti mogli biti Pro Recco, Primorje i Szeged, Mađari djeluju kao najbolja opcija koja se mogla "dogoditi". No, da ne pomislite krivo, Mladost ne očekuje lagan posao, ali borba sa Reccom bi bila nemoguća misija, dok protiv Primorja baš i nemaju dobar score od kada je Sloboda postao predsjednik riječkog kluba.

Szeged je jedna radišna ekipa, bez nekih velikih imena, odnosno zvijezda. Ipak jedan igrač odskače imenom, ali i znanjem; Tamas Molnar, iako je debelo u drugoj polovici tridesetih, i dalje se radi o jednom on najboljih centara današnjice, ali i u povijesti. Od ostatka ekipe tu je reprezentativni golman Baksa, pa onda vrlo dobri Somogy, Hegedus, ljevak Csaba Kiss, Torok, pa Samoanac Kayes, Australac Younger (veliki talent svjetskog vaterpola), te Hrvat Kunac. Momčad koja drži visok ritam cijelu utakmicu, te koristi cijelu klupu tokom utakmice. Imali su jednu "čudnu" skupinu u kojoj su zauzeli prvo mjesto ispred Vasasa, prošlogodišnjeg prvaka Partizana, te Egera, što znači tri mađarske ekipe u jednoj skupini. Dosta pogodno za manipulacije, što nikako ne ide na čast LEN-i. Prolaz dalje su izborili zahvaljujući pobjedi nad Partizanom u zadnjem kolu, a istu momčad su svladali i u Beogradu. Krasi ih igra kao i svaku mađarsku ekipu, a to znači puno kontakta, plivanja, te rotiranja bekova jer nemaju onog pravog. Centri su već spomenuti Molnar i Kayes, ali često i Kunac sa krila uplivava jer se radi o polivalentnom igraču koji može odigrati sve pozicije, iako je najčešće na desnoj strani s ljevakom Csaba Kissom. Lijevo se rotira dosta igrača, ali Somogy, Hegedus, Younger, itd, su sve vrlo dobri šuteri, te se mora pripaziti na često nerezonske šuteve, koji, doduše, mogu biti i dvosjekli mač. Golman Baksa je, trenutno, prvi mađarski golman, kvalitativno ispred Szescia i Nagya, ali to ne znači puno, jer kao i svaki mađarski golman puno previše oscilira. Ukoliko ima svoj dan, može obraniti puno, ali ako nema, onda je to veliki problem za njegovu ekipu.

Igra Mladosti se može podijeliti na dva dijela, prvi prije EP i stanke povodom istog, te nakon EP. Prije tog EP su krenuli igrati sjajno, te na krilima fenomenalnih Udovičića i Radua osvojili kup Hrvatske kada su u finalu deklasirali Juga sa ogromnih 16-8. Nakon EP-a su gubili od Primorja, Juga, pa nedavno Recca, te opet od Juga. Momčad je bila bez svih nositelja igre radi EP, te se to itekako osjetilo. Sada se već dva tjedna pripremaju samo za ovu utakmicu, te su maksimalno motivirani. Momčad kao momčad nije nešto. Prva postava je solidna, čak i više od toga, jer Pavić na golu, Udovičić kao playmaker, te Radu na sidrunu. Tu je Hinić, koji igra drugog centra i iako je daleko od starih dana, i dalje je on za svaki respekt, pogotovo ako je spreman. Treba spomenuti I. Milakovića na beku, Leticu koji igra desno i beka, te mlade snage Vukičevića i K. Milakovića. Tu je i cijeli niz igrača koji nisu neki potencijal, ali su eto ovdje, a prije svega se misli na Pavičića i Bebića. Živković je dugo vremena imao zdravstvenih problema, te se još nije vratio u punu formu, iako se ne radi o vrhunskom igraču, ali za momčad je vrlo dobar. Mlađi Bukić ima još puno žganaca za pojest da bi ga se moglo smatrati talentom, a kamoli igračem, a isto vrijedi i za Gagulića, koji podosta obećava, ali dobija vrlo malo prilika, no ima vremena. Trener Kobeščak je pravi 'vojnik' ovog kluba, te je tu od prvog dana kada je kročio u vodu, a i to je čovjek koji zna aposlutno sve o vaterpolu, i realno, ovu ekipu vodi do neočekivanih rezultata, jer osvojiti kup protiv Primorja i Juga nikako nije mala stvar.

Igra Mladosti se svodi na tri stvari; prva je Pavić na golu, te njegove obrane znače jako puno cijeloj ekipi. U principu je u dobroj formi, te izuzev par slabijih utakmica, on se može nazvati konstantom. Druga stvar je Udovičić, jer kada je on maksimalno napaljen i motiviran, onda je u stanju podići ovu ekipu za 40-50%, te cijela momčad igra puno puno bolje. On nije tip igrača kojeg se može neutralizirati, jer je jednostavno prepametan, te ako ne može zabiti, sigurno može namjestiti gol. Treća stvar je Radu na dva metra, jer je Rumunj u sjajnoj formi, te ga ove sezone još nitko nije potpuno zaustavio, a Szeged nema beka tipa Bušlje ili Ivović koji mogu izdržati bez izbačaja. Kada je Radu vani, Hinić će ga zamijeniti bez problema. Općenito, igra centara je jako bitna, kako inače, tako i u ovoj utakmici, jer tu Mladosti ima prednost. Naravno da će se morati smanjiti broj tehničkih grešaka, jer Mađari ne praštaju kada im se pruži prilika za kontru. Koliko god Molnar odličan bio, ako ga Milaković i Letica neće dobro pokriti, onda će Udovičić stati na beka a tu staje svaka priča.

BetPlace.net preporučuje:

Naravno da treba respektirati Szeged, ali ovo je ona utakmica koju Mladost jednostavno mora dobiti, te bi sa dobrim rezultatom u ovoj utakmici, i eventualnim prolaskom na Final 4 Lige Prvaka nadmašili sva očekivanja postavljena pred ekipu na početku sezone. Szeged je dobro ukomponirana momčad, ali ako je vrijeme za iskorak ove sezone, onda je to sada i Mladost pobjeđuje!

Pročitajte više