Močvara obasjana vatrometom i dalje je močvara

Screenshot: HTV

CIKA djece čipsom namamljene na stadion. Gradonačelnik, mecena i počasni predsjednik Dinama nakon pritvora preseljen u prvi red među ostale velikodostojnike. Predsjednica iz naroda i za narod, s tribina stadiona i društva puka prekomandirana u ložu, gdje u društvu Šukera i Šprajcera uručuje trofej pobjednicima. Glavni sudac, koji na terenu ništa ne prepuštao slučaju, njoj poklanja loptu...

> Dinamo 13. put osvojio Kup! Split na Maksimiru pao tek nakon jedanaesteraca

Sve ovo, kao i finalna utakmica Kupa, bilo je tek uvertira u trenutak esktaze: Pobjednički govor velikog meštra, kojeg je održao na terenu obasjan vatrometom čiji je dim odigrao dvostruku ulogu; uveličavanja slavlja i prekrivanja zbog kiše opustjele istočne tribine.

Slika nogometa u Hrvatskoj 2015., ali i 1995. te kako je krenulo, 2020.

To je slika nogometa u Hrvatskoj ove godine, ali kako je krenulo i ako se nastavi kao što smo predvidjeli, bit će tako i u godinama koje dolaze, jer nema straha za one koji vladaju našim nogometom i one koji im drže skute, zvali ih Šuki ili Suki, dok im političari na svim razinama, od gradske do državne, pune kase i predaju pehare.

Naravno, idila u odnosima između vladajućih u politici i nogometu, koja se tako divno pokazala na ovako svečanoj prigodi, kao što je finale "rebrendiranog" Kupa, ne govori nam samo o našem aktualnom nogometnom trenutku, niti je pokazatelj i zalog sklada za vrijeme koje dolazi, nego nas podsjeća na sretna prošla vremena kada su država i nogomet bili jedno, jer naviješta se potpuna smjena nenarodne i nenogometne vlasti, pa je u skladu s tim promijenjen odnos nogometne vrhuške prema državnoj koja je pokrovitelj finala Kupa. Uostalom, u svečanoj loži ovoliko uglednika iz najveće oporbene stranke nismo vidjeli od vremena kada je tek počela vladati državom i hrvatskim nogometom.

Vrhovnik bi bio ponosan na idilu koja je opet zavladala između Dvora i HNS-a


Prisjetimo se, prošle godine predsjednik saveza Šuker, s uzvratne utakmice finala Kupa u Rijeci izbacio je ministra sporta Jovanovića, koji je kao izaslanik pokrovitelja finala, tadašnjeg predsjednika države Josipovića, trebao predati pehar pobjedniku. Ove godine, predsjednica i pokroviteljica koju stvarni nogometni vladar "ljubi", glavna je zvijezda ceremonije, a Jovanovićev nasljednik Mornar kao i uvijek, a posebno kada je u društvu nogometnih moćnika, s lica ne skida njegov karakteristični zacementirani osmijeh.

Naravno, oni konstruktivniji zanemaruju da je manje od trećine kapaciteta Maksimira za utakmicu koja bi trebala biti kruna sezone, popunjeno dijeljenjem ulaznica po školama, kafićima i vrtićima. Na terenu su gledali borbenu utakmicu punu tempa i obostrane želje pod ravnanjem najboljeg hrvatskog suca i otresti će se na prigovore kako je jedva čekao isključiti Splitovog Galovića, dok je Soudaniju oprostio crveni, ali zato nije zaboravio na tribine poslati trenera gostiju kada ga je ovaj podsjetio da nije sudio prekršaj već kartoniranog Šimunovića nad igračem gostiju u prodoru prema golu.

Od Opatije do produžetaka u finalu : Rezultati u Europi pokazuju gdje je Dinamo kada nema hrvatskog slobodnog sudačkog uvjerenja


Opet smo vidjeli kako suci pomažu daleko najboljoj momčadi u hrvatskom nogometu, ali ovaj put ne možemo dodati ono što inače napišemo "iako to Dinamu nije potrebno", jer da nije bilo slobodnog sudačkog uvjerenja, tko zna kako bi Dinamo završio u osmini finala Kupa protiv četvrtoligaša Opatije?

Nakon subotnjeg derbija istaknuli smo da je Hajduk protiv Dinama izgledao jednako nižerazredno kao nositelj dvostruke hrvatske krune kontra Čornomoreca i Ludogoreca, ali u Europi prevagu Dinamu ne donose Pjaca ili Ćorić, nego na protivnikovu stranu navuku Šimunić i Šimunović, baš zato što nema hrvatskog slobodnog sudačkog uvjerenja, pa su sve mane i stvarna kontinentalna vrijednost Dinama ogoljeni.

Splitu nitko nije kriv što opasne izlaske iz bunkera nisu oplodili golom i za smiješno izvođenje penala

Ali, nije sudac kriv Splitu što Rog nije zabio što je morao u igri ili zbog toga što su on i Blagojević penale poslali na vrh južne tribine, kao i što je prije raspucavanja za trofej iz igre izašao Cikalleshi, jedini koji u Splitu može zabiti iz penala i koji je također bio sam pred golom ali je promašio, pa je Dinamo zasluženo slavio nakon jedanaesteraca.

GNK Bratski vs. RNK Bratski

Klub braće Mamić s navijačima dovedenim iz osnovnih škola
besplatnim ulaznicama, protiv kluba braće Žužul s navijačima iz Komiže. Spektakl, nema što.

Pročitajte više