Modrić duplo skuplji od Islanda!

Foto: Screenshot NewsofIceland

NOGOMETNA reprezentacija Islanda posljednjih godina piše najljepše stranice svoje povijesti. Islanđani nikada nisu nastupili na na jednom velikom natjecanju, međutim od 2000. godine bilježe veliki napredak, koji je u konačnici doveo do plasmana u dodatne kvalifikacije. Trenutno su 46. reprezentacija svijeta, dok su još u travnju prošle godine bili na 131. mjestu. U kvalifikacijama za Euro 2004. Island je nakon četiri utakmice imao četiri pobjede, predvodeći skupinu u kojoj je bio s Njemačkom. Na kraju su igrači Asgeira Sigurvinssona završili na trećem mjestu. Iste godine Islanđani su upisali prvi trijumf protiv velike nogometne nacije. S 2:0 su u Laugardasvolluru svladali Italiju, pred više od 20 tisuća gledatelja, što je nacionalni rekord.

Pletikosa na mukama: Island postiže jako puno golova; srećom puno i prima

Deset godina čekao se novi iskorak nacionalne reprezentacije, a povijesnom uspjehu prethodio je angažman slavnog švedskog stratega Larsa Lagerbacka na izborničko mjesto. Lagerback je devet godina vodio Šveđane, kratko i Nigeriju, da bi od dolaska na Island u 17 susreta upisao osam pobjeda, jedan remi i osam poraza, osvojivši drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini E. Kvalifikacije su Islanđani započeli domaćom pobjedom protiv Norveške, da bi već četiri dana kasnije taj uspjeh potpuno prebrisan porazom na Ciprom. U listopadu prošle godine u Tirani su ostvarili prvu gostujuću pobjedu, koju su opet četiri dana kasnije pokvarili domaćim porazom od favorizirane Švicarske. 2012. godinu završili su s dvije pobjede i dva poraza.

22. ožujka ove godine Island je slavio na gostovanju u Sloveniji s 2:1 da bi tri mjeseca kasnije opet nastavio isti trend, izgubivši od Slovenaca u Reyjkaviku s 4:2. Uslijedilo je gostovanje u Švicarskoj i nevjerojatnih 4:4 pa dvije uzastopne domaće pobjede protiv Albanije 2:1 i Cipra 2:0. U posljednjoj utakmici ciklusa remizirali su u Norveškoj s 1:1 i tako osigurali nastup u dodatnim kvalifikacijama. Iako su igrali u vjerojatno najlakšoj skupini, Islanđani su u deset susreta upisali pet pobjeda, remi i tri poraza, zabivši čak 17 golova. Doduše i primili su 15. Neovisno o protivniku, sve njihove utakmice obiluju pogocima. Tako su primjerice izgubili prijateljske utakmice od Francuske i Švedske rezultatom 3:2. U posljednjih godinu i pol odigrali su 18 utakmica, zabili 30 golova, a primili 29.

Evo kako igra Island: Gunnarsson, Sigurdsson i Sightorsson kao najveći aduti


Larse Lagerback ima dvije formacije koje koristi ovisno o jačini protivnika. U situacijama gdje svoju momčad vidi kao al pari suparnika, švedski strateg forsira sustav 4-4-2 s rombom u sredini. Četvorica u obrani su Skulason, Arnason, Sigurdsson, Saevarsson. Na lijevoj strani veznog reda igra Bjarnason, desno Gudmundsson. Zadnji vezni je kapetan Gunnarson, a polušpica Sigurdsson. Dvojac u napadu je Sigthorsson - Gudjohnsen. To je zapravo najbolje čime u ovom trenutku Lagerback raspolaže. Drugu formaciju Šveđanin čuva za teška gostovanja, u teoriji ono na Maksimiru. Tamo bi Island trebao zaigrati u formaciji 4-2-3-1. Posljednja linija ostaje ista, uz Gunnarsona kao zadnji vezni ulazi Danielsson, umjesto legendarnog golgetera Gudjohnsona.

Kratko ćemo prokomentirati prvu momčad. Na golu je iskusni Halldorsson iz Reykyavika, neki će reći najslabija karika ove islandske momčadi. Njegove zamjene su 38-godišnji Gunneleifsson te 24-godišnji Bjornsson iz Branna. Lijevi bek Skulason igra standardno za danski Odense, lijevi Saevarsson jedan je od boljih igrača norveškog Branna. Stoperi Sigurdsson i Arnason vrlo su iskusni. Prvi je član Kopenhagena i igra u sjajnoj formi, a drugi engleskog niželigaša Rotherdama. Kapetan Gunnarsson veznjak je Premierligaša Cardiffa, lijevo krilo Bjarnasson igra u Sampdorije, desno talentirani Gudmundssen iz AZ-a, a polušpic Sigurdsson playmaker je Tottenhama. Vrijedi osam milijuna eura. Napadač Sightorrson član je Ajaxa, a tu je još i Finnbogason, 6.5 milijuna eura vrijedan golgeter Heerenveena. Interesantno, jedanaestorka Islanda, duplo je jeftinija od Modrića.

Pročitajte više