Moglo je i gore: Rijeka će još jednom vidjeti Sevillu i izbjeći "divlji istok"

Foto: Hina

RIJEKA je nakon izbacivanja Sheriffa u play-offu Europa lige dočekala ždrijeb skupina tog natjecanja, u kojem igra drugu godinu uzastopce, i "plesom kuglica" može biti zadovoljna. 

> Dinamo sa Celticom i Salzburgom, na Kantridu stižu Sevilla i Feyenoord!

> Riječani uvjereni: Nikome od ovih velikana neće biti lako na Kantridi

> Mogu li Dinamo i(li) Rijeka proći grupnu fazu Europske lige?
 
> Kek: Možemo se sa svima nositi, a Kantrida će sigurno biti puna
 
Ne može se reći da je to skupina u kojoj je Rijeka realni pretendent na prve dvije pozicije, riječ je o klubovima koji su i dalje i moćniji i bogatiji od društva s Kvarnera, no sa svima se može igrati. I što je također bitno, Rijeka je izbjegla daleka putovanja na istok Europe, u "divlje" zemlje, pred njima su atraktivni suparnici sa Zapada, i gostovanja u prava nogometna središta.
 
Zanimljivo, Kek i igrači opet će u Sevillu, ali ovaj put kod Betisovog velikog rivala i branitelja naslova pobjednika ovog natjecanja.
 
Sevilla
 
O 108-godišnjaku iz Andaluzije proteklih smo sezona uvelike slušali dok je njihov kapetan i ponajbolji igrač bio Ivan Rakitić, koji je otišao u Barcelonu nakon što je Sevillistase doveo na "mali tron Europe", odnosno osvajanja Europa lige u dramatičnom finalu protiv Benfice. Prije toga, za vezu Hrvatske i Seville pobrinuo se Davor Šuker, današnji predsjednik HNS-a je u kratkom boravku tamo ostavio dubok trag.
 
Upravo taj podatak govori dosta o snazi momčadi koju trenutno vodi Unai Emery, a koja će Rijeku ugostiti na svom Sanchez Pizjuanu kapaciteta 45,500 gledatelja. Trenutna vrijednost ekipe prema transfermarktu je 126,7 milijuna eura, što je više od pet puta veći iznos od vrijednosti Rijekinog kadra (23,3 milijuna eura).
 
Najskuplji igrači su napadači, Carlos Bacca i Kevin Gameiro, koji vrijede 14, odnosno 12 milijuna eura. Ujedno su i najveće zvijezde ekipe. Tu je jakih karika i veznjak Ever Banega, poznat je Jose Antonio Reyes, a vrata čuva Portugalac Beto. 
 
Od ekipe koja je iznijela prošlu sezonu uz Rakitića otišli su Alberto Moreno, Federico Fazio, Alberto Botia i Diego Perotti. U drugom smjeru stigli su spomenuti Banega, zatim veznjak Krychowiak, krilo Aleix Vidal, braniči Tremouilinas, Pareja i Carrico. Na posudbi iz Barcelone tu su Denis Suarez i Gerard Deulofeu, dok je iz Liverpoola privremeno stigao Iago Aspas.
 
Što se tiče posljednje dvije sezone u europskim natjecanjima, u ono 2012./2013. Sevilla nije sudjelovala u njima, dok smo o lanjskom naslovu već pisali. Na putu do toga je u drugom krugu izbacivala redom Maribor, Betis, Porto i Valenciju, a na kraju na jedanaesterce bila uspješnija od Benfice. Zanimljivo, u proteklih devet sezona ovaj je klub tri puta osvajao Kup UEFA/Europa ligu, prije ovogodišnjeg slavlja to im je pošlo za rukom 2006. i 2007. godine.
 

Standard Liege
 
Belgijski velikan s 21 trofejom u domaćim natjecanjima poveznicu s Hrvatskom u bližoj prošlosti ima preko Milana Rapaića, Hajdukovca koji je tri sezone proveo u Liegeu. Les Rouches (Crveni) još čekaju na prvi kontinentalni trofej, najveći uspjesi su im polufinale Kupa prvaka iz 1962. godine, a u ovom natjecanju su najdalje došli do četvrtfinala, 2010. godine i prije toga 1981.
 
Prošle godine završili su kao drugi u prvenstvu, a europski put ove sezone započeli su u trećem pretkolu Lige prvaka. S ukupnih 2:1 (slavili u gostima 2:1 nakon 0:0 kod kuće) izbacili su Panathinaikos, a u Europa ligu stigli su kao poraženi iz play-offa Lige prvaka. Bolji je bio Zenit s 4:0 u dva susreta (1:0 u Belgiji i 3:0 u Rusiji). U započetom belgijskom prvenstvu su dosad upisali po dva remija i poraza uz jedan remi i trenutno su osmi.
 
Što se tiče protekle dvije sezone, lani su u kvalifikacijama Europa lige izbacili Reykjavik, Skodu Xanthi i FK Minsk, da bi u skupini sa Esbjergom, Elfsborgom i Salzburgom upisali pet poraza, sva tri domaća, uz jedan remi te ispali iz daljnjeg natjecanja. Godinu prije toga nisu igrali u Europi, a u sezoni 2011./2012. preko skupine s Hannoverom, Kopenhagenom i Vorsklom došli su do drugog kruga Europa lige i nakon prolaska Wisle Krakow ispali su u osmini finala od Hannovera.
 
Vrijednost kadra im je 47,4 milijuna eura, dvostruko više od Rijeke, a najskuplji igrač je Kongoanac s belgijskom putovnicom Paul-Jose Mpoku, lijevo krilo koje vrijedi 5 milijuna eura. Najskuplji transfer ovog ljeta bio je dovođenje ofenzivnog veznjaka Jeffa Louisa iz Nancya za 2,4 milijuna eura, dok su za napadača Tonyja Watta iz Celtica izdvojili 1,5 milijuna eura. Nekoliko su igrača i prodali, otišao je Ezekiel za 8 milijuna eura, dok su Vainquer i Batshuayi donijeli u blagajnu po 6 milijuna eura, a Tucudean 800 tisuća eura. S klupe ih vodi 39-godišnji Izraelac Guy Luzon.
 

 
Feyenoord
 
Klub iz Rotterdama poznat je u europskim okvirima, mada trenutno nije na razini nekadašnjih uspjeha, kad su bili europski prvaci 1970. godine, dok su 1974. osvojili Kup UEFA, a isto to im je pošlo za rukom 2002. godine. Uz to sve imaju 25 domaćih trofeja, mada su posljednje prvenstvo osvojili još 1999. godine.
 
Lani su završili kao drugi u Nizozemskoj i izborili kvalifikacije za Ligu prvaka, ali tamo ih je u trećem pretkolu zaustavio Bilićev Bešiktaš s ukupnih 5:2. U play-offu Europa lige izbacili su Zorju Lugansk sa 4:3 u domaćem uzvratu, nakon 1:1 u gostima. U prvenstvu su ove sezone u tri kola upisali sva tri ishoda i trenutno su na devetom mjestu.
 
Prošle sezone nisu se uspjeli plasirati u skupinu Europa lige, ispali su od Kubana Krasnodara u play-offu s ukupnih 3:1, dok su godinu prije nakon ispadanja od kijevskog Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka u borbi za Europa ligu poraženi od praške Sparte. Ovo im je prvi put da su dohvatili grupnu fazu europskog natjecanja nakon 2009. godine i skupina Kupa UEFA-e.
 
Roster im je procijenjen na 50 milijuna eura, mada su se ovog ljeta riješili najvećih zvijezda. Graziano Pelle je otišao u Southampton za 10 milijuna eura, De Vrij u Lazio za 8,5 milijuna, Martins Indi je u Portu u transferu vrijednom 7,7 milijuna, dok je Janmaat u Newcastleu, a Feyenoord je zaradio šest milijuna eura. Uložili su 7 milijuna eura u dovođenje Basacikoglua i Toornstre, a uz Dinama Moskve stigao Luke Wilkshire.
 
Trener momčadi je 51-godišnji Nizozemac Fred Rutten, a najskuplji igrač, procijenjen na 8 milijuna eura je veznjak Jordy Clasie, ujedno i kapetan ekipe. S tri gola u tri ovosezonska susreta istaknuo sei napadač Mitchell te Vrede.
 

Pročitajte više