Mourinho bunkerom uništio polufinale Lige prvaka: Atletico - Chelsea ništa - ništa

Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina

JOSE MOURINHO "parkirao je autobus" u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka protiv Atletica na Vicente Calderonu i u London se vraća s 0:0.

Ono što smo očekivali, to smo i dobili - uspavanku. Mourinho se odlučio na bunker i kontranapade, a Diego Simeone nije imao hrabrosti napasti goste i riskirati primanje pogotka koji bi njegovu momčad udaljio od finala i Lisabona.

Veliki problemi nisu omeli Mourinha

Portugalac je svoj cilj ostvario unatoč velikim problemima. U Madridu je bio bez Branislava Ivanovića, Edena Hazarda i Samuela Eto`oa, a tijekom utakmice je doživio dva šoka. Najprije je ostao bez vratara Petra Čecha koji je ozlijedio ruku nakon prvog kornera na utakmici, a sredinom drugog poluvremena i bez glavnog obrambenog igrača i kapetana Johna Terryja.

 

Upravo je Terry bio jedan od najboljih igrača utakmice uz svog partnera u obrani Chelseaja Garyja Cahilla. Taj dvojac pokupio je gotovo sve centaršuteve domaće momčadi i tako olakšao posao rezervnom vrataru Marku Schwarzeru koji je s 41 godinom i 198 dana postao najstariji igrač u povijesti nokaut faze Lige prvaka.

Simeone pogriješio forsiranjem centaršuteva

Centaršutevi su Simeonov taktički promašaj protiv Mourinha. Neshvatljivo je da je pokušao tako iznenaditi Chelsea, skakački najmoćniju momčad današnjice. Čak i kada se Terry ozlijedio, njegovu poziciju u obrani zauzeo je David Luiz koji je, također, lakoćom odnosio lopte ispred Diega Coste i Raula Garcije.

Tako je Schwarzer umjesto od ubojitih napadača Atletica, najviše strahovao od Diega - brazilskog majstora koji je uništavao Chelseajev vezni red. Diego je u sat vremena, koliko je proveo na travnjaku, imao čak šest udaraca prema gostujućem golu. Ipak, svi su bili preslabi da matiraju australskog rekordera na golu londonske momčadi.

Villa dobio samo pet minuta, Torres se nije vidio protiv svojih

Možda je Simeone zakasnio s ubacivanjem Davida Ville, iskusnog napadača koji je zaigrao u posljednjih pet minuta. Možda je upravo bivši napadač Barcelone mogao probiti Mourinhov bunker?

Atletico je barem, uzalud, ubacivao loptu u Schwarzerov kazneni prostor, a Chelsea? Mourinhova momčad nije napravila ništa, izuzev što je usamljeni Fernando Torres protiv bivšeg kluba izborio dva slobodnjaka na 20 metara. Oba je upropastio David Luiz. Prvi put je pogodio živi zid, a drugi put je, u 90. minuti, tukao iznad gola Thibauta Courtoisa, vratara koji u Atleticu brani na posudbi iz Chelseaja.

Što donosi uzvrat?

Uzvrat će biti potpuno drugačija priča. Mourinho će na Stamford Bridgeu nastupiti s puno ofenzivnijom momčadi koju bi trebali predvoditi Hazard i Eto`o, kojih nije bilo večeras. Dobra vijest za Mourinha je i da se vraća Ivanović koji bi na desnom boku trebao zamijeniti Cesara Azpilicuetu, najslabiju Chelseajevu kariku protiv Atletica, a loša je da će biti bez Čecha za kojeg je sezona završena.

Pravo nastupa za Chelsea u uzvratu, koji se igra sljedeće srijede, nemaju Frank Lampard i John Obi Mikel. No, to i nije veliki problem za Mourinha budući da ionako ima previše veznjaka. Problem bi mogao imati Diego Simeone koji će u Londonu biti bez kapetana Gabija koji je zbog prigovora dobio bespotrebni žuti karton.

Teške utakmice čekaju i Chelsea i Atletico

Obje momčadi očekuju teške prvenstvene utakmice u nedjelju. Chelsea, koji nakon poraza od Sunderlanda ima male šanse za naslov prvaka, gostuje kod vodećeg Liverpoola i Mourinho bi mogao odmarati igrače, te tako pomoći Redsima u borbi za naslov, a i sebi tako što će u borbi za finale Lige prvaka imati odmornu momčad. Atletico, prvoplasirana momčad Primere, gostuje Valenciji i Simeone tu ne smije kalkulirati jer ga u stopu prate Barcelona i Real.

Na Vicente Calderonu očekivano nismo dobili spektakl, no zato ćemo u srijedu na Santiago Bernabeu gledati spektakl i "igru za gol više" Reala i Bayerna.  

 

 

Pročitajte više