Mourinho u Europi ima čak 28 razasutih igrača: Kakav je status Pašalića, Perice i Delača?

Foto: index.hr

JOSE MOURINHO definitivno nema lagan posao u pripremi kadra za iduću sezonu. Na posdubi trener Chelseaja ima čak 28 igrača!
 
Pitanje vremena je kada će Pašalić dobiti priliku u Chelseaju
 
Među njima se za status bore Matej Delač, Mario Pašalić i Stipe Perica. U najtežoj situaciji je definitivno Delač koji je čak devet puta bio na kaljenju u slabijim klubovima. Podsjetimo, Delač je 2009. iz Inter Zaprešića prešao u Chelsea, potpisao je ugovor na pet godina no odmah je poslan na posudbu u Vitesse. Branio je potom za Dynamo Češke Budejovice, Inter Zaprešić, FK Vojvodinu, Sarajevo, te ove sezone i Arles. Prema informacijama iz Londona, nije izgledno da će Chelsea produžiti ugovor sa Matejom. 
 
Bolje sreće trebao bi biti Mario Pašalić. Mario je prošlo ljeto za tri milijuna funti prešao iz Hajduka u Chelsea. Mourinho ga je želio isprobati u nekoj od liga petica, te je nakon nekoliko treninga na Stamford Bridgeu produžio u Elche. Odigrao većinu utakmica ove sezone i to u prvih jedanaest, a postigao je i tri gola u 28 nastupa, od kojih jedan ključan u borbi za opstanak. Izgledno je da će se Mario vratiti u London, pitanje je samo vremena.
 
Stipe Perica, zadarsko dijete, treći je Hrvat, član Chelseaja. On je oduševio svojim igrama u dresu Zadra, te je 2013. potpisao petogodišnji ugovor sa Bluesima. Naravno, kao i svi ostali Perica je poslan na posudbu, a njegovo prvo odredište bio je NAC Breda, da bi nakon uspješne sezone i postignutih devet golova u 35 nastupa prešao u Udinese. Trebala je to biti stepenica više za njega, no za sada je devetka Udinesea na jednom pogotku i devet nastupa. Izgledno je da će ostati na posudbi. Udinese ili neki drugi klub, saznat ćemo uskoro.
 
Kakav je status ostalih 25 igrača koje Mourinho ima razasute po Europi? 
 
Ulises Davila prvi Meksikanac ikad na Stamford Bridgeu
 
Nathan Ake iduće sezone ide na posudbu u Middlesbrough. Defenzivni vezni Chelseaja upisao je prvi nastup ove sezone, u utakmici protiv West Bromwicha, no Mourinho želi da skupi iskustvo igrajući u prvoj momčadi. Definitivno će biti od pomoći Aitoru Karanki u pokušaju da se vrate u Premiership.
 
Christian Atsu svojim igrama u dresu reprezentacije Gane pokazao je da ima svijetlu budućnost, no posudba u Everton nije mu najbolje sjela. Upisao je samo pet nastupa u prošloj sezoni, te je tako iza sebe ostavio mnoge razočarane navijače Evertona. Novu priliku dobiti će iduće sezone, Chelsea ga šalje na posudbu u Bournemouth, a ovo mu je vjerojatno posljednja prilika da se dokaže.
 
Lewis Baker, 20-godišnji veznjak oduševio je ove sezone igrama u momčadi Milton Keynes Donsa. Karl Robinson, trener momčadi naglasio je kako nikada nije radio s igračem koji toliko daje sve od sebe. Postigao je 3 zgoditka u 12 nastupa, a od iduće sezone očekuje se još veći iskorak.
 
Patrick Bamford u posljednje tri godine igrao je u tri različita kluba, a pritom je postigao 48 golova u 110 nastupa. U ovoj sezoni za momčad Middlesbrougha postigao je 19 golova u 43 nastupa, te je tako najavio da je spreman za borbu s Drogbom, a na Mourinhu je da odluči hoće li mu dati priliku ili će ga poslati na kaljenje još jednu sezonu.
 
Nathaniel Chalobah, kapetan rezervne momčadi Chelsea u sezoni 2011-2012, prvo je posuđen u Watford, potom je prešao u Nottingham Forest, pa u Middlesbrough, da bi tek ove sezone prešao u prvoligaš Burnley. Izgledno je da će se momčadi sa Stamford Bridgea priključiti tek na kraju iduće sezone.
 
Cristian Cuevas, 20- godišnji Čileanac, lijevi bek, 2013. potpisao je petogodišnji ugovor s londonskim klubom koji ga je potom poslao na posudbu u Vitesse, PSV Eindhoven i Universidad de Chile. Briljirao je na južnoameričkom prvenstvu do 20 godina, a nada se što bržem povratku u London. 
 
Alex Davey je član momčadi Chelsea od svoje desete godine. Ove godine poslan je na posudbu u Scunthorpe, a upisao je 17 nastupa. Inače, Davey je branič, a jako je izgledno da će iduće sezone ponovo igrati na posudbi za Scunthorpe.
 
Ulises Davila prvi je Meksikanac koji je potpisao ugovor za Chelsea 2011. no nije išlo sve po planu, nikako se nije uspio probiti u prvu momčad te je poslan na posudbu u Vitesse, potom u Cordobu, Tenerife, a ove sezone igrao je za momčad portugalske Vitorie. 24- godišnji veznjak čeka svoju priliku, a vidjet ćemo hoće li ga Mourinho pozvati na pripreme prve momčadi.
 
Islam Feruz ovu sezonu igrao je za Blackpool, no nije se uspio nametnuti treneru, kao i u prošlom klubu na Kreti, stoga je za očekivati kako Chelsea neće produžiti ugovor sa škotskim talentom, koji je igrama u Celticu na sebe privukao mnoge skaute.
 
Kakuta, Marin i Moses pokušavaju ponovno zadobiti Mourinhovo povjerenje
 
Gael Kakuta spada među najstarije Chelseajeve igrače na posudbi. Iako ima samo 24 godine, Kakuta je na posudbama već šest godina, a igrao je za Fulham, Bolton, Dijon, Vitesse and Lazio, te na kraju je pomogao Rayo Vallecanu da osvoji 11.poziciju u prvenstvu, a zabilježio je 23 nastupa, postigao je četiri gola i upisao šest asistencija. No vrijeme nije na njegovoj strani, te se očekuje njegov odlazak sa Stamford Bridgea.
 
Tomas Kalas, Čeh na posudbi u Middlesbroughu, imao je ove sezone jako teške trenutke kada je u prvom dijelu sezone bio član FC Kolna. Nije upisao niti jedan nastup, no ako nastavi razvijati karijeru u Engleskoj velika je mogućnost da Mourinho vrati ovog mladog češkog braniča.
 
Todd Kane,bio je na klupi Chelseaja u velikom finalu Lige prvaka, 2012. no od onda nikada više nije bio dio momčadi. Posuđen je u Preston North End, potom u Bristol City da bi na kraju završio u Nottingham Forestu, no izgleda da još nije spreman za prvu momčad "Bluesa".
 
Alex Kiwomya razočarao je ove sezone, za momčad Barnsleya upisao je samo pet nastupa koji su bili jako loši, te je unazadio svoju karijeru, no ima samo 19 godina i od njega se tek očekuju najbolje partije.
 
Marko Marin 2012. godine prešao je iz Werdera u Chelsea no nije se naigrao, samo šest nastupa je upisao. Trenutno je na posudbi u Anderlechtu, no još jedna loša vijest je da Anderlecht nije zainteresiran za njegov otkup stoga nam ostaje vidjeti što će Mourinho napraviti sa ovim neupitnim talentom
 
Josh McEachran, proglašen je najboljim mladim igračem u sezoni 2011. i bilo je očekivano kako će se rapidno priključiti seniorskoj momčadi, no umjesto toga poslan je na posudbe u Swansea, Watford, Wigan i Vitesse. Budućnost mu nije svijetla, predviđa se ponovna posudba ili prodaja.
 
Victor Moses doveden je iz Wigana. Posuđen je Liverpoolu no nije se naigrao, zabilježio je samo 19 nastupa i nije pokazao ništa kako bi ga Mourinho vratio u Chelsea. Nakon Liverpoola Moses je posuđen Stoke CItyu, gdje je jako zadovoljan što dovodi do toga da ćemo ga vjerojatno i iduće sezone gledati u dresu Stokea.
 
Wallace i Traore, Vitteseovi nositelji igre
 
Kenneth Omeruo još je jedan igrač Chelseaja na posudbi u Middlesbroughu. Došao je iz Standard Liegea 2012. no odmah je poslan Den Haag i Middlesbrough po prvi put. Drugi put neće pamtiti po dobrome. Nije se uspio nametnuti treneru Karanki te će imati jako težak posao u idućoj sezoni ako želi da ga Mourinho vrati.
 
Lucas Piazon 2011.stigao je u London no nije ostavio ni blizu jednak dojam kao njegov sunarodnjak Oscar. Posuđen je u Malagu gdje ga nikako nije išlo od ruke, te je otišao
u Vitesse. Nakon Vitessea posuđen je u Eintracht Frankfurt, ali zabio je samo 2 pogotka u 22 nastupa.
 
Joao Rodriguez je na 17. rođendan potpisao za Chelsea. Nakon dvije neuspjele posudbe, U Bastiu i Vitoriu ostale su mu još tri godine da se dokaže te da sebi priskrbi mjesto u  Mourinhovom timu.
 
Oriol Romeu, došao iz Barcelone 2011. upisao je 24 nastupa za prvu momčad bluesa u sezoni 2011/2012. Prošlo ljeto Abramović mu je ponudio novi ugovor, a potom ga je poslao na posudbu u Stuttgart gdje igra i danas. Vjerojatno će Romeua pokušati prodati ovo ljeto u Bundesligu.
 
Mohamed Salah, iz Basela je došao na Stamford Bridge, no nije zadovoljio Mourinha pa je poslan na posudbu u Fiorentinu gdje se relativno dobro snašao. Postigao je 9 golova u 25 nastupa, a moguć je njegov povratak u London, no u momčad Tottenhama, koji sprema ponudu.
 
John Swift, ove sezone bio je posuđen u Roterham i Svindon, no čini se kako će 19- godišnjak i iduće sezone otići na kaljenje u niži rang.
 
Marco van Ginkel imao je peh s ozljedama otkad je stigao u Chelsea i to je najveći razlog njegovog neuspjeha. Ligamenti, pa potom koljena, neko vrijeme udaljili su ga izvan terena, no u Milanu, gdje je trenutno na posudbi počeo je igrati, krajem sezone te će sigurno Mourinho morati dobro razmisliti hoće li ga prodavati.
 
Wallace je Brazilac, pomogao Vitesseu da izbori mjesto u Europi i jedan je od nositelja igre njihove momčadi.Ukoliko se dokaže u predsezoni moguće je da će biti dostojna zamjena Branislavu Ivanoviću.
 
Bertrand Traore, možda najveći talent Chelseajeve momčadi trenutno je na posudbi u Vitesseu gdje je ove sezone postigao 19 golova u 46 nastupa.
 
 
 
 
 

Pročitajte više