NIJEMCI SLAVE, NEREDI U ARGENTINI Kolektiv je jači od magije jednog čovjeka! Argentinske naslovnice vrište - Opet krađa!

Foto: Screenshot Marca, L'Equipe, O Globo, Clarin, O Dia, BBC, Getty Images / Guliver image 

PROJEKT koji Nijemci sistematski grade već više od dva desetljeća sinoć je ostvaren u Rio de Janeiru. Njemačka je po čevrti put, nakon 24 godine posta, svjetski prvak, a Argentina zbraja štetu nakon novog poraza. Dok milijuni Nijemaca slave, Argentinom bjesne tuga i neredi razočaranih navijača. Brazilci su odahnuli jer nakon tragične spoznaje da više ne spadaju u nogometni vrh nisu doživjeli argentinsko slavlje na tuniru koji je bio skrojen po mjeri domaćina.

"Kako se sada osjećate?", likuju u brazilskom tisku. 

Svijet jutros raspravlja i je li Leo Messi za nula golova i jednu asistenciju u nokaut fazi zaslužio Zlatnu loptu. Glasajte i vi u Indexovoj anketi.  

Oglasio se po tom pitanju i Diego Maradona. "Messi je dobio zlatnu loptu samo zbog marketinga", smatra. 

>>> PRATITE NA INDEXU REAKCIJE IZ NJEMAČKE, ARGENTINE i BRAZILA, NASLOVNICE SVJETSKIH MEDIJA I ANALIZE STRUČNJAKA NAKON VELIKOG FINALA! 

I jutros sve miriše na 1990., kada su Njemačka i Argentina odigrale dosadno finale u Italiji, u kojem su golom Andreasa Brehmea slavili Nijemci. "Nijemci slave baš kao 90-te", naslovnica je CNN-a kojom dominira veliko slavlje pod Brandenbruškim vratima. Fan zona proširena je više od kilometra kako bi primila pola milijuna navijača! Prilazi centru grada bil su zakrčeni automobilima, zastave vijore na svakom koraku.


Na drugom kraju svijeta, u Argentini, u tijeku je masovni povratak razočaranih navijača preko granice. Samo na dan finala prema Brazilu ih je krenulo više od sto tisuća. U zemlji ih čeka kaos. Tisuće navijača u centru Buenos Airesa pratili su finalnu utakmicu, a euforiju je zamijenilo nasilje. Do erupcije je došlo nakon što su se navijači popeli na televizijski kombi i uništili ga. Oni najekstremniji sukobili su se s policijom. Kamenjem su razbijali izloge i palili automobile. 

I oni se jutros prisjećaju '90-te i suca Mandeza koji je svirao dvojbeni penal za Njemačku pet minuta do kraja. Argentina opet vriši - Pokradeni smo! Aludiraju, jasno, na Neuerov hihg-kick koji je talijanski sudac sinoć vidio kao kontraprekršaj nad Higuainom, van šesnaesterca. Moglo je biti i potpuno suprotno, ali nije. Činjenica je međutim da je Njemačaka sinoć, baš kao i 90-te, bila bolja momčad.

Četvrti naslov svjetskih prvaka Nijemcima je donio Mario Goetzea, pogotkom u 113. minuti, odnosno osmoj minuti drugog produžetka. Izbornika kojeg su mediji "pojeli"na početku turnira danas svi naveliko slave. Kao i njegovu zlatnu izmjenu. Goetzea danas slave i navijači Borussije, iz koje je otišao u redove najvećeg rivala Bayerna. 

"Zahvaljujući Götzeu! Elf je četvrti put prvak svijeta!", naslov je koji donosi Kicker. Posebno ističu njemačku aktivnost u potrazi za rješavanjem susreta prije jedanaesteraca, što im je na koncu i uspjelo.
 
"Götze, nogometni bog! Mi smo svjetski prvaci!, piše Bild, dok Sport1 donosi naslov: "Njemačka je ostvarila cilj iz snova"
 
S reprezentativcima Njemčake sinoć je u svlačionici slavila i Angela Merkel, njemačka kancelarka.
 
 
Loew je sada kao Kaizer 
 
"Götze, spasitelj! Mi! Smo! Svjetski prvaci!", runda je pohvala na stranici sport.de na račun igrača Bayerna koji je u igru ušao u 88. minuti i postao junak nacije.
 
"Löw je sad u rangu s Kaiser Franzom", naslov je njihovih reportera.
 
Ističu da je nakon 24 godine apstinencije doveo Njemačku na svjetski tron i tako ponovio uspjehe Seppa Herbergera, Helmuta Schöna i Franza Beckenbauera.
 
"Četvrta zvijezda je narasla", piše Süddeutsche.de, dok Der Tagesspiegelu donosi naslov: "Za povijest".
 
 
Uspjeh Elfa obilježio je i naslovnice medija izvan Njemačke pa Marca ističe: "Uvijek iznova Njemačka. Götze je preuzeo ulogu Inieste."
 
"Messi nije mogao zaustaviti pobjedu i naslov Nijemaca, Löw je dobio zasluženu nagradu za svoj trud", naglašava španjolski El Mundo, dok El Pais dodaje: "Argentina je imala čvrstu obranu, ali nedostajalo je baruta u napadu."
 
"Na kraju krajeva, to je Njemačka. Nisu mijenjali taktiku u nadi da će kolektivna snaga nadvladati umjetnost jednog čovjeka", opis je finala od strane francuskog Liberationa, a L'Equipe donosi: "To je bilo neizvjesno i spektakularno kako se i očekivalo."

Limitirana Argentina ovisila je o Messiju
 
"Dva igrača koja su ušla s klupe pokazala su koliko je jaka njemačka momčad i kao prava ekipa zaslužuje taj uspjeh. Nakon godina zajedničkog igranja stigla je žetva nagrada", tako su odluku o svjetskom prvaku opisali u La Gazzetti dello Sport.
 
Svi su složni u isticanju njemačke homogenosti i momčadskog pristupa, a nizozemski De Volksrant piše: "Uz bol, trud i malo sreće Njemačka je uzela četvrti naslov."
 
"Uzbudljiva i borbena utakmica u Rio de Janeiru, na kraju su Nijemci slavili nad limitiranom Argentinom, koja je previše ovisila o jednom čovjeku", zaključak je talijanskog Corriere dello Sporta.

Argentina plače: Ovo je neoprostivo! Neuerov prekršaj bio je za zatvor 

Argentinski mediji, pak, ne mogu doći sebi dan nakon što su ostali bez naslova prvaka svijeta.

U komentarima vrišti samo jedna riječ - ukralo! Talijanski sudac Nicola Rizzoli napravio je nekoliko kardinalnih pogrešaka koje su išle na štetu jednoj, ali i drugoj reprezentaciji.  

"Ukralo. Opet! Kao prije 24 godine kada su im poklonili penal kojeg nije bilo, a protivnik je bio isti. Protivnik je bio sudac. Prvo je to 1990. bio Edgardo Codesal, a sada Rizzoli. Kako nije vidio onaj prekršaj Neuera nad Higuainom? Kako?!", pita se novinar argentinskog portala Ole.
 

"Neoprostivo! To je bio prekršaj za zatvor. Svi su to vidjeli osim suca. Rizzoli je Codesal 21. stoljeća", stoji na kraju uz poruku: "Argentinci, budimo ponosni!"

Osim Rizzolija, Argentinci su za poraz okrivili i lošu sreću. Svi se pitaju što bi bilo da je Higuain iskoristio šansu s početka utakmice, kada je neometan s 11 metara promašio gol.

"Sabella je savršeno pripremio momčad za Njemačku. Argentina je kontrolirala utakmicu, ali Higuain, Messi i Palacio nisu uspjeli zabiti gol.

"Njemačka je osvojila svoj četvrti naslov prvaka, dok je Argentina ostala bez trofeja. Bez obzira, možemo biti ponosni na sve što su naši reprezentativci pokazali u Brazilu. Ono što je najbitnije, vratili smo se u elitni razred svjetskog nogometa, zaključuje Clarin.

Pročitajte više