NJEMAČKA JE PRVAK SVIJETA!

Foto: Index; Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKA je sa 1:0 porazila Argentinu golom Marija Götzea u produžecima i osvojila svoje četvrto svjetsko zlato!

Svjetsko prvenstvo završilo je razočaravajućom utakmicom u kojoj je legendarni Gary Lineker ponovo bio u pravu. Ovaj put Nijemcima je trebalo 113 minuta da probiju Argentince i prvi put nakon 1990. godine protiv istog suparnika uzmu naslov prvaka. 

Prvi problemi za Njemačku počeli su već na zagrijavanju na Maracani uoči utakmice kada se ozlijedio Sami Khedira i iznenada svoje mjesto u prvih jedanaest prepustio Christophu Krameru. Ni on nije dugo izdržao, već je zamijenjen nakon pola sata zbog nezgodnog udarca u glavu, a ušao je ofenzivniji Andreas Schurrle.

Iako je Joachim Löw krenuo s Kloseom i Müllerom, najboljim napadačima generacije, Nijemci su se mučili s argentinskom obranom i teško dolazili u prilike. S druge strane već u 4. minuti zaprijetio je Gonzalo Higuain udarcem sa desetak metara pored gola. Sjajnu šansu isti je igrač imao i u 21. minuti kada je sam istrčao pred Manuela Neuera ali u 1 na 1 situaciji loše je reagirao i sa 16 metara pucao pored gola. U 30. je i zabio, ali gol mu je opravdano poništen zbog zaleđa. Argentina je bila bolja u prvom poluvremenu, iako je njihov najbolji igrač Lionel Messi bio gotovo nevidljiv. 

U 37. minuti vidjeli smo i prvu opasnost pred argentinskim vratima. Muller je dodao Schürrleu koji je pucao, no Romero je bio na mjestu. Tri minute kasnije Messi je digao publiku na noge, ušetao se u šesnaesterac ali Neuer i Boateng blokirali su mu udarac pred golom. Posljednja šansa prije odmora pripala je Nijemcima, Kroos je pucao sa 17 metara u golmana, a minutu kasnije ubacio je iz kornera da bi Howedes pogodio stativu.

Argentinski izbornik Sabella pokušao je nešto promijeniti uvođenjem oporavljenog Aguera umjesto Lavezzija na početku drugog dijela, a već u 47. Messi je razbudio Maracanu udarcem sa 12 metara, no samo pored gola.


Talijanski sudac Rizzoli imao je neobičan kriterij od početka utakmice, a nekoliko njegovih odluka naći će se pod povećalom stručnjaka. Posebno je zanimljiva bila situacija u 56. minuti kada je Neuer istrčao na Higuaina i na rubu kaznenog prostora ga pokosio skokom koljenom u tijelo. Na čuđenje gledatelja, prekršaj je označen na njemačkom vrataru koji se izvukao bez opomene za start koji je morao biti kažnjen.

Nijemci su u nastavku prvi put zaprijetili tri minute kasnije kada je Miroslav Klose, igrač koji je u Brazilu porušio niz rekorda i postao nedodirljiv, tukao glavom. Igru su prekidala zaleđa i prekršaji, malo je bilo pravih prilika, a Messijev novi udarac u 75. minuti bio je samo slab pokušaj.

Uzvratio je na drugoj strani Kroos u 82. minuti udarcem sa 16 metara nisko malo pored gola i bila je to najbolja prilika do isteka 90 minuta. Löw je tek u 88. iskoristio drugu zamjenu, umjesto Klosea je s klupe uveo Marija Götzea i time napravio pravi potez. 

Nakon "nule" u regularnom dijelu, u produžecima igra nije bila ništa življa, ali Nijemci su nametnuli svoj ritam i u 113. minuti Schurrle je pobjegao na lijevoj strani, centrirao na 5-6 metara odakle je Götze u padu pogodio za 1:0 i vječnu slavu.

> Rekordi za kraj: Klose stigao Pelea, Romero nadmašio sve svoje prethodnike

Četvrti je to naslov za "Elf" čime se izjednačio s Italijom, koja također ima četiri titule. Uspješniji je samo Brazil s pet titula svjetskog prvaka. 'Elf' je bio najbolji i 1990. u Italiji, 1974. pred svojim navijačima, te 1954. u Švicarskoj.

LJESTVICA DRŽAVA OSVAJAČA:

Brazil 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Italija 4 (1934, 1938, 1982, 2006)
Njemačka 4 (1954, 1974, 1990, 2014)
Argentina 2 (1978, 1986)
Urugvaj 2 (1930, 1950)
Engleska 1 (1966)
Francuska 1 (1998)
Španjolska 1 (2010)
 


- glavni sudac je Talijan Nicola Rizzoli.



Pročitajte više