Na Googleovoj tražilici danas ćete naći legendu

Foto: Getty Images / Index 

TRAŽILICA Google danas je svoju naslovnicu posvetila povijesnoj sportskoj ikoni, Brazilcu Ayrtonu Senni.

Legendarni pilot Lotusa, McLarena i Williams - Renaulta, rodio se na današnji dan, 21. ožujka u Sao Paolu. Tragično je preminuo u 34. godini u utrci San Marina u Imoli. Živio je ipak dovoljno dugo da postane jedan od najvećih vozača u povijesti. Odradio je 161 utrku, upisao 41. pobjedu i uzeo tri naslova prvaka. Bio je sjajan pilot, velike karzime. Rođeni pobjednik, s posebnim trikom: "Nisam želio pobijediti u utrci, nego u životu".

Dan prije nego je poginuo, na istoj je stazi, gotovo na istom mjestu, poginuo je austrijski vozač Roland Ratzenberger. 

Malo je poznata činjenica da je u Senninom bolidu kasnije pronađena austrijska zastava koju je nakon utrke namjeravao podignuti Ratzenbergeru u čast. Prije utrke smrti, Senna je s kolegama iz F1 uspio isposlovati sigurnosne promjene u sportu. 

Sennin rekord od 65 pole-positiona stajao je sve do 2006. 

Legendarni brazilski pilot osvojio je tri naslova svjetskog prvaka u Formuli 1 (1988., 1990., 1991.), ukupno ostvario 41 pobjedu i 80 puta stao na pobjedničko postolje. Njegov rekord od 65 pole-positiona stajao je sve do 2006. godine kada ga je pretekao Michael Schumacher. U karijeri je Senna vozio za Toleman, Lotus, McLaren i Williams.

Ostao je upamćen kao "kralj mokrih staza", a njemu u čast nazvane su brojne prometnice i ulice od Brazila do Engleske. Njegova pobjeda iz Španjolske 1986. sa samo 14 tisućinki prednosti ispred Nigela Mansella (Williams-Honda) slovi kao treća najtješnja pobjeda u povijesti Formule.

Pročitajte više