Na Kantridi se rađa novi Pršo

Foto: HINA

U FANTASTIČNOJ atmosferi na Kantridi, Rijeka je remizirala s favoriziranim Betisom i tako osvojila povijesni bod u natjecanju po skupinama Europa lige. Bila je to vrlo zrela predstava Kekove momčadi, koja je i nakon pet mjeseci ostala neporažena na svom travnjaku. Interesantno, u posljednjih pet susreta na svom travnjaku, Riječani su četiri puta odigrali 1:1.

> Betis se izvukao na Kantridi: Rijeka osvojila prvi bod u Europa ligi!

> Tijek utakmice: Rijeka - Betis 1:1

> Kek nakon prvog boda u Europa ligi: Možemo biti ponosni!

Na Kantridi se rađa novi Pršo

13 godina nakon poraza od Celte Vigo u 1. kolu Kupa Uefa, Rijeka je ugostila klub iz slavne španjolske Primere, a ako je onaj ostao upamćen po nesretnom golu Srbina Gorana Đorovića u 112. minuti susreta, ovaj će se pamtiti po novom spektakularnom golu Leona Benka. 29-godišnji Varaždinac postigao je 13. gol ove sezone u 17 utakmica.

Potvrdio je tako reprezentativnu kvalitetu i opravdao Štimčev pretpoziv za odlučujuće kvalifikacijske dvoboje protiv Belgije i Škotske. Lijepa je to priča koja pomalo nalikuje onoj Dade Prše. Nakon što je najbolje godine proveo gubeći se po Njemačkoj, Belgiji i Saudijskoj Arabiji, u svega 13 riječkih mjeseci Benko je postigao 31 gol.

Rijeka uistinu ima karakter

Možda momčad Matjaža Keka nema sjajnu pas igru ili zavodljivu kombinatoriku u sredini terena, međutim ima ono što je u Hrvatskoj prava rijetkost - karakter. Nakon teškog poraza u Guimaraesu, mnoge bi se momčadi raspale, no ne i ova. Odigrali su Riječani u međuvremenu tri teške utakmice, u svakoj od njih prikazavši mentalnu čvrstoću i savršenu taktičku pripremu.

Hrvatski klubovi se u pravilu ne mogu priviknuti na europski ritam utakmica, no ako se koja momčad tome približila izuzev Dinama, onda je to Rijeka. Sam pogled na klupu, gdje su svoju priliku čekali Goran Mujanović, Anas Sharbini, Ivan Boras, Nikola Pokrivač i Andrej Kramarić dovoljno govori o širini kojom raspolaže slovenski strateg, odnosno prostoru za napredak.

Betis razočarao, Melo odmarao dva najbolja igrača

Iako je iz sportske perspektive teško razumjeti zašto je trener Betisa Pepe Melo odmarao dva svoja najbolja igrača Verdua i Molinu, taj potez i nije sasvim nelogičan. Seviljskoj momčadi Europa je ipak sporedni kolosijek, pogotovo u dvobojima protiv europskih anonimaca. Melo je u jednu ruku podcijenio Kekovu momčad i to mu se osvetilo.

Kao što smo najavljivali, najopasniji igrač španjolske momčadi bio je omaleni Cedrick Mabwati. Njegova je priča još zanimljivija. 21-godišnji kongoanski veznjak stigao je u Betis iz drugoligaša Numancije za 1.20 eura, koliko je iznosila njegova odštetna klauzula. Mabwati je postao poznat nakon što se narugao Sergiju Ramosu, a ove sezone već je zabio Jablonecu.

 

Hrvatske klubove u Europa ligi pratite na Indexovoj temi!

Pročitajte više