Na naslovnici FIBA-e: Hrvatska košarkaška priča je priča o legendama

 Foto: Screenshot FIBA

SVJETSKO prvenstvo u košarci koje će se odigrati u Španjolskoj je pred vratima. Niti dva tjedna nas ne dijele do početka najveće svjetske košarke smotre i povodom toga, FIBA je na svojim službenim stranicama počela predstavljati sve reprezentacije sudionice Mundobasketa. Danas je na red došla reprezentacija Hrvatske.
 
Odmah na početku teksta, FIBA piše kako hrvatska košarkaška reprezentacija trenutno zauzima 16. mjesto na svijetu po Fibinom rankigu, da joj je posljednji nastup na svjetskim prvenstvima bio na prošlom u Turskoj, kada je zauzela 14. mjesto s učinkom 2 pobjede i 4 poraza, da joj je najbolji plasman na svjetskim prvenstvima bilo treće mjesto i brončana medalja 1994. u Torontu te da se kvalificirala na SP u Španjolskoj zahvaljujući odličnom četvrtom mjestu na posljednjem EP u Sloveniji.
 
Hrvatska košarkaška priča je priča o legendama
 
Nakon tih osnovnih i najaktualnijih fakta o hrvatskoj košarci, na red je došao najzanimljiviji dio, kada FIBA piše o bogatoj povijesti hrvatske košarke, ili, kako su oni napisali, hrvatska košarka je priča o legendama.
 
Naravno, legendarni Dražen Petrović je dobio najviše prostora i čitav jedan pasus u kojem su istakli da je Dražen bio ne samo legenda europske košarke, već i NBA zvijezda, koja je bila pionir europske košarke u najjačoj ligi svijeta.
 
U nastavku teksta se spominju tri NBA naslova Tonija Kukoča s Chicago Bullsima te reputacija koju i dan danas ima Dino Rađa u Boston Celticsima.
 
Sva trojica su vodili Hrvatsku do srebra na OI u Barceloni 1992. te do bronce na SP u Torontu 1994.
 
Fiba dalje piše kako je raspadom te generacije nastupilo ''mračno'' doba hrvatske košarke, koja je morala čekati punih 16 godina do novog nastupa na SP, no na tom prvenstvu Hrvati u osmini finala gube od Srbije u dramatičnom meču i na kraju završavaju tek 14.
 
Razlozi zbog kojih Hrvatska može do medalje
 
Ipak, piše dalje, postoji nekoliko jako važnih razloga i pretpostavki zbog kojih se ljubitelji košarke u Hrvatskoj imaju pravo nadati dobrom rezultatu u Španjolskoj.
 
Prvi je Dario Šarić, najbolji mladi igrač svijeta, igrač koji je s 20 godina bio i MVP ABA lige i MVP Final Foura kojeg je Cibona osvojila.
 
Zatim, Fiba napominje, da je većina momčadi koja je lani u Sloveniji osvojila sjajno četvrto mjesto ostala na okupu, a da su mladi igrači poput Šarića postali još godinu dana stariji, jači i iskusniji.
 
O Bojanu Bogdanoviću, novom igraču Netsa pišu kao o najboljem igrači Hrvatske i jednom od najboljih igrača lanjskog EP u Sloveniji te članu idealne petorke turnira.
 
Nakon Bogdanovića, na red su došli  i Damjan Rudež, zvijezda Zaragoze, koji je ovog ljeta postao član Indiana Pacersa te Ante Tomić, sjajni centar Barcelone.
 
Pri kraju teksta FIBA ističe i iskustvo i znanje Jasmina Repeše na klupi i zaključuju da će Hrvati voditi možda i glavnu riječ u grupi B na SP te da ne bi trebalo biti iznenađenje ako na kraju završe i na pobjedničkom postolju.
 

Pročitajte više