Naj 2012: Odaberite sportske pozitivce i negativce godine!

Foto: Montaža

SPORTSKA 2012. bila je burna. Dovoljno je reći da se radi o olimpijskoj godini, u kojoj smo uživali u kadrovima iz Londona, a emocije nakon Euroskog prvenstva još se nisu pošteno ni slegle. Bilo je i manje lijepih događaja, posebno kada bismo se vratili u hrvatsku sportsku stvarnost. Index nudi po 11 pozitivnosti i negativnosti koje su u hrvatskom sportu obilježile godinu na izmaku. Glasajte do 26.12. i odaberite Indexovu pozitivu i negativu 2012. godine! 

Indexova pozitiva 2012.


1. Bilićeva reprezentacija na Euru

Iako ispraćena sa puno skepse, Hrvatska se na Euru nije osramotila, dapače. Osvojili su četiri boda u skupini s dva finalista, a tko zna što bi se dogodilo da je Rakitić zabio za vodstvo protiv Španjolske u finišu dvoboja.

2. Štimčeva nova Hrvatska

Dolazak Štimca na klupu reprezentacije izazvao je lavinu negativnih komentara o njegovoj sposobnosti i stručnosti. No, reprezentacija je na najboljem putu da se kvalificira na SP u Brazilu, trenutno dijeli prvo mjesto skupine s Belgijom.

3. Modrićev transfer u Real Madrid

Luka Modrić nedvojbeno je najbolji hrvatski nogometaš, međutim transfer u kraljevski klub, po mnogima najbolji na svijetu, ostaje tek san za veliki broj sjajnih nogometaša. Modrićev transfer na Bernabeu je veliko priznanje ne samo Modriću već Hrvatskoj.

4. Bronca U17 košarkaške reprezentacije na SP-u


Sjajnim nastupima na Sp-u u Litvi u17 reprezentacija osvojila je brončanu medalju svladavši Španjolsku u borbi za treće mjesto. U polufinalu je Hrvatska izgubila od Australije, a cijeli turnir briljirao je Mario Hezonja.

5. Nova paraolimpijska medalja Darka Kralja

Nakon što je osvojio zlato na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, hrvatski paraolimpijac Darko Kralj sjajan je uspjeh ostvario i u Londonu gdje je na koncu uzeo srebrnu medalju u bacanju kugle.

6. Hrvatska ženska rukometna reprezentacija prvi put na OI

Pobjedama u skupini nad Mozambikom i Južnom Korejom te u napetoj četvrtzavršnici protiv favorita Kanade, hrvatske košarkašice osigurale su prvi povijesni plasman na Olimpijske igre. Na OI nisu se proslavile, upisavši jednu pobjedu i četiri poraza.

7. Bronce hrvatskih rukometaša na OI-u i EP-u


Hrvatska rukometna reprezentacija imala je vrlo plodonosnu godinu. Prvo je osvojila brončanu medalju na EP da bi šest mjeseci kasnije momčad Slavka Goluže isti podvig napravila i u Londonu. Sjajan rezultat, iako su mnogi rekli da je tužno što se zadovoljavamo broncom.

8. Medveščakov Ice fever u Puli

Sve popularniji hokejaški klub Medveščak napravio je neviđen spektakl organiziranjem Ice Fevera u pulskoj Areni. Ugođaj je bio prekrasan, a u cijeli svijet poslane su slike leda iz drevnog pulskog zdanje.

9. Pobjede Hajduka i Slavena protiv milanskog Intera i Athletica

Iako su obje momčadi ispali u trećem pretkolu Europa lige, Bijeli i Farmaceuti napravili su pravi podvig. Nakon što su izgubili s 3:1 u Španjolskoj, u Koprivnici su slavili s 2:1. Hajduk je pak nakon poraza 0:3 u Splitu napravio senzaciju slavivši na Giuseppe Meazzi s 2:0.

10. Rekordan broj medalja na OI: Zaninović, Cernogoraz, Perković...


Hrvatski Olimpijci napravili su nezapamćeni uspjeh na OI u Londonu, osvojivši rekordnih šest medalja, čime su zauzeli 26. mjesto na ukupnoj ljestvici. Četverac na pariće osvojio je srebro, Sandra Perković, Giovani Cernogoraz i vaterpolisti zlato, a Lucija Zaninović i rukometaši broncu.

11. Dinamov remi s Kijevljanima, prvi bod u 12 susreta Lige prvaka

Dinamo je u posljednjem kolu natjecanja po skupinama uspio remizirati s kijevskim Dinamom i tako spasiti Modre od rušenja tri nova negativna rekorda Lige prvaka. Zagrepčani su prekinuli niz od 11 uzastopnih poraza.

 Indexova negativa 2012.

1. Maljković u Cedeviti       

Dolazak Bože Maljkovića označen je kao prekretnica u Cedeviti. Momčad se pojačala za Euroligu, a s vremenom su stigli i prvi rezultati. Cedevita je pod Božom srušila Caju Laboral, a zatim i Žalgiris koji je do tada harao u skupini. Međutim, nakon pobjede u regionalnoj ligi, Maljković se zahvalio upravi kluba i podnio ostavku.

2. Sammir u reprezentaciji   

Ako postoji još netko tko misli da je reprezentacija u kockastim dresovima "naša" ili "hrvatska", a ne Mamićeva, onda bi mu podatak pod rednim brojem dva naše "negative" definitivno trebao otvoriti oči. Nakon što je Bilić godinama odoljevao Mamićevim i nasrtajima njemu bliskih novinara da instalira Sammira u "repku", to je konačno učinio "nesalomljivi" i "prinicipijelni" Štimac.

3. Dinamo u Ligi prvaka   

Iz godine u godinu Dinamo se neviđeno sramoti u Ligi prvaka i natječe se sam sa sobom u rušenju negativnih rekorda i rasprodaji klupskog ugleda: Najviše primljenih golova, najgora gol-razlika, 11 uzastopnih poraza u skupini, pet utakmica bez postignutog gola, bod u posljednjoj minuti sudačke nadoknade zadnje utakmice koji se slavi kao osvajanje LP, uprava koja ne pojačava momčad pod izlikom da nema novaca, iako je klub od Uefe u posljednje dvije godine zaradio 20-ak milijuna eura, treneri nedorasli natjecanju, nevjerojatno tragikomične i neuspješne akcije privlačenja publike....

4. Bilićev u moskovskom Lokomotivu

Hrvatski izbornik u Moskvi je ovog ljeta dočekan, mažen, pažen, tetošen i slavljen, jednako oduševljeno kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj prije pet, šest godina. I činilo se kao da ne može pogriješiti: Dobio je potpuno odriješene ruke u slaganju momčadi i stožera, što je obilno iskoristio, pa je "nakupovao" igrača. preselio u Rusiju cijelu svoju hrvatsku kabinu i Vedrana Ćorluku, a jedini cilj koji mu je postavljen, bio je da bude bolji od lošeg prošlosezonskog rezultata - sedmog mjesta. Četiri mjeseca poslije, Bilić je u prvenstvu osmi, ispao je iz Kupa, a na proljeće ga čeka niz od pet teških utakmica.


5. Štimčev poziv generalima da izvedu početni udarac protiv srbije

U zlu se ne ponizi, u dobru se ne uzvisi", kaže poslovica, čije značenje sigurno nije poznato izborniku, jer ne treba se biti dostojanstven samo u porazu, nego i u pobjedi, koju je poslije trijumfa u ratu, cijela Hrvatska slavila i nakon što su se Gotovina i Markač oslobođeni vratili iz Haaga. Štimac je od preuzimanja pričuvnog položaja u Savezu, nakon što mu je propao juriš na primarni, predsjednički, potpuno promijenio ploču. Od rabijatnog borca okruženog sumnjivim tipovima, pretvorio se u propovjednika s facebooka, koji poziva na mir, domoljublje i čovjekoljublje. Međutim, i njega je uzela euforija koja je zahvatila cijelu zemlju prilikom povratka generala iz neopravdanog uzništva i napravio je drugi najveći gaf u kratkoj izborničkoj karijeri: Pozvao je generale da izvedu početni udarac "na sljedećoj kvalifikacijskoj utakmici reprezentacije", koja je sasvim "slučajno", baš protiv Srbije.

6. Hrvatska Davis Cup reprezentacija tone sve niže
 
Iako poraz od Argentine na njihovom terenu u četvrtfinalu Davis Cupa i nije neka tragedija, ono što bi nas trebalo zabrinuti jest činjenica da Hrvatska već neko vrijeme nije napravila veći pomak od plasmana među osam reprezentacija. Ipak, ovdje je riječ o reprezentaciji koja je 2005. godine uzela "salataru". Postavlja se pitanje zašto hrvatski tenis stagnira i što po tom pitanju radi Hrvatski teniski savez.        

7. Samovolja Slavka Goluže, Balić bez SP u Španjolskoj
 
Slavko Goluža objavio je popis od 28 igrača koje vodi na pripreme za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Međutim, Goluža se okuražio, pa je tako u nekoliko različitih verzija pokušao objasniti zašto ne vodi, barem na pripreme, najboljeg rukometaša kojeg je Hrvatska imala.

8. Hrvatska košarkaška reprezentacija i dalje "ne postoji"   

Hrvatski košarkaši osvojili su slavno 13. mjesto na Euru 2011., ali i to 13. mjesto dijelili su s Bugarskom, Velikom Britanijom i Izraelom. Naravno, ne trebamo pojašnjavati zbog čega ih nismo gledali u Londonu na Igrama. Jedini uspjeh s kojim se očito moramo zadovoljiti jest plasman na Euro u Sloveniji 2013. godine.

9. Hajduk izbjegao gašenje za dlaku

Klub koji već godinama grca u dugovima doživio je zastoj srca sredinom listopada. Hajduk su oživjeli Torcidaši koji su prosvjedovali pred zgradom Gradskog vijeća Splita, kako bi se njihovom voljenom klubu izglasalo jamstvo za kredit od 30 milijuna kuna. Da nije bilo navijača, Hajduk bi završio u ropotarnici povijesti.

10. Blanka zbog ozljede propustila Olimpijadu       

Blanka je dugo promišljala i razmišljala, a odluka je konačno potvrđena sredinom srpnja 2012. "Moj nastup na Igrama zbog ozljede nije realan", poručila je Blanka i tako razočarala javnost, koja je od nje očekivala medalju iz Londona.

11. Štimčev pakt s Mamićem

Crno-crna koalicija "za spas hrvatskog nogometa" između "nepomirljivih", ako je vjerovati svemu onom čime su se častili tijekom degutantne kampanje za predsjedničke izbore u HNS-u krajem 2010., godinu i pol poslije pretvorila se u savršen sklad tipova koji su shvatili da nemaju zašto glumiti da su dijametralno suprotni, kada hrvatskim nogometom najbolje vladaju onakvi kakvi stvarno jesu - savršeno kompatibilni i isti.

Pročitajte više