Najdirljivija priča NBA drafta: Ni Wiggins, ni Šarić, već teško bolesni Isaiah Austin

Foto: Guliver Image/Getty Images 

NBA draft održan u noći s četvrtka na petak donio je nekoliko lijepih priča, Hrvatima posebno zanimljiva je bila ona vezana uz Darija Šarića, koji je kao 12. izbor na kraju razmjenom završio u Philadelphiji.

No, između 15. i 16. izbora NBA liga je odala počast Isaiahu Austinu, koji je nagrađen počasnim izborom za njegove igračke kvalitete, koje bi vjerojatne rezultirale time da ga neki klub zaista odabere u prvoj rundi drafta da mu nije nedavno, sedam dana prije drafta, dijagnosticirana neugodna bolest.
 
Riječ je o Marfanovom sindromu, rijetkoj nasljednoj bolesti vezivnog tkiva koja može uzrokovati oštećenja mnogih organa, utjecati i na rad srca. Zbog toga je Austin bio prisiljen prekinuti košarkašku karijeru baš u trenutku kad je trebao iskoračiti na najveću pozornicu.

Jedan od najboljih centara sveučilišne košarke
 
Naime, nakon dvije godine u sveučilišnoj košarci u redovima Baylor Bearsa prijavio se na NBA draft s prosjekom od 11,2 poena, 5,5 skokova, 1,4 asistencije i 3,1 blokade po susretu u prošloj sezoni. Predviđanja su ga ovog 20-godišnjaka visokog 216 centimetara stavljala negdje oko 15. pozicije drafta, bio je prema njima siguran izbor prvog kruga,
 
NBA liga mu je na ovaj način odala jednu vrstu priznanja za sve ono što je mogao napraviti u košarci, kao jedan od najboljih sveučilišnih igrača na poziciji centra, a trenutak kad je u Barclays Centru izašao na pozornicu definitivno je bio najemotivniji te večeri. Austin je također popustio pod količinom emocija pa je u suzama pozdravio gledatelje.

 
"Ne mogu riječima opisati koliko sam zahvalan za vrijeme u kojem sam imao priliku baviti se ovim predivnim sportom. To je zauvijek promijenilo moj život", poruka je Austina svima, a druga zanimljivost vezana uz njega je podatak da je krio od sviju osim suigrača ozljedu desnog oka zadobivenu u srednjoškolskoj utakmici. Tek u siječnju ove godine otkriveno je kako je Austin slijep na to oko.
 

Pročitajte više