Najpoznatijem srpskom huliganu ukinuta presuda, ali ostaje u pritvoru!

IVAN BOGDANOV, jedan od vođa navijača Crvene Zvezde, "proslavio" se u velikim neredima koje su srpski huligani izazvali 13. listopada 2010. u Genovi prije utakmice koju je njihova reprezentacija trebala igrati protiv Italije u kvalifikacijama za Euro.

Utakmica se nije odigrala zahvaljujući gostujućim huliganima, koji su teren stadiona Luigi Ferraris bacali baklje neposredno prije početka, a Uefa ju je registrirala 3:0 za Italiju.

Osim što su onemogućili odigravanje utakmice, navijači Zvezde istaknuli su se i napadom na golmana srpske reprezentacije Vladimira Stojkovića prije utakmice, kada su upali u autobus koji je srpsku momčad vozio na stadion, s namjerom da ga pretuku. Njemu ne mogu oprostiti što je kao Zvezdaš prešao u Partizan. Tko zna što bi se Stojkoviću dogodilo da pred huligane nije stao Dejan Stanković, bivši kapetan Zvezde i idol navijača.

Bogdanov, koji se šepirio po ogradi stadiona, protjeran iz Italije i deportiran u Srbiju u svibnju prošle godine, nakon što mu je kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora zbog izazivanja nereda u Genovi, zamijenjena petogodišnjom zabranom ulaska u zemlje Europske unije.

Bogadnov je tada hapšen čim su ga preuzele vlasti Srbije, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da ne ponovi kazneno djelo, a veljači ove godine presudom prvostupanjskog duda osuđen je na dvije godine zatvora, ali zbog još starijeg grijeha - napada na policiju i sudjelovanja u masovnoj tučnjavi prije košarkaške utakmice između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu 2006. godine.


Prizivni sud u Beogradu sada je ukinuo tu presudu i naložio da se Ivanu Bogdanovu ponovo sudi. Istom presudom produžen mu je pritvor, u kojem se nalazi od 24. svibnja prošle godine, kada je protjeran iz Italije zbog izazivanja nereda na utakmici u Genovi.

U obrazloženju ukidanja presude stoji kako je prvostupanjska presuda nerazumljiva i proturječna.

Sud je prilikom izricanja prvostupanjske presude kao otežavajuće okolnosti za Bogdanova naveo što je bio ranije osuđivan u Srbiji, (zbog držanja eksplozivnih materija) i u Italiji, zbog spomenutih nereda u Genovi.

Pročitajte više