Najskuplji Hrvati: Kovačić se pridružuje Modriću na vrhu Topa 10

Foto: Guliver Images/Getty Images, Grafika: Index

MATEO KOVAČIĆ neočekivano, a mnogi će reći i nezasluženo, postaje drugi najskuplji hrvatski nogometaš ili čak taj naslov uzima novom klupskom suigraču Luki Modriću, ovisno kako tumačite iznos odštete koji Real mora isplatiti Interu.

Prema pouzdanim izvorima, taj iznos je 35 milijuna eura.

 

Bilo je krajnje vrijeme za bijeg iz Intera. Samo jako, Mateo!

Posted by Index Sport on 17. kolovoz 2015

Ipak, mnogi novinari i ljubitelji nogometa pogrešno iznosu odštete automatski pribrajaju bonuse i klazule koje ovise o učinku i uspjehu igrača u njegovom novom klubu ili samog kluba. Tako čitamo da odšteta koju će Real platiti Interu, s bonusima iznosi "40 milijuna eura".


Možda, ali do bonusa i njihove isplate može, ali i ne mora doći, tako da je pogrešno neki transfer proglašavati "težim" nego što stvarno je, odnosno bildati mu vrijednost do one koja će možda biti.

Primjera za to ima mnogo, ali evo dva aktualna: Zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka 2013., tada 18-godišnji Kovačić je privatnim avionom otišao na potpis ugovora s Interom koji je u njega polagao velike nade.

Tolike da je za tinejdžera, nedokazanog na velikoj sceni, platio 11 milijuna eura uz eventualna 4 milijuna bonusa. Naravno, mnogi su i tada govorili kako je "Mamić prodao Kovačića za 15 milijuna eura", ali nije. Zato što bi se klauzula o 4 dodatna milijuna eura odštete Dinamu, aktivirala da se Inter plasirao u Ligu prvaka za vrijeme dok je za njega igrao Kovačić. Kao što znamo, to se nijednom u protekle tri godine nije dogodilo.

Nadalje, u tekstu o Hrvatima u Realu, spomenuli smo Igora Jovičevića. Nekadašnji Dinamov junior i "Novi Boban", koji je zbog velikog potencijala završio u Realu, trebao je dobiti milijun dolara da je samo jednom zaigrao za seniorsku momčad. Teško se ozlijedio pa do toga nikad nije došlo, kao ni do isplate milijuna bonusa.

 

Najskuplji transferi hrvatskih nogometaša


1. Luka Modrić, Mateo Kovačić - 35 milijuna eura (Tottenham - Real, Inter - Real)
2. Dejan Lovren - 26 milijuna (Southampton - Liverpool)
3. Mario Mandžukić - 22 milijuna (Bayern - Atletico)
4. Luka Modrić - 21 milijun (Dinamo - Tottenham)
5. Mario Mandžukić - 19 milijuna (Atletico - Juventus)
6. Ivan Rakitić - 18 milijuna (Sevilla - Barcelona)
7. Vedran Ćorluka – 15 milijuna (Manchester City - Tottenham)
8. Eduardo - 13,5 milijuna (Dinamo - Arsenal)
9. Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić - 13 milijuna (Dinamo - Manchester City, Wolfsburg - Bayern)
10. Mateo Kovačić - 11 milijuna (Dinamo - Inter)

Pročitajte više