Naš Hajduk: Tražimo od političara garanciju za mir

Foto: Hina

NA VEČERAŠNJOJ tribini Inicijative Ne damo Hajduk pod nazivom Hajdukovo danas za bolje sutra održanoj u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, Bojan Islamović, tajnik Našeg Hajduka, pojašnjavao je zbog čega očekuje da gradski vijećnici daju članovima kluba upravljačka prava, i to na 25 godina.

Izraz revolta

"Naš Hajduk nastao je kao revolt prema lošoj politici kluba koja ga je dva puta upropastila u posljednjih 20 godina. Hajduk je bio dužan 100 milijuna kuna, a mi se ponudili Gradu kao partneri. Tražili smo mir od politike da možemo provesti demokratske izbore, što je i napravljeno. Smatrali smo da ćemo imati veći odabir za Nadzorni odbor među ljudima koji nisu u politici. Smatrali smo da će sedam neovisnih ljudi, sve i ako imaju različita mišljenja, donijeti dobre odluke. Moram reći da smo imali u ove dvije godine destabilizaciju od politike, toliku su nervozu stvarali da je klub bio paraliziran od političkih utjecaja. Rekli smo da je dosta kada je iz Grada stigao zahtjev za ostavkama, 11 tisuća članova neće praviti budalama. Tražimo garanciju za mir, 25 godina Grad je dao koncesiju za Poljud pa tako tražimo i mi. Treba reći da postoje osigurači. Ugovor će se revidirati svake godine", kazao je Islamović. 

Naveo je primjer Njemačkog nogometnog saveza koji je donio odluku da klubovima upravljaju članovi jer su zaključili da će navijači postaviti najviše ciljeve.

Predsjednik skupštine Hajduka nada se da će prevladati razum

Predsjednik Skupštine Hajduka odvjetnik Vinko Radovani također je za model koji predlaže Naš Hajduk jer smatra da se u ove dvije godine pokazao dobrim.

"Nadamo se da će sutra kod gradskih vijećnika prevladati razum. Ako se ozbiljno pristupi, gradski vijećnici će moći shvatiti vrijednost ovoga projekta. Ovaj model ne želi ugroziti privatizaciju i dokapitalizaciju, želi se zadržati upravljački mehanizam izbora sedam članova Nadzornog odbora. Bojim se da će se sutra površno pristupiti problematici", oprezan je Radovani.

Bonković: Politika van Hajduka

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković smatra da je apsolutno neprihvatljivo da se politika vrati u Hajduk jer ga je dvaput već dovela na rub stečaja. 

"Mislim da taj treći udar Hajduk ne bi izdržao, kao što bi teško to mogao izdržati bilo koji klub. Pojava novog vlasnika u ovom trenutku čini se nemoguća. U ovom trenutku ne može se ni odrediti iznos. Sada je ključno strpljenje, treba naći sistem kako dovesti friški kapital, a Naš hajduk pokazao je da može", kazao je Bonković.

"60 milijuna kuna vraćeno je u ove dvije godine. Zamislite koje smo sve igrače mogli za to kupiti", informirao je Islamović.

Zakon dobar i loš

Strpljenje je ključno, smatra i Radovani. Prije svega je, drži on, uređena situacija jer u kaosu i novac privatnog ulagača brzo bi se izgubio, kao što je to bilo i sa 80 milijuna kuna, koliko je Hajduk imao nakon preoblikovanja u dioničarsko društvo 2008. godine. "Novac se brzo istopio", slikovit je bio Radovani, koji kaže kako treba vremena da bi se došlo do novca.

Zakona o sportu i preoblikovanja dohvatio se olimpijac Josip Reić. On smatra da je to bilo loše za klub i da je politika uvijek neraskidivo vezana za sport, samo što je to vani u pozitivnom, a kod nas u negativnom kontekstu.

Islamović se iznenadio Reićevom opservacijom.

"Zakon je dobar jer je nestao račun u Klagenfurtu kroz kojeg su prolazili stotine milijuna kuna", podsjetio je Islamović. S Reićem se upustio u verbalni duel.

"Ja sam dioničar. Ljudi koji su vodili klub uništili su moje dionice", konstatirao je tajnik Našeg Hajduka.

"Ali sport uopće nije profitabilan", zaključio je Reić.

"Hajduk jest", kontrirao je Islamović.

"Nikako, ako se želi napraviti rezultat", glasio je odgovor.

"Rijeka je u minusu", nastavio je Islamović.

"Ali ima rezultat, igra u Europi", nije se dao Reić.

"500 milijuna kuna da se konkurira Dinamu i Rijeci"

"Politika nešto da, nešto uzme. Normalno da će se tražiti usluge, što onda rezultira ugovorima izvan vremena i prostora. Politika manje razmišlja o strukturi. Sponzori su prepoznali Hajduk, ali zbog nakaradnog sustava natjecanja Hajduk neće biti prvak dugo. Da bi se konkuriralo Rijeci i Dinamu treba 500 milijuna kuna. Sustav treba mijenjati. Nisam siguran da bi i vlasnik s novcem to riješio ako se ne bi gore kao poltron poklonio", ocijenio je Radovani. 

"Ja se ne bojim sjednice Gradskog vijeća. Raspolažemo činjenicama. Maribor je bio pred bankrotom, a dana igra Ligu prvaka. Samo nam pamet treba. Novci se trebaju zaraditi", kazao je Islamović.

Reić se opet dohvatio zakona. Treba ga mijenjati.

"U Izvršnom odboru HNS-a nema predstavnika Hajduka? Najstarijeg kluba? Zakon treba mijenjati jer Mamić sve radi po zakonu", konstatirao je Reić pobravši salvu zvižduka za ovu opservaciju.

"To nema veze sa zakonom", ogradio se Islamović.

"Deklaratorno posluju po zakonima, ali posložili su tako sustav da ga mogu izmanipulirati", drži Radovani. Iznio je i kako u posljednje dvije godine nije otvoren nijedan spor, a nakon preoblikovanja zatekli su ih 110. Još je 10 otvorenih, u dva tuži Hajduk, u ostalima je tuženik. Gro sporova je iz doba kada je Hajdukom upravljala politika pa je i to jedan od razloga da se pokloni povjerenje Našem Hajduku, smatra Radovani.

"Interes vijećnika mora biti da Hajduk ne bude teret gradu, premda grad u Hajduk ne ulaže zapravo ništa", zaključio je Bonković.

 

 

Pročitajte više