Naš je odgovor - tribina

Foto: Index

GRAĐANSKOM klub Dinamo, prije svega, zahvaljujemo na dostavi pisanog obrazloženja odluke da reporterima Indexa, dekretom oduzme pristup radnom mjestu na gradskom stadionu Maksimir, utakmicama kluba i konferencijama za medije. Pozdravljamo i to, što udruga građana pozdravlja naš napor da i dalje s maksimirskog  stadiona izvještavamo te iste građane koji  sufinanciraju nogometni klub Dinamo.

> Novinarsko udruženje jugoistočne Europe: Vratite Index na Maksimir! Dinamo mora otvoriti stadion i onima koji pišu kritički

> Ministar sporta: Nisu zaustavili Reuters, pa neće ni Mamić Index!

No, razočarani smo i pogođeni činjenicom što nam nakon prava na rad i slobodno informiranje, žele ugroziti i pravo na slobodno promišljanje i zaključivanje. Naime, u svom dopisu Dinamov ured za odnose s javnošću sugerira Indexovim reporterima što  je to što oni zapravo vide na Maksimiru i kako se o tome izvještava.

Žao nam je što vas moramo razočarati i upoznati s činjenicom da dužnosnici nogometnog kluba nisu kompetentni niti imaju mehanizme odlučivati što je to profesionalno novinarstvo, a što slobodna izražavanja.

Ako su naši reporteri, koji svoje izvore nalaze na stadionu, a ne ispred tastature (što vi jako dobro znate), nakon višegodišnjeg praćenja Dinama zaključili da to nije atomski klub sa sportskom vizijom već - agencija za prodaju djece (koja se nastavlja na uhodani rad Mamić sports agency, na koju ste vi možda zaboravili, ali Index nikako nije), onda zabrana kretanja i rada tim novinarima nije aparat kojim ćete isto demantirati.

Žalosti nas što vam je, secirajući Indexov rad proteklih godina, promakla većina kritičkih i provjerenih tekstova, koje smo uzgred rečeno, većinom provjeravali u vašim uredima i s vašim predsjednikom.

Žalosti i to što ste zanemarili činjenicu koliko je puta Index osudio huliganska divljanja od Temišvara do Udina niti ste se sjetili kada smo najoštrije osudili morbidne grafite protiv zaposlenice kluba, da bi u svom osvrtu izdvojili tek jedan u kojem, eto, nismo napravili sociološki profil 16-godišnjaka koji su gnusno uvrijedili gazdinu kćer. Nepotrebnim smatramo podsjećanje na tekstove i reportaže s Dinamovih humanitarnih akcija, a posebno zbunjuje činjenica da nas vašim odgovorom želite isprovocirati da čitatelje maltretiramo repriziranjem afera koje su temelj sumnje u regularnost Dinamovog poslovanja. Naravno, niste spomenuli ni sve one upale prostate/jajnika koje smo dobili smrzavajući se u neljudskim uvjetima vaše miks-zone, a uslijed višesatnog čekanja vaših zvijezda da izađu iz jacuzzija i da nam udjele izjavu kako bismo, naime, profesionalno izvještavali. Naš je posao samo da o tome pišemo, a ne da razmišljamo hoće li se to nekome svidjeti ili ne, a što ste si vi uzeli za pravo. 

Index vam neće odgovarati priopćenjima, naš odgovor do daljnjeg je tribina na kojoj smo gledali i sinoćnju utakmicu s Osijekom, te institucije nadležne za ocjenu i provedbu slobode izvještavanja te integriteta profesije.

Svakom novinaru zajamčeno je pravo na slobodu izražavanja i zato vaša odluka nema pravnu snagu niti će je Index poštovati. U nekim bivšim vremenima, kao što neki od vaših obavještajnih činovnika jako dobro znaju, ovakvo se ponašanje moglo nazivati društveno odgovornim, no želimo vjerovati da se u njih ipak ne želite vratiti.

Pročitajte više