"Ne idite na Euro, mogli biste se vratiti u lijesovima"

BIVŠI stoper Tottenhama, Arsenala i engleske nogometne reprezentacije Sol Campbell upozorio je engleske navijače da ne odlaze u Poljsku i Ukrajinu na Europsko prvenstvo.

"Ostanite kući, gledajte Euro na televiziji. Nemojte riskirati, inače bi se mogli vratiti kući u lijesovima. Mislim da su pogriješili (što su dodijelili Euro Ukrajini i Poljskoj, op.a.), jer ono što su trebali reći je da riješe svoje vlastite probleme prije turnira. Ne zaslužujete tako prestižni turnir u svojoj zemlji dok ne riješite svoje probleme", poručio je bivši reprezentativac Engleske za koju je upisao 73 nastupa.

Campbell smatra da engleskim navijačima u Ukrajini i Poljskoj prijeti preveliki rizik od nasilja i rasizma, te zemlje smatra općenito nesigurnima.

Obitelji nekolicine engleskih tamnoputih reprezentativaca poput Thea Walcotta, Joleona Lescotta i Alexa Oxlade-Chamberlaina kazale su da nemaju namjeru putovati na Euro navevši kao glavni razlog strah od mogućeg rasističkog zlostavljanja.

Novinari BBC-a mjesec dana snimali su emisiju o domaćinima Eura te su posjetili njihove utakmice i izbliza se uvjerili u stvarnost rasističkih ispada, napada na etničke manjine, vrijeđanje tamnoputih igrača, nacističkih pozdrava i skandiranja.

Reakcija Uefe bila je ovakva: "Euro 2012 dovest će te dvije države u centar pozornosti i to nam daje priliku da se suočimo s takvim društvenim pitanjima. Uefa ima nultu toleranciju prema rasizmu na i izvan nogometnih terena, a suci imaju moć prekinuti susret u slučaju incidenta. BBC-jeve snimke su sa utakmica domaćeg prvenstva, a to je stvar poljskih vlasti".

Pročitajte više